ΤΑ ΤΙΝΑΖΕΙ ΟΛΑ στον αέρα ο Ντιμιτρόφ με τις προκλητικές δηλώσεις του;

ΤΑ ΤΙΝΑΖΕΙ ΟΛΑ στον αέρα ο Ντιμιτρόφ με τις προκλητικές δηλώσεις του;

Η σκληρή στάση του κ. Ντιμιτρόφ δεν θα πρέπει να μας εκπλήσει. Είναι επακόλουθο της κορύφωση της διαπραγμάτευσης για την διαχείριση στο εσωτερικό, και  των δυο χωρών. Καθώς η ταυτότητα η γλώσσα και ο αλυτρωτισμός ειναι τα κύρια εμπόδια στα οποία και οι δυο πλευρές έχουν ” κόκκινες” γραμμές αλλά και οι δυο πλευρές αμφότερες έχουν στο εσωτερικό τους έντονες αντιδράσεις.

«Π»: Εδώ ειναι Βαλκάνια…


Κατά τις πρώτες πάντως εκτιμήσεις, στις κοινές δηλώσεις, όπως αναφέρει το mignatiou.com, ο μεσολαβητής για το Σκοπιανό, Μάθιου Νίμιτς φάνηκε αισιόδοξος. Όμως φαίνεται ότι τα τίναξε όλα στον αέρα, με τις δηλώσεις του ο κ. Ντιμιτρόφ, όπως γράφουν ΜΜΕ της χώρα, ο οποίος αποκάλυψε ότι


 δεν θα υπάρξει λύση εάν δεν γίνει αποδεκτή η εθνικότητα, η γλώσσα και η ταυτότητα των Σκοπιανών.


Ο κ. Νίμιτς δήλωσε συγκεκριμένα τα εξής στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον κ. Ντιμιτρόφ:

«Είμαι πιο αισιόδοξος από ποτέ σήμερα. Το έχω κάνει αυτό επί πολλά χρόνια. Είχαμε ελπίδες τα προηγούμενα χρόνια, αλλά για τον έναν ή το άλλον λόγο δεν προχώρησε το ζήτημα. Τώρα έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας. Και στις δύο χώρες υπάρχουν ηγεσίες που ειλικρινά θέλουν συμφωνία, αλλά υπάρχουν και αντικειμενικοί λόγοι που τώρα είναι η ώρα για να βρούμε λύση».

Ο μεσολαβητής είπε ότι «υπάρχουν κίνδυνοι στο μέλλον αν δεν κάνουμε κάτι τώρα. Ο χρόνος δεν σταματάει”. Και συνέχισε: “Είναι αβέβαιο το μέλλον. Εχουμε κάνει πρόοδο, πρέπει να βρούμε λύση τώρα. Ποιος ξέρει τι θα συμβεί σε έναν χρόνο, σε δύο χρόνια, σε τρία χρόνια, σε 20 χρόνια αν εξακολουθούμε να συζητάμε αυτό το θέμα. Θα είναι πραγματική τραγωδία για την περιοχή αν περάσουν άλλα 20 χρόνια και δεν έχουμε λύσει το ζήτημα. Ακουσα πολλές απόψεις και προβληματισμούς, αλλά για το καλό όλων των ανθρώπων της περιοχής και ειδικά των νέων, το θέμα πρέπει να λυθεί τώρα, να το αφήσουμε πίσω μας και οι άνθρωποι να ασχοληθούν με τα σημαντικά πράγματα στη ζωή τους. Είμαι αισιόδοξος γιατί οι ηγεσίες και των δύο χωρών δουλεύουν σκληρά για την εξεύρεση λύσης». Από την πλευρά του, ο κ. Ντιμιτρόφ, δήλωσε προκλητικά αποκαλύπτοντας και τις διαθέσεις των Σκοπίων, ότι “δεν θα υπάρξει λύση για το όνομα αν χρειαστεί διαπραγμάτευση για αλλαγή στην εθνικότητα, τη γλώσσα και την ταυτότητα». Συγκεκριμένα τόνισε: «Η “μακεδονική” γλώσσα είναι μια αναγνωρισμένη γλώσσα της ομάδας των σλαβικών γλωσσών. Θέλω να επισημάνω ότι αυτό το θέμα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο για τους πολίτες της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας.” Μερικοί από αυτούς παρακολουθούν το ζήτημα με ανησυχία, ορισμένοι με θυμό». Ο κ. Ντιμιτρόφ, που φέρεται ότι έχει ελληνικές ρίζες, πρόσθεσε: «Καταλαβαίνουμε κάποιους πολίτες στην Ελλάδα που αυτοπροσδιορίζονται ως Μακεδόνες, αλλά ούτε οι Έλληνες γείτονές μας ούτε κανένας άλλος στην Ευρώπη του 21ου αιώνα μπορεί να αρνηθεί το δικαίωμά μας να να είμαστε “Μακεδόνες” και να μιλάμε τη “μακεδονική” γλώσσα, ως μέρος των σλαβικών γλωσσών.

Όσο περισσότερο συζητά κανείς δημοσίως για αυτό το θέμα, μειώνονται οι πιθανότητες εξεύρεσης λύσης.

Εάν υπάρχει ένας αξιοπρεπής τρόπος που να σέβεται την ταυτότητα και των δύο μερών, τότε μπορεί να βρεθεί λύση».

Ο Σκοπιανός υπουργός σημείωσε ότι με τον κ. Νίμιτς συζήτησε τις ιδέες που παρουσίασε στη Νέα Υόρκη: «Του είπα ότι υπάρχουν ιδέες που δεν είναι κακές, αλλά υπάρχουν ιδέες που δεν είναι καλές και προκαλούν ανησυχίες».

Πηγή: http://mignatiou.com

Φωτο: mignatiou.com/EPA, GEORGI LICOVSKI


Σχολιάστε εδώ
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!