Η Αλβανία δεν έχει εδαφικές διεκδικήσεις στην Ελλάδα

Η Αλβανία δεν έχει εδαφικές διεκδικήσεις στην Ελλάδα

Διαβεβαίωση Ράμα προς Παυλόπουλο


«Εδαφική διεκδίκηση
απλώς δεν υπάρχει, εδαφικό ζήτημα μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας δεν μπορεί να σταθεί», τονίζει ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έ­ντι Ράμα σε συνέντευξή του στα «Νέα». Λίγες μέρες πριν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, μιλώντας στα στελέχη της 1ης Στρατιάς και του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας στη Λάρισα, είχε στείλει μήνυμα προς τη γείτονα χώρα ότι όσο θέτουν θέμα Τσαμουριάς θα πρέπει να ξεχάσουν την είσοδο στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η δήλωση αυτή, που για πρώτη φορά γίνεται τόσο ξεκάθαρα, είναι σίγουρα η απάντηση του αλβανού πρωθυπουργού στη σαφέστατη προειδοποίηση του κ. Παυλόπουλου, στην οποία υπογράμμιζε:

«Όσο υπάρχουν όχι μόνον ανιστόρητες αλλά και προκλητικές τάσεις της Αλβανίας σχετικά με το ανύπαρκτο ζήτημα της Τσαμουριάς, δεν είναι νοητό να συζητάμε. Γιατί και μόνο η ανακίνηση αυτού του θέματος φανερώνει έλλειψη οποιασδήποτε καλής θέλησης από την πλευρά της Αλβανίας για είσοδο και στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι αδιανόητο για την ηγεσία της Αλβανίας, αυτήν τη στιγμή, να θέτει θέμα Τσαμουριάς.


 Βάζει, όμως, θέμα επιστροφής των περιουσιών των Τσάμηδων!


Πέραν του ότι το ζήτημα αυτό είναι ανύπαρκτο, καλύτερα να μη θυμίζει η Αλβανία τι σημαίνει η ιστορία των επονομαζόμενων Τσάμηδων κατά τη διάρκεια της ναζιστικής θηριωδίας και στην Ελλάδα, αν θέλει να έχει οποιαδήποτε ευρωπαϊκή προοπτική. Λυπάμαι που είμαι τόσο οξύς, αλλά τέτοιες μέρες, που γιορτάζουμε και το θέμα του Ολοκαυτώματος, να τολμάει να μιλάει για Τσάμηδες;».

Θέλουν τις περιουσίες των Τσάμηδων
Από την άλλη πλευρά, ο αλβανός πρωθυπουργός θέτει ευθέως θέμα επιστροφής των περιουσιών των Τσάμηδων στην Ελλάδα. Λέει συγκεκριμένα στη συνέντευξή του: «Το ‘‘ζήτημα των Τσάμηδων’’ υφίσταται μόνο ως θέμα στοιχειωδών δικαιωμάτων των αλβανών συμπατριωτών μας που κάποτε ζούσαν στη χώρα σας και τίποτε ευρύτερο. Δεν πιστεύω ότι οποιοσδήποτε νουνεχής άνθρωπος θα διαφωνήσει στη θέση ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να ταξιδέψουν και να επισκεφθούν την Ελλάδα ή ότι αυτοί ή τα παιδιά τους πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν περιουσιακά δικαιώματα διά της δικαστικής οδού, όπως κανονικά μπορεί ο κάθε ευρωπαίος πολίτης».


Σχολιάστε εδώ