Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας: Να ενταχθούν όλες οι μορφές στις Μη-Αναστρέψιμες Παθήσεις

Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας: Να ενταχθούν όλες οι μορφές στις Μη-Αναστρέψιμες Παθήσεις

Μετά την θύελλα διαμαρτυριών που ξεσήκωσε η μη συμπερίληψη της Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας στον διευρυμένο πίνακα των μη-αναστρέψιμων παθήσεων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΠΟΑμΣΚΠ) αγωνίστηκε, ώστε το Υπουργείο Εργασίας και η Ειδική Επιστημονική Επιτροπή να αναθεωρήσουν την άδικη απόφασή τους.

Έτσι στις 6 Φεβρουαρίου ανακοινώθηκε πως με πρωτοβουλία της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου η Ειδική Επιστημονική Επιτροπή εισηγήθηκε την ένταξη στις μη αναστρέψιμες παθήσεις τις περιπτώσεις της πρωτοπαθούς και δευτεροπαθούς προϊούσας μορφής της Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας ικανοποιώντας το σχετικό αίτημα της ΠΟΑμΣΚΠ. Αναμένεται να εκδοθεί και να υπογραφεί εντός των ημερών  η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα περιλαμβάνει τις τροποποιήσεις.

Ωστόσο εκτός από τις παραπάνω περιπτώσεις της πάθησης υπάρχουν και άλλες που άδικα δεν θεωρούνται μη αναστρέψιμες, λες και όποιος έχει ΣκΠ ή κινητική αναπηρία εξαιτίας της κατά 67% υπάρχει ποτέ περίπτωση με τα σημερινά ιατρικά δεδομένα να καλυτερεύσει.

Δεχθήκαμε δεκάδες τηλεφωνήματα από πάσχοντες οι οποίοι παρακαλούν την κυρία Αχτσιόγλου στις τροποποιήσεις που θα γίνουν να μην αγνοήσει ήδη εκδοθείσες γνωματεύσεις ΚΕΠΑ, που ανεξαρτήτως της κατηγορίας της νόσου, σε μια γνωμάτευση έχουν αποφανθεί εκτός του συνολικού ποσοστού αναπηρίας που πρέπει να είναι πάνω από 67% και για το ποσοστό στην κινητική αναπηρία και ανικανότητα για την άσκηση βιοποριστικού επαγγέλματος 67%.

Κυρία υπουργέ πιστεύουμε ότι θα πρέπει να δείτε το θέμα με ακόμη περισσότερη ευαισθησία, γιατί είναι κρίμα οι άνθρωποι αυτοί εκτός από το βαρύ φορτίο που κουβαλούν καθημερινά να ταλαιπωρούνται ψυχικά και σωματικά περνώντας συνεχώς από τις διάφορες Επιτροπές.


Σχολιάστε εδώ