Η πρώτη θυρεοειδεκτομή χωρίς ουλή στο Διαβαλκανικό

Η πρώτη θυρεοειδεκτομή χωρίς ουλή στο Διαβαλκανικό

Θυρεοειδεκτομή χωρίς ουλή, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο πρωτοπόρο στις νέες τεχνικές, Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης. Η νέα τεχνική TOETVA, επιτυγχάνει τη θυρεοειδεκτομή από τη στοματική κοιλότητα, χωρίς επιφανειακές ουλές, με ελάχιστο χρόνο νοσηλείας και άμεση ανάρρωση.

Η τεχνική TOETVA εφαρμόζεται σε λίγα εξειδικευμένα Ιατρικά Κέντρα, διεθνώς. Στο Ιατρικό Διαβαλκανικό διενεργήθηκε από την εξειδικευμένη ομάδα Χειρουργικής Ενδοκρινών αδένων, με επικεφαλής τον επικ. Καθηγητή Χειρουργικής, Θεοδόση Παπαβραμίδη, τους χειρουργούς Ιωάννη Πλιάκο, Σταύρο Πανίδη και τον αναισθησιολόγο Γεώργιο Κωτσόβωλη. Μετά την επιτυχή εφαρμογή και της τεχνικής TOETVA, η συγκεκριμένη ομάδα αποδεικνύει τη δυνατότητά της να διενεργεί θυρεοειδεκτομές με όλες τις νέες, ευρέως χρησιμοποιούμενες ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές και να καθίσταται στην κορυφή της εξειδίκευσης, σύμφωνα με τις υπάρχουσες στη διάθεσή μας επιστημονικές ανακοινώσεις στην Ελλάδα.

Οι ενδείξεις για την εφαρμογή της από του στόματος τεχνικής TOETVA, είναι σαφείς και περιορισμένες: Χρησιμοποιείται σε ασθενείς με μικρούς όζους (μέχρι 4 εκατοστά), με χαμηλή ή χωρίς κακοήθη εξαλλαγή.

Όπως επισημαίνει ο χειρουργός κ. Θ. Παπαβραμίδης, «η 32χρονη ασθενής που υποβλήθηκε στις 17 Ιανουαρίου στην πρώτη επέμβαση, εισήχθη το πρωί στο Ιατρικό Διαβαλκανικό, υποβλήθηκε στον απαραίτητο κλινικοεργαστηριακό έλεγχο και μετά από προεγχειρητική συμβουλευτική και αναισθησιολογική εκτίμηση, οδηγήθηκε στο χειρουργείο. Υποβλήθηκε σε δεξιά λοβεκτομή διά του στόματος. Το χειρουργείο ήταν διάρκειας περίπου δύο ωρών. Μετά το πέρας του, η ασθενής ανένηψε πλήρως και οδηγήθηκε στο δωμάτιο της. Το βράδυ της ίδιας ημέρας σιτίστηκε, ενώ την επομένη, μετά τον μετεγχειρητικό έλεγχο, έλαβε εξιτήριο. Αρωγοί της προσπάθειας, ήταν το σύνολο του προσωπικού της κλινικής καθώς και οι εταιρείες Covidien και Improvemed, οι οποίες προσέφεραν τεχνολογία και τεχνογνωσία αιχμής παγκοσμίου επιπέδου, ώστε να βελτιστοποιηθούν οι εγχειρητικές συνθήκες και να καταστεί δυνατή η ασφαλής διενέργεια του χειρουργείου», καταλήγει ο επικ. Καθηγητής Χειρουργικής, Θεοδόσης Παπαβραμίδης.


Σχολιάστε εδώ