Η Τουρκία απειλεί σε Αιγαίο, Καστελλόριζο, Κύπρο

Η Τουρκία απειλεί σε Αιγαίο, Καστελλόριζο, Κύπρο

Ενεργειακός «οργασμός» στην κυπριακή ΑΟΖ;


Αφωνία της Αθήνας
απέναντι στις νέες απειλές και τα τελεσίγραφα της Τουρκίας, καθώς ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν περιορίσθηκε στις απειλές για τους οκτώ τούρκους αξιωματικούς αλλά έστειλε «φιρμάνι» για το Αιγαίο και την ΑΟΖ της Κύπρου… Ανήσυχοι οι Τούρκοι από τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και από τη δήλωση Αναστασιάδη για κατάθεση συντεταγμένων, σε συμφωνία με την Ελλάδα, για τη μονομερή ανακοίνωση των ορίων της κυπριακής ΑΟΖ, με στόχο τη διασφάλιση και νέων οικοπέδων αλλά και της ντε φάκτο αναγνώριση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ του Καστελλόριζου, εξαπολύουν νέες απειλές και εμπράκτως στέλνουν μηνύ­ματα αποκαλυπτικά των προθέσεών τους, με τη δέσμευση μεγάλων περιοχών, είτε μεταξύ Ρόδου και Καστελλόριζου είτε περιμετρικά της Κύπρου, για ασκήσεις.

Μια νέα σημαντική ανακάλυψη στην κυπριακή ΑΟΖ και η συνέχιση με νέο αέρα των ερευνών και των γεωτρήσεων και σε άλλα οικόπεδα αναβαθμίζουν τον ρόλο της Κύπρου στα ενεργειακά τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο, αυξάνουν συγχρόνως όμως και τις προκλήσεις, καθώς η Τουρκία ανησυχεί και θέλει με παρεμβάσεις της να εμποδίσει την υλοποίηση όλων αυτών των σχεδίων, που θα ενισχύσουν γεωπολιτικά την Κυπριακή Δημοκρατία. Με τη γεώτρηση της ENI-TOTAL στο οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, στον στόχο «Καλυψώ», επιβεβαιώθηκε, όπως όλα δείχνουν, ότι υπάρχει ένα σημαντικό κοίτασμα που αυξάνει τα ενεργειακά αποθέματα της Κύπρου.

Ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της γεώτρησης, που ξεπέρασε τα 3.800 μέτρα, τονίζοντας ότι «ανακαλύφθηκε εκτεταμένη στήλη φυσικού αερίου, που σημαίνει την ύπαρξη κοιτάσματος φυσικού αερίου, με τον ταμιευτήρα να χαρακτηρίζεται», όπως είπε, «εξαιρετικής ποιότητας».


 Αντίδραση από Αίγυπτο, αφωνία από Αθήνα


Καθώς μάλιστα φαίνεται ότι υπάρχει πλήρης συσχετισμός με το αιγυπτιακό κοίτασμα Zohr, τόσο σε μορφολογία όσο και λόγω των ποσοτήτων, οι ειδικοί κάνουν λόγο για ένα μικρό Zohr. Πάντως για τον υπολογισμό των ποσοτήτων δεν υπάρχει πλήρης εκτίμηση και θα χρειασθούν νέες έρευνες και αξιολογήσεις.

Η νέα μεγάλη πρόκληση είναι από το Σάββατο στο οικόπεδο 3, στο νοτιοανατολικό τμήμα της κυπριακής ΑΟΖ, όπου ήδη μετακινείται το γεωτρύπανο Saipem 12000 που έχει μισθώσει η ΕΝΙ για την πραγματοποίηση γεώτρησης στον στόχο «Σουπιά».

Η Κύπρος εξέδωσε Navtex με την οποία αναγγέλλει την απαγόρευση προσέγγισης στην περιοχή που θα εγκατασταθεί το πλωτό γεωτρύπανο, αλλά η Τουρκία έσπευσε να εκδώσει δική της παράνομη Navtex για ασκήσεις σε περιοχή που επικαλύπτει και το σημείο που θα προσδεθεί το γεωτρύπανο. Σύντομα -και πάντως εντός του 2018- και η Exxon Mobil θα πραγματοποιήσει τη δική της γεώτρηση στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, πολύ κοντά στο αιγυπτιακό κοίτασμα Zohr.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έστειλε απειλητικά μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση, στην Κύπρο, στην Αίγυπτο και στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, στη συνέντευξή του («Καθημερινή της Κυριακής») ο κ. Τσαβούσογλου:

• Αμφισβήτησε τη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου, βάσει της οποίας έγινε και ο καθορισμός των οικοπέδων τόσο στην κυπριακή όσο και στην αιγυπτιακή ΑΟΖ, συμπεριλαμβανομένων και των περιοχών που βρέθηκε το κοίτασμα Zohr.

• Δήλωσε ότι δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα μεταξύ της Ελλάδας και της Κύπρου, κάτι που παραπέμπει στη γνωστή θέση ότι τα ελληνικά νησιά και η Κύπρος δεν έχουν άλλα δικαιώματα πέραν των χωρικών υδάτων τους.

• Επανέλαβε ότι στην Ανατολική Μεσόγειο η υφαλοκρηπίδα πρέπει να διαμοιρασθεί μεταξύ της Τουρκίας και της Αιγύπτου στη βάση της μέσης γραμμής, διαγράφοντας πλήρως την ελληνική και κυπριακή υφαλοκρηπίδα

• Υποστήριξε ότι το οικόπεδο 6 της Κύπρου (εκεί που μόλις ολοκληρώθηκε η επιτυχημένη γεώτρηση της ΕΝΙ) βρίσκεται εντός της… τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Μεταξύ άλλων προειδοποίησε ότι η χώρα του «δεν θα επιτρέψει αυθαίρετες δραστηριότητες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην υφαλοκρηπίδα της» και θα «λάβει κάθε μέτρο για την προστασία των συμφερόντων της Τουρκίας και της ‘‘Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου’’».

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν την αντίδραση της Λευκωσίας, όμως το σημαντικό νέο στοιχείο ήταν ότι και το Κάιρο αντέδρασε έντονα σε αυτές τις απειλές, με τον εκπρόσωπο του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ να απορρίπτει τους τουρκικούς ισχυρισμούς προειδοποιώντας ότι «κάθε προσπάθεια να πληγούν τα δικαιώματα της Αιγύπτου θα αντιμετωπισθεί».

Αντιθέτως, από την Αθήνα,  για ακατανόητους λόγους, υπήρξε η απόλυτη σιωπή.
Πρόκειται περί σοβαρού λάθους και παράλειψης η μη απάντηση σε έναν τέτοιο ισχυρισμό, που προέρχεται μάλιστα από τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, ο οποίος δεν απειλεί απλώς την Κύπρο αλλά αμφισβητεί ευθέως τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα της Μεσογείου και συγχρόνως επιχειρεί με απειλές να εκφοβίσει την Ελλάδα, υπαγορεύοντας με ποια χώρα και με ποιο αντικείμενο θα έχει δικαίωμα να συνομιλεί.

Δυστυχώς, όσο μένουν αναπάντητοι τέτοιοι ισχυρισμοί, κάθε άλλο πάρα κατευνάζονται οι τουρκικές διεκδικήσεις, αλλά μάλλον ενθαρρύνονται. Και αυτά τα αποτελέσματα της κατευναστικής πολιτικής τα ζούμε καθημερινά στο Αιγαίο. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα δούμε να δημιουργούνται τετελεσμένα εις βάρος της χώρας μας και της Κύπρου και στη Μεσόγειο.

Κωνσταντίνος Τσάκαλος

Φωτο: philenews.com


Σχολιάστε εδώ