Στα δύο η ΝΔ και για το συλλαλητήριο!

Στα δύο η ΝΔ και για το συλλαλητήριο!

Μαίνεται ο «πόλεμος» στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας για το θέμα των Σκοπίων. Οι αντίπαλες πλευρές, με εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις (απόψεις), ανταλλάσσουν αιχμές και υπαινιγμούς. Αμήχανος με την κατάσταση, που παραπέμπει σε μια σύγχρονη Βαβέλ, ο Κυρ. Μητσοτάκης αρκείται στον ρόλο του θεατή κι απλώς… προεδρεύει, ενώ λόγω του σφιχτού εναγκαλισμού του με τον Αντ. Σαμαρά προσχωρεί στην πτέρυγα των «σκληρών» της παράταξης.

Ο άνευ προηγουμένου διχασμός ξεκινάει από την κορυφή της ιεραρχίας και φθάνει ως τους πρόποδες. Από το επίπεδο των πρώην πρωθυπουργών, όπου ο Κ. Καραμανλής, αν και δεν έχει τοποθετηθεί με σαφήνεια, είναι υπέρ της σύνθετης ονομασίας με ταυτόχρονη απαλοιφή από το Σύνταγμα των Σκοπίων κάθε αλυτρωτικής αναφοράς έναντι της Ελλάδας. Αντίθετα, ο Αντ. Σαμαράς είναι κατά της χρήσης του όρου «Μακεδονία» και εμφανίζεται αμετακίνητος στη θέση αυτή, παρά το γεγονός ότι το 2008 δεν είχε διαφωνήσει ή διαχωρίσει τη στάση του από τους χειρισμούς του τότε πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή. Χαρακτήρισε μάλιστα την Κυριακή, ημέρα του συλλαλητηρίου, «μεγάλη ημέρα για την Ελλάδα».

Ο διχασμός «κατεβαίνει» και στο επίπεδο των αντιπροέδρων, με τον Κ. Χατζηδάκη να συγκαταλέγεται μεταξύ των μετριοπαθών και τον Άδ. Γεωργιάδη να κινείται στη σκληρή γραμμή. Από το σώμα των τομεαρχών πέντε τουλάχιστον έχουν δηλώσει ότι θα παραστούν στο σημερινό συλλαλητήριο (Μ. Βορίδης, Β. Κικίλιας, Κ. Αχ. Καραμανλής, Μ. Βαρβιτσιώτης, Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου), ενώ την ίδια πρόθεση έχουν και δύο-τρεις ακόμη. Στην αντίπερα όχθη Ντ. Μπακογιάννη, Όλγα Κεφαλογιάννη, κ.ά., έχουν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να πάνε.

Η… σύγχυση ωστόσο δεν σταματά εκεί: Ενώ ο Κυρ. Μητσοτάκης τάχθηκε υπέρ του συλλαλητηρίου, ως ευκαιρία των πολιτών να εκφράσουν τη θέλησή τους σε ένα μείζονος σημασίας εθνικό ζήτημα, δύο από τους πλέον στενούς του συνεργάτες τάχθηκαν ανοιχτά κατά. Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Κ. Τσιάρας και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ν. Δένδιας δήλωσαν ευθέως ότι τα συλλαλητήρια δεν βοηθούν στην υπεράσπιση των εθνικών θεμάτων.

Στο παρασκήνιο η ένταση μεταξύ των δύο στρατοπέδων φουντώνει με την πάροδο του χρόνου. Ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί είναι οι διαδοχικές δηλώσεις της Ντ. Μπακογιάννη, που χαρακτήρισε «γραφικούς» όσους από την παράταξη τάσσονται κατά της σύνθετης ονομασίας. Ενώ χάριν αστεϊσμού σημείωσε «κι εγώ θα ήθελα να είμαι η Σίντι Κρόφορντ, αλλά δεν είμαι», αναφερόμενη σε όσους ζητούν να μην υπάρχει ο όρος «Μακεδονία» στο όνομα των Σκοπίων.

Η κριτική της είχε αποδέκτη πρωτίστως τον Αδ. Γεωργιάδη, αλλά επί της ουσίας είχε ως στόχο και τον Αντ. Σαμαρά, ο οποίος άλλωστε σέρνει τον χορό των «σκληρών» στην παράταξη. Ακόμη περισσότερο αιχμηρός ήταν ο Β. Αντώναρος, ο οποίος σε ανάρτησή του στο Facebook σημείωσε μεταξύ άλλων ότι κάποιοι εντός της ΝΔ «πιστεύουν ότι ξαναήρθε η ώρα τους κι είναι έτοιμοι να πάρουν τη ρεβάνς». Ενώ κάνοντας πιο συγκεκριμένο τον… στόχο του πρόσθεσε: «Ξεχνούν βέβαια ότι με τέτοια μυαλά οδήγησαν την Κεντροδεξιά το 2012 στον ιστορικό της πάτο με 18,85%».

Με την τοποθέτησή του αυτή ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Κ. Καραμανλή παίρνει θέση στα σενάρια που επίμονα διακινούνται τον τελευταίο καιρό και θέλουν τον Αντ. Σαμαρά να επιδιώκει μέσω του Σκοπιανού να επανέλθει στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας.


Σχολιάστε εδώ