Κρεμαστινός: Πρώτα συμφωνία για τα αλυτρωτικά και μετά συζήτηση για το όνομα

Κρεμαστινός: Πρώτα συμφωνία για τα αλυτρωτικά και μετά συζήτηση για το όνομα

Αυτή πρέπει να είναι η γραμμή του ΠΑΣΟΚ (ΔΗΣΥ)

Δεν χρειάζεται συστάσεις ο Δημήτρης Κρεμαστινός. Και ποιος δεν ξέρει τον γνωστό γιατρό, καρδιολόγο, με την επιτυχή ιατρική διαδρομή, τον οποίο αργά ένα βράδυ, πλησίαζαν μεσάνυχτα, ενώ βρισκόταν στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Ρόδο, κάποιος γνωστός συνάδελφός του και στενός φίλος του τον πήρε τηλέφωνο.

– Δημήτρη, πρέπει να έρθεις αμέσως στην Αθήνα για να δεις έναν επώνυμο που έχει πολύ σοβαρό πρόβλημα. Μη με ρωτήσεις ποιος είναι, γιατί δεν θα σου πω. Είναι σημαντικός παράγοντας της χώρας και δεν πρέπει να διαρρεύσει λέξη.

Και πράγματι επέστρεψε στην Αθήνα αμέσως.

Ήταν, θα το καταλάβατε, ο Ανδρέας Παπανδρέου. Και από τότε μέχρι την αποχώρησή του από τούτη τη ζωή, ο Κρεμαστινός ήταν η σκιά του, ο άνθρωπος στον οποίο ο Ανδρέας μιλούσε για πολλά θέματα, και κυρίως για κρίσιμα θέματα που διαχειρίστηκε ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και μετά ως πρωθυπουργός. Ένα από αυτά ήταν και το Σκοπιανό, γύρω από το οποίο στροβιλίζεται η χώρα εδώ και πάνω από έναν μήνα και έχει γίνει άνω – κάτω όλο το πολιτικό σύστημα.


 Να μην ξεχνάμε: Ο Ανδρέας έκλεισε τα σύνορα με τα Σκόπια


Αυτονόητη, λοιπόν, η… απαίτησή μου, στη συνάντηση που είχα την εβδομάδα που πέρασε με τον πρώην υπουργό Υγείας, βουλευτή της ΔΗΣΥ και εδώ και χρόνια πολύ αγαπητό φίλο, να μας πει όλα εκείνα που του είχε εκμυστηρευθεί ο Ανδρέας για το πώς χειρίσθηκε το Σκοπιανό. Και ποια πρέπει να είναι η θέση του ΠΑΣΟΚ (Δημοκρατική Συμπαράταξη) και της προέδρου του Φώφης Γεννηματά.
Μας είπε πολλά και σημαντικά, ένα μέρος από τα οποία (για σήμερα) σας το… εμπιστευόμαστε:

Τι είχε δεχθεί ο Κων. Καραμανλής
«Το μακεδονικό πρόβλημα άρχισε από τη δεκαετία του ’50, όπου η Ελλάδα αποδέχθηκε με διμερή συμφωνία με τη Γιουγκοσλαβία, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής – αρχηγός του κράτους βασιλεύς Παύλος), τις επιμέρους Δημοκρατίες της Γιου­γκοσλαβίας και αναλάμβανε να έχει απευθείας σχέσεις με αυτές. Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως αναγράφεται το όνομα ‘‘Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας’’.

Οι όροι του Ανδρέα
Όταν διελύθη η Γιουγκοσλαβία, η ‘‘Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας’’ δήλωσε ότι παραμένει ως “Δημοκρατία της Μακεδονίας”. Απέβαλε, δηλαδή, τη λέξη ‘‘Λαϊκή’’ και ζήτησε να αναγνωρισθεί διεθνώς. Τότε δημιουργήθηκε το πρόβλημα το ενδοκυβερνητικό με την αποχώρηση του κ. Σαμαρά, που ως υπουργός των Εξωτερικών υποστήριζε ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να αναγνωρίσει το νέο αυτό κρατίδιο με το όνομα “Μακεδονία”. Το ίδιο διεκήρυξε και ο Ανδρέας Παπανδρέου την εποχή εκείνη. Όμως όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου έγινε πρωθυπουργός και άρχισαν να αναγνωρίζουν ένα ένα τα κράτη τα Σκόπια με το όνομα ‘‘Μακεδονία’’, ο Παπανδρέου, προκειμένου να εκβιάσει λύση του θέματος, έκλεισε τα σύνορα με τα Σκόπια και ζήτησε να υπογραφεί η ενδιάμεση συμφωνία με το όνομα ‘‘Πρώην Λαϊκή Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας’’ (FYROM). Αυτό το έπραξε για να κερδίσει τον απαραίτητο χρόνο.

Αυτό αποδεικνύεται γιατί αργότερα, στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπό την προεδρία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ήταν αυτός που υποστήριξε ότι δεν πρέπει να αναγνωρισθεί το κρατίδιο αυτό με το όνομα ‘‘Μακεδονία’’. Συμφώνησε και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο οποίος ήταν εκείνος που είχε διαφωνήσει προηγουμένως για το ίδιο θέμα με τον κ. Σαμαρά.

Η θέση του ΠΑΣΟΚ
Σήμερα, λοιπόν, το ΠΑΣΟΚ έχει την προϊστορία του πάνω στο θέμα. Και πάνω σε αυτές τις αρχές πρέπει να υποστηρίζει ότι η διαπραγμάτευση δεν πρέπει να γίνει με πρώτο θέμα το όνομα, αλλά όταν τα Σκόπια αναγνωρίσουν τα σημερινά σύνορα, δηλώσουν ότι δεν έχουν καμία εδαφική διεκδίκηση και φυσικά αλλάξουν εκείνα τα άρθρα του Συντάγματός τους που μιλούν για αλυτρωτισμό. Χωρίς όλα αυτά, δεν πρέπει να τεθεί προς συζήτηση το θέμα του ονόματος».


Σχολιάστε εδώ