Placebo

Placebo


Συγγραφέας:
Σαρίτα Χαΐμ


Οι κολλητοί του τον φωνάζουν Μπίλλυ, το ίδιο και η οικογένειά του, για όλους τους άλλους είναι απλώς ο Βασίλης. Ένας νέος είκοσι δύο χρονών με πολλά «γκάζια» κι αχαλίνωτη δημιουργικότητα. Με το χαρτί του πανεπιστημίου στο χέρι, ονειρεύεται ένα μεταπτυχιακό στο εξωτερικό που θα του χαρίσει φτερά. Μέχρι να βρεθούν τα χρήματα, δουλεύει στην καφετέρια της μητέρας του, ενώ τα βράδια καταπιάνεται με τη δημιουργία ενός περιοδικού φανζίν με τον τίτλο Placebo.

Στην κουρασμένη πόλη της απρόσωπης εικονικής επικοινωνίας, o Μπίλλυ αναζητά την αυτοπραγμάτωσή του. Δεν έχει σκοπό ν’ αφήσει τη ζωή να τον στριμώξει στα καλούπια της. Είναι αποφασισμένος να τη ζήσει όπως ακριβώς θέλει. Μπορεί όμως;

Σαν δορυφόροι γύρω του κινούνται συγγενικά και φιλικά πρόσωπα, που αντιμετωπίζουν απρόβλεπτες καταστάσεις και οδηγούνται σε συγκρούσεις. Μπροστά σε όλα αυτά, ο Μπίλλυ καλείται να ενηλικιωθεί βίαια και να πάρει αποφάσεις που δεν αφορούν μόνο τον ίδιο.

Όταν οι πληγές είναι ανοιχτές και οι απαιτήσεις και τα όνειρα φαντάζουν πολυτέλεια, το να είσαι νέος στη σύγχρονη Ελλάδα μοιάζει ασυγχώρητο.

Κριτικές βιβλίου

«Η Σαρίτα Χαΐμ με αυτό το βιβλίο της δείχνει ότι δεν είναι μόνο μια καλή παρατηρήτρια των ανθρώπων, αλλά έχει και το διεισδυτικό χάρισμα να αναζητά και να βρίσκει τις αιτίες συμπεριφορών.
Γι’ αυτό και οι ήρωές της δεν είναι χάρτινοι αλλά αναγνωρίσιμοι χαρακτήρες, σε βαθμό που να δικαιολογείται η ταύτιση».
-Δημήτρης Μαστρογιαννίτης-
Athens Voice, 23/10/17

«Ενώ, φαινομενικά, το βιβλίο έχει ως πρωταγωνιστή το αγόρι της οικογένειας, στην πραγματικότητα επιτρέπει στον αναγνώστη να διαλέξει το πρόσωπο που εκείνος θέλει για να ταυτιστεί.
Οι νεαροί θα πάνε με τους νεαρούς και οι μεγάλοι με τους γονείς, όπως γίνεται στις οικογενειακές εξόδους.
Αν είσαι γονιός μπορεί να μη σε συγκινήσει τόσο ο προβληματισμός των παιδιών όσο το ζόρι που τραβάει ο πατέρας τους για να διαχειριστεί ευθύνες και κρίση μέσης ηλικίας.
Το Placebo, ως ανάγνωσμα, επιτρέπει, τελικά, στον έναν να κοιτάξει στον κόσμο του άλλου».
-Κώστας Γιαννακίδης-
Protagon, 1/11/17

«Τα λάθη των γονιών, οι συγκρούσεις, τα εμπόδια της κρίσης, μικρές ή μεγάλες αποφάσεις, ανεκπλήρωτες επιθυμίες και μια νέα γενιά που καλείται βίαια να ενηλικιωθεί.
Διαβάζοντας το βιβλίο αναρωτιέσαι, ταυτίζεσαι και, προπάντων, προβληματίζεσαι για το μοντέλο της σύγχρονης οικογένειας, τη νέα πραγματικότητα, την απουσία ευκαιριών και το ομιχλώδες μέλλον.
Στο Placebo είναι βέβαιο ότι ο αναγνώστης θα διακρίνει τον εαυτό του».
-Γιάννης Πανταζόπουλος-
Lifo, 15/11/17


Λίγα λόγια για την συγγραφέα

Η Σαρίτα Χαΐμ γεννήθηκε τον Φεβρουάριο του 1968 στην Αθήνα. Σπούδασε στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Πολιτικές Επιστήμες και Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας. Ασχολήθηκε με το μάρκετινγκ και τη διαφήμιση και έζησε για οχτώ χρόνια στο Βουκουρέστι και στο Τορόντο.
Το 2012 εκδόθηκε το πρώτο της μυθιστόρημα με τον τίτλο Ξεκόλλα… από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης.


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΙΝΩΑΣ

Κατηγορία: Σύγχρονη Ελληνική Λογοτεχνία, Κοινωνικό
ISBN: 978-618-02-0883-2


Σχολιάστε εδώ