Χωρίς αλλαγή του Συντάγματος δεν υπάρχει συμφωνία

Χωρίς αλλαγή του Συντάγματος δεν υπάρχει συμφωνία

Διαμηνύει η Αθήνα στα Σκόπια

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τα Σκόπια στέλνει η Αθήνα. Χωρίς αναθεώρηση του Συντάγματος συμφωνία δεν πρόκειται να υπάρξει! Οι αλλαγές θα πρέπει να αφορούν τόσο το νέο όνομα όσο και τα πάσης φύσεως αλυτρωτικά, που έχουν να κάνουν με τα σύνορα, την εθνότητα και τη γλώσσα. Η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας μας, σε κοινό μέτωπο, θέτει τη γειτονική χώρα προ των ευθυνών της και προειδοποιεί για τις συνέπειες που μπορεί να υπάρξουν στην περίπτωση ενός ναυαγίου. Ο δρόμος (τους) προς το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση θα παραμείνει κλειστός μέχρι νεωτέρας.

Μέχρι στιγμής, η ηγεσία των Σκοπίων εμφανίζεται απρόθυμη και αρνητική στο να προχωρήσει σε αλλαγές που θα αφορούν το Σύνταγμα. Πίσω από την εθνική γραμμή στοιχίζονται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς καθώς και ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας Κυρ. Μητσοτάκης.


 Κοινή γραμμή πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας


Κατ’ επανάληψη το τελευταίο διάστημα ο κ. Παυλόπουλος έχει τονίσει ότι η γειτονική χώρα οφείλει προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές στο Σύνταγμα ούτως ώστε να εξαλειφθούν όλα τα ίχνη αλυτρωτισμού που έχουν να κάνουν με την εθνότητα, την ιστορία, τη γλώσσα ακόμη και τα σύνορα. Έχει δε προειδοποιήσει ότι χωρίς αυτές τις αλλαγές θα παραμείνει κλειστός ο δρόμος για το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Μια χώρα που προβάλλει διεκδικήσεις έναντι άλλης δεν έχει θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση», υπογραμμίζει σε κάθε ευκαιρία.

Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας, μιλώντας στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση με τη λύση είναι -πέρα από το όνομα, που θα πρέπει να είναι erga omnes- οι Σκοπιανοί να μη σφετεριστούν τον όρο «Μακεδονία», να δώσουν πίσω ονόματα που δεν τους ανήκουν, να κατοχυρωθεί θεσμικά η κατάργηση του αλυτρωτισμού και με συνταγματική αναθεώρηση. Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι η προσπάθεια είναι δύσκολη, πρόσθεσε ωστόσο ότι έχουν γίνει βήματα προς την επίτευξη συμφωνίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, ο οποίος εμφανίζεται ελαφρώς πιο αισιόδοξος, ενώ στην τελευταία συνάντηση με τον σκοπιανό ομόλογό του επιτεύχθηκε -όπως ανακοινώθηκε- συμφωνία σε τρία από τα επτά σημεία. Πλην όμως αυτά χαρακτηρίζονται περιφερειακά και δεν αγγίζουν τον πυρήνα του προβλήματος.

Στο μεταξύ, δεν φαίνεται να προχωράει το σενάριο μιας διεθνούς σύμβασης μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων με την εγγύηση του ΟΗΕ, κάτι που θα βοηθούσε την κυβέρνηση της γειτονικής χώρας να παρακάμψει τις αντιρρήσεις που υπάρχουν στο εσωτερικό για την αλλαγή του Συντάγματος. Σύμφωνα με νεότερες ερμηνείες των κανονισμών, η διεθνής σύμβαση δεν υπερτερεί των εγχώριων Συνταγμάτων, κατ’ επέκταση ακόμη κι αν υπογραφεί θα χρειαστεί και πάλι να υπάρξει αναφορά στο Σύνταγμα. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα, ενώ την ίδια στιγμή εντείνονται οι πιέσεις από το εξωτερικό και προς τις δύο πλευρές ούτως ώστε να εξευρεθεί σύντομα λύση στο πρόβλημα. Σε δηλώσεις του, ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ κάλεσε Ελλάδα και Σκόπια να επιδείξουν ευελιξία ούτως ώστε να αρθεί το αδιέξοδο.


Σχολιάστε εδώ