Τηλεμετρία για τη διάγνωση παθήσεων της σπονδυλικής στήλης

Τηλεμετρία για τη διάγνωση παθήσεων της σπονδυλικής στήλης

Η τηλεμετρία (Spinal Mouse) είναι ένα σύστημα για την απεικόνιση, τη μέτρηση και την αξιολόγηση της κινητικότητας και της μορφολογίας της σπονδυλικής στήλης και των αρθρώσεων. Είναι εξαιρετικά εύχρηστο και με σαφή παρουσίαση όλων των στοιχείων. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα «εργαλείο», το οποίο και κάνει διάγνωση και βοηθά στην παρακολούθηση από τον ειδικό της πορείας της πάθησης. Η ίδια η λέξη καθορίζει τον τρόπο που εφαρμόζεται, δηλαδή μέτρηση από «μακριά» (τηλε-μετρώ). «Με την τηλεμετρία καταγράφονται και αξιολογούνται με ακρίβεια οι πιθανές παραμορφώσεις της σπονδυλικής στήλης (σκολίωση, κύφωση, λόρδωση και ευθειασμός της σπονδυλικής στήλης), όπως επίσης και το μήκος της.

Επιπλέον καταγράφεται η κινητικότητα της αυχενικής, της θωρακικής και της οσφυϊκής μοίρας, η κλίση της λεκάνης στο λεγόμενο οβελιαίο επίπεδο, το εύρος κίνησης της σπονδυλικής στήλης και η κινητικότητα όλων των αρθρώσεων», όπως επισημαίνει ο φυσικοθεραπευτής, Dr manual medicine, επιστημονικός συνεργάτης Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιώργος Η. Γουδέβενος.


 ΠΡΟΣΟΧΗ! το σύστημα αυτό δεν υποκαθιστά τις ακτινογραφίες


«Βέβαια να πούμε εδώ ότι το σύστημα αυτό δεν υποκαθιστά τις ακτινογραφίες, που είναι απαραίτητες και χρήσιμες δίνοντας πληροφορίες και πρέπει να γίνονται, όποτε ο γιατρός κρίνει απαραίτητο».

Η απουσία ραδιενέργειας ή άλλης ιονίζουσας ακτινοβολίας είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα της συγκεκριμένης εξέτασης, διότι δίνει τη δυνατότητα να επαναληφθεί όσες φορές χρειαστεί, ώστε να παρατηρείται η εξέλιξη της θεραπείας.

Όπου δεν υπάρχει ανάγκη για χρήση ακτινογραφιών έρχεται και συμπληρώνει τη διάγνωση, δίνοντας «χρυσή πληροφόρηση» με εικόνα, ανάλυση, σύγκριση και εντοπισμό των δυσμορφιών και της κινητικότητας των σπονδυλικών αρθρώσεων. Η τηλεμετρία ανήκει στις λειτουργικές απεικονίσεις, όπου σε αυτές εμφανίζεται η πραγματική φόρτιση ή επιβάρυνση της σπονδυλικής στήλης και των σπονδυλικών σωμάτων της, καθώς και των μεσοσπονδυλίων δίσκων, που είναι πολύ διαφορετικές στην ύπτια θέση (όπως στις περισσότερες CT Scan ή MRI). Η εξέταση γίνεται με έναν ηλεκτρονικό σαρωτή, «κυλώντας» πάνω στην σπονδυλική στήλη.

Στην Ελλάδα η τηλεμετρία εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Πανεπιστημιακή Ορθοπαιδική Κλινική του Πανεπιστημίου Κρήτης. Πλέον αποτελεί μέσο αξιολόγησης σε Ειδικά Κέντρα Φυσικοθεραπείας και Αποκατάστασης Σπονδυλικής Στήλης. Έρευνα για την αξιοπιστία της μεθόδου, προϊόν συνεργασίας με την Πανεπιστημιακή Ορθοπαιδική Κλινική του Πανεπιστημίου Ηρακλείου Κρήτης και το MRI Center του Aberdeen στη Σκωτία το 2003, κατέδειξε ότι οι μετρήσεις της είναι ακριβείς, σε σύγκριση με λειτουργικές απεικονίσεις μαγνητικών τομογραφιών.

Συμπερασματικά, η εφαρμογή, ιδιαίτερα στα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία, μπορεί να εντοπίσει τυχόν δυσμορφίες ή δυσλειτουργίες της σπονδυλικής στήλης, με ιδιαίτερη έμφαση στο σύνδρομο κακής – λάθος στάσης, που στην τεχνολογική εποχή που ζούμε τείνει να πάρει μορφή επιδημίας.


Σχολιάστε εδώ