Άνω – κάτω έκανε τη ΝΔ η Novartis

Άνω – κάτω έκανε τη ΝΔ η Novartis

Απειλούν με Ειδικό Δικαστήριο όταν πάρουν την εξουσία

Ισχυρές αναταράξεις προκαλούν στη Νέα Δημοκρατία οι εξελίξεις σχετικά με τη Novartis, καθώς στην υπόθεση με τις μίζες εκατομμυρίων εμπλέκονται κορυφαία στελέχη της, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, ο ευρωπαίος επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος, ο νυν αντιπρόεδρος Άδ. Γεωργιάδης αλλά και ορισμένα άλλα (Ανδρ. Λυκουρέντζος, Μ. Σαλμάς) που διατέλεσαν υπουργοί Υγείας. Εξίσου έντονη είναι η ανησυχία στα ηγετικά κλιμάκια καθώς η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης που συνοδεύει το άκρως επιβαρυντικό περιεχόμενο της δικογραφίας δημιουργεί ένα ζοφερό περιβάλλον για την παράταξη και απειλεί να θέσει εκτός τροχιάς τους σχεδιασμούς του Κυρ. Μητσοτάκη με φόντο τις επόμενες εκλογές. Κι αυτό διότι γνωρίζουν πολύ καλά ότι τέτοιου είδους υποθέσεις βρίσκουν πρόσφορο έδαφος σε σημαντικό τμήμα της κοινωνίας που έχει προ πολλού προσχωρήσει στην παραδοχή ότι «όλοι οι πολιτικοί είναι επιρρεπείς στον χρηματισμό και στη διαφθορά».

Τόσο τα ηγετικά στελέχη όσο κι εκείνα που έχουν περιέλθει στη δίνη ενός εν δυνάμει σκανδάλου έχουν οχυρωθεί πίσω από τη θεωρία της «σκευωρίας», ενώ κατηγορούν τη κυβέρνηση για «ανίερες» και «αντιδημοκρατικές μεθόδους» που στόχο έχουν τη σπίλωσή τους. Δεν λείπουν και οι πιο ακραίες απόψεις, βάσει των οποίων απώτερος σκοπός του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα είναι η διάσπαση και η διάλυση της Νέας Δημοκρατίας! Οι περισσότεροι από τους εμπλεκόμενους προανήγγειλαν ότι θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη σε βάρος του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα και κυβερνητικών στελεχών (Δ. Παπαγγελόπουλος, Π. Πολάκης, Στ. Κοντονής κ.ά.) με το αιτιολογικό ότι ήταν εκείνοι που σχεδίασαν και μεθόδευσαν τη σε βάρος τους «σκευωρία». Επιπρόσθετα, ο Δ. Αβραμόπουλος ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στον Άρειο Πάγο προκειμένου να αποκαλύψει την ταυτότητα του προστατευόμενου μάρτυρα που τον εμπλέκει στην υπόθεση με τις μίζες, ούτως ώστε στη συνέχεια να κινηθεί εναντίον του νομικά και δικαστικά.

Έριδες
Την ίδια στιγμή στο εσωτερικό της παράταξης εκδηλώνονται γκρίνιες αλλά κι έριδες με «α­ντικείμενο» τα πρόσωπα που εμπλέκουν οι «μάρτυρες», ενώ για κάποια άλλα δεν γίνεται η παραμικρή αναφορά. Στον κατάλογο των «κατηγορουμένων» δεν περιλαμβάνονται όλοι όσοι την τελευταία 15ετία διετέλεσαν υπουργοί Υγείας. Τροφή στις παρασκηνιακές αυτές έριδες προσέφερε ο επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος, ο οποίος έβαλε στο κάδρο τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, του οποίου το όνομα δεν είχε αναφερθεί μέχρι εκείνη τη στιγμή, απαντώ­ντας ουσιαστικά στην κατάθεση ενός εκ των μαρτύρων, ο οποίος «ανέφερε» ότι ως υπουργός Υγείας «παρέσυρε» τον τότε πρωθυπουργό στην προμήθεια υπερβολικά μεγάλης ποσότητας εμβολίων για τη γρίπη Η1Ν1. «Τι ήταν ο Καραμανλής; Κανένα παιδάκι που δεν καταλάβαινε;», διερωτήθηκε ο κ. Αβραμόπουλος και ανέφερε ότι η σχετική απόφαση είχε ληφθεί σε κυβερνητική σύσκεψη υπό την προεδρία του κ. Καραμανλή.

Με τον τρόπο αυτό ο Επίτροπος εμμέσως πλην σαφώς υποχρέωσε τον πρώην πρωθυπουργό να τοποθετηθεί στο συγκεκριμένο ζήτημα. Όπερ και εγένετο. Λίγη ώρα μετά τις δηλώσεις του κύκλοι του κ. Καραμανλή σημείωναν ότι οι επισημάνσεις του κ. Αβραμόπουλου τόσο για το ζήτημα του μοριακού ελέγχου όσο και αυτό των εμβολίων για τη γρίπη ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Από την πλευρά του ο Άδ. Γεωργιάδης υποστήριξε, ούτε λίγο – ούτε πολύ, ότι η επιλογή των προσώπων που υπάρχουν στη δικογραφία έγινε με βαθμό συμπάθειας που είχαν προς αυτά ο κ. Τσίπρας και ο κ. Παπαγγελόπουλος. Σε άλλες δηλώσεις του πάλι στοχοποίησε τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Π. Πολάκη, ότι είναι αυτός, δηλαδή, που οργάνωσε και έστησε τη «σκευωρία».

Ρεβανσισμός
Στο μεταξύ, τάσεις ακραίου ρεβανσισμού καταγράφονται στα ενδότερα της παράταξης, που τροφοδοτούνται και αναζωπυρώνονται από τα στελέχη εκείνα που εμπλέκονται στην υπόθεση της Novartis. «Την επομένη των εκλογών κι εφόσον αναλάβουμε τη διακυβέρνηση της χώρας, ο κ. Τσίπρας και η παρέα του θα πληρώσουν ακριβά για όλα όσα έχουν κάνει ή πρόκειται να κάνουν», έλεγε χαρακτηριστικά κορυφαίος κομματικός παράγων. «Αν είχαμε κάποιες επιφυλάξεις, αυτές μετά τα τελευταία γεγονότα έχουν εξανεμιστεί», πρόσθεσε. Έτερος παράγων σε κατάσταση οργής τόνιζε ότι την επομένη των εκλογών «θα ψάξουμε κάθε απόφαση που έχουν υπογράψει, κάθε προμήθεια που έχουν κάνει και θα τους σύρουμε στα δικαστήρια. Δεν θα βρουν ησυχία». Τα παραπάνω αντανακλούν την ανησυχία και τον εκνευρισμό που υπάρχει στα ανώτατα κλιμάκια της παράταξης.


Σχολιάστε εδώ