Μικρή αύξηση στο λιανεμπόριο

Μικρή αύξηση στο λιανεμπόριο

Με τα προβλήματα, όμως, να παραμένουν

Αύξηση στις πωλήσεις βλέπει το 34%, ενώ το 25% πιστεύει ότι θα υπάρξει μείωση και το 41% ότι οι πωλήσεις θα μείνουν αμετάβλητες, σύμφωνα με την εξαμηνιαία έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) που διεξήχθη από τις 15 έως τις 25 Ιανουαρίου.
Να σημειωθεί ότι τα στελέχη της βιομηχανίας τροφίμων είναι αρκετά πιο αισιόδοξα για την εξέλιξη των πωλήσεων σε σχέση με τα στελέχη του λιανεμπορίου, με ποσοστό 43% έναντι 25% αντίστοιχα.


 Η πλειοψηφία, σε ποσοστό 40%, θεωρεί ότι η οικονομική κατάσταση παρέμεινε αμετάβλητη, το 38% ότι χειροτέρεψε και το 22% ότι βελτιώθηκε.


Στην προηγούμενη καταγραφή, του Ιουλίου του 2017, το 81% θεωρούσε ότι το εξάμηνο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2017 τα πράγματα χειροτέρεψαν, το 16% ότι έμειναν αμετάβλητα και μόλις το 4% ότι βελτιώθηκαν.

Παρά τη συγκρατημένη αισιοδοξία, που καταγράφεται για πρώτη φορά τα τελευταία δυο τρία χρόνια, τα προβλήματα συνεχίζουν να υπάρχουν. Ως βασικό πρόβλημα καταγράφεται η αβεβαιότητα περιβάλλοντος (κοινωνικού – οικονομικού), κάτι που αποδίδεται τόσο στις εσωτερικές εξελίξεις όσο και στις γενικότερες αλλαγές που διέρχεται ο συγκεκριμένος κλάδος διεθνώς αλλά και στην Ελλάδα. Ο υψηλός ΦΠΑ, που στις προηγούμενες μετρήσεις καταγραφόταν ως το κύριο πρόβλημα, εξακολουθεί να θεωρείται σημαντικός, σε ποσοστό 46%, αλλά πλέον πέφτει στη δεύτερη θέση των προβλημάτων.


Σχολιάστε εδώ