Πήγε περίπατο η… κάθαρση!

Πήγε περίπατο η… κάθαρση!

Πήρε το αφτί μας ότι οδεύει προς το τέλος της, με την πρόταση για αθώωση των στελεχών του ΥΠΕΞ που είχαν βρεθεί κατηγορούμενοι, η περίφημη υπόθεση της ΜΚΟ με την αποναρκοθέτηση σε Λίβανο, Ιράκ και Βοσνία, που είχε αναχθεί σε κορυφαία υπόθεση για την αντιμετώπιση του σκανδάλου των παράνομων χορηγήσεων -με εκατοντάδες εκατομμύρια- των ΜΚΟ από το υπουργείο Εξωτερικών. Οργανώσεις που ποτέ δεν ελέγχθηκαν για το εάν εκτέλεσαν το έργο για το οποίο πληρώθηκαν.

Η υπόθεση είναι η πιο γνωστή, καθώς η ΜΚΟ «IMI», με επικεφαλής τον κ. Τζεβελέκο, πρώην στέλεχος της εφημερίδας του ΠΑΣΟΚ «Εξόρμηση», βρέθηκε να αναλαμβάνει το έργο της αποναρκοθέτησης, παίρνοντας 9 εκατ. ευρώ για έργο το οποίο δεν εκτελέσθηκε. Στη δικαιοσύνη παραπέμφθηκαν, εκτός των υπευθύνων της ΜΚΟ, ο Άλεξ Ρόντος (επικεφαλής της ΥΔΑΣ) και οι δύο πρέσβεις που είχαν υπογράψει τις αποφάσεις, Ν. Τσαμαδός και Ν. Μπάζας.

Ύστερα από δικαστικούς αγώνες και ενώ οι δύο πρέσβεις τέθηκαν σε αργία, πληρώνοντας κόστος επαγγελματικό, οικονομικό και ηθικό, οι κατηγορούμενοι φαίνεται ότι δικαιώνονται. Η εισαγγελέας προτείνει την αθώωση του Άλεξ Ρόντου, του Ν. Τσαμαδού και Ν. Μπάζα. Μια πρόταση που αποτελεί «χαστούκι» σε όσους θεώρησαν ότι η μάχη για τη διαφάνεια μπορεί να εκφυλισθεί σε κυνήγι μαγισσών εναντίον μη αρεστών συναδέλφων τους.


Αυτή η αθώωση αποτελεί και προσωπική ήττα για τον Ν. Βαμβουνάκη και τον ίδιο τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Κοτζιά, καθώς είναι η πρώτη σημαντική από τις δεκάδες υποθέσεις που, ελαφρά τη καρδία, έχουν παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη, εμπλέκοντας δεκάδες διπλωματικούς υπαλλήλους που η υπογραφή τους βρέθηκε, λόγω τυπικής διαδικασίας, σε μία απόφαση χρηματοδότησης «ύποπτης» ΜΚΟ…

Έτσι, πάντως, κάθαρση δεν γίνεται. Απλώς καταστρέφονται άνθρωποι και καριέρες, ενώ εκείνοι που έφαγαν τα εκατομμύρια γλεντούν εις υγείαν των κορόιδων…

exofrenikos@hotmail.com


Σχολιάστε εδώ