Κοτζιάς στο Reuters: Λύση στο Σκοπιανό μέχρι τον Ιούνιο

Κοτζιάς στο Reuters: Λύση στο Σκοπιανό μέχρι τον Ιούνιο


 «Στη ζωή o Μέγας Αλέξανδρος απέδειξε πως πρέπει να κόβουμε τους γόρδιους δεσμούς. Σε κάποιο σημείο πρέπει να τελειώνουμε με τέτοια ζητήματα».


Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξη που έδωσε στο πρακτορείο Reuters, δήλωσε: Η Ελλάδα θα υποβάλει σύντομα σχέδια προτάσεων, θα είναι έτοιμο τον Φεβρουάριο, για την επίλυση της μακρόχρονης διαμάχης για την ονομασία της πΓΔΜ, προσθέτοντας ότι θα μπορέσουν να επιτευχθούν λύσεις τους προσεχείς μήνες.

Όπως αναφέρει το άρθρο, “η Ελλάδα διαμαρτύρεται για τη χρήση της ονομασίας Μακεδονία από την πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία, υποστηρίζοντας ότι, μαζί με τα επίμαχα άρθρα στο σύνταγμα των Σκοπίων, θα μπορούσαν να υποδηλώνουν εδαφικές αξιώσεις πάνω από τη δική της βόρεια περιοχή με το ίδιο όνομα”. “Οι Έλληνες είναι περήφανοι για τις σχέσεις τους με τον μακεδονα αυτοκράτορα Μέγα Αλέξανδρο, που εξάπλωσε τον Ελληνιστικό πολιτισμό στον αρχαίο κόσμο”.

Ο Νίκος Κοτζιάς τόνισε: «Στη ζωή Ο Μέγας Αλέξανδρος απέδειξε πως πρέπει να κόβουμε τους γόρδιους δεσμούς. Σε κάποιο σημείο πρέπει να τελειώνουμε με τέτοια ζητήματα».

Ερωτηθείς τι θα αποτελούσε πρόοδο για την Αθήνα αν η διαμάχη με τα Σκόπια δεν είχε διευθετηθεί μέχρι τον Ιούνιο, είπε: «Θα διευθετηθεί».


 Η πιο βαθιά διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών ήταν πάνω από τις αναφορές στο εθνικό σύνταγμα των Σκοπίων, δήλωσε ο Κοτζιάς. Η Ελλάδα τους αντιλαμβάνεται ότι υποδηλώνουν εδαφικές αξιώσεις και λέει ότι πρέπει να αλλάξουν.


Επιπλέον, έκανε λόγο για μία νέα δυναμική αναφορικά με την επίλυση της διένεξης, καθώς μια πιο μετριοπαθής κυβέρνηση εκλέχθηκε στην πΓΔΜ πέρυσι και μετά από τρία χρόνια προσπάθειας οικοδόμησης εμπιστοσύνης. “Θέλουμε να το λύσουμε. Είναι προς το εθνικό μας συμφέρον και προς το συμφέρον της περιοχής, για σταθερότητα, ασφάλεια και οικονομική ανάπτυξη”. προσθέτοντας πως η ελληνική κυβέρνηση δουλεύει σε ένα σχέδιο που θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση συζήτησης.

“Δεν πρόκειται για ελληνικό κείμενο που περιέχει μόνο τις απόψεις μας, ούτε για μια συμβιβαστική λύση. Θα είναι ένα κείμενο το οποίο θεωρούμε ότι θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση πάνω στην οποία θα μπορούσαμε να αρχίσουμε να συνεργαζόμαστε », είπε.

Για την Αθήνα, το όνομα Μακεδονία αναφέρεται σε μια μεγάλη περιοχή των κεντρικών Βαλκανίων, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκεται στην Ελλάδα.


Το reuters συνεχίζοντας αναφέρει πως περισσότερες από 140 χώρες παγκοσμίως αναφέρονται στη δημοκρατία ως Μακεδονία. Ωστόσο, η κυβέρνηση της αριστεράς δεν κατάφερε να συγκεντρώσει ευρύτερη πολιτική υποστήριξη για τη διαπραγματευτική στάση της ή για οποιοδήποτε προτεινόμενο όνομα που περιλαμβάνει τη λέξη Μακεδονία.

Νίκος Κοτζιάς: «Να σας πω ένα παράδοξο, Ας πούμε ότι δεν φτάσουμε σε συμφωνία σήμερα, τι μένει;  Διεθνώς θα μείνουμε με το σκέτο “Μακεδονία”, οπότε δεν θα υπάρξει όφελος, και στις διμερείς μας σχέσεις με το “Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας”. Γραμματικά είναι ένα όνομα που επίσης περιλαμβάνει τον όρο “Μακεδονία”, που είναι σύνθετο με χρονολογικό προσδιορισμό. Έτσι, απλά κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας με λεκτικές ακροβασίες».

Για τις διαδηλώσεις ο υπουργός Εξωτερικών είπε: «Οι διαδηλώσεις είναι δείγμα δημοκρατίας. Και στις δυο χώρες οι πολίτες που δεν συμφωνούν με ένα καλό συμβιβασμό … δεν έχουν κακές προθέσεις. Είναι απλώς άνθρωποι που βλέπουν το πρόβλημα από διαφορετική οπτική γωνία, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ιστορικές (μελλοντικές) ή μελλοντικές προοπτικές συνεργασίας”, πρόσθεσε. «Πρέπει να σεβόμαστε αυτή την ιστορία και να μάθουμε από αυτήν, αλλά να μην παγιδευτούμε σε αυτήν».

ΠΗΓΗ & Φωτο: www.reuters.com


Σχολιάστε εδώ