304.000 δάνεια πουλάει η Εθνική!

304.000 δάνεια πουλάει η Εθνική!

Συνολικής αξίας 5,2 δισ. ευρώ και ονομαστικής μόλις 1,9 δισ. (3,3 δισ. είναι τόκοι και πανωτόκια!)

Στον χορό των… καταραμένων μπαίνει και η Εθνική Τράπεζα μετά τη Eurobank και την Alpha Bank, ενώ το επόμενο διάστημα θα προσχωρήσει και η Τράπεζα Πειραιώς.
Ποδαρικό κάνει η Εθνική με την πώληση 304.000 «κόκκινων» δανείων, συνολικού ύψους 5,2 δισ. ευρώ, ονομαστικής όμως αξίας μόλις 1,9 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι τα 3,3 δισ. ευρώ είναι… συμβατικοί τόκοι και τόκοι υπερημερίας, κοινώς πανωτόκια!

Τα δάνεια αυτά είναι μη εξυπηρετούμενα χωρίς εξασφαλίσεις και βρίσκονται σε καθυστέρηση γύρω στα επτά χρόνια κατά μέσο όρο, με τη μέση οφειλή ανά δανειολήπτη να είναι περίπου 10.000 ευρώ. Ο συνολικός αριθμός των οφειλετών είναι 202.000, που δείχνει ότι κάποιοι χρωστούν εκτός από καταναλωτικό δάνειο και πιστωτική κάρτα ή άλλη χρηματοδότηση. Από το 1,9 δισ. ευρώ ονομαστικής αξίας το 1,1 δισ. ευρώ είναι από καταναλωτικά δάνεια, 460 εκατ. ευρώ από πιστωτικές κάρτες και 380 εκατ. ευρώ από μικρά επιχειρηματικά δάνεια.


 Προσφέρει «κούρεμα» μέχρι 60%!


800 εκατ. ευρώ διαγράφηκαν
Με βάση τον Κώδικα Δεοντολογίας, η τράπεζα έχει στείλει στους δανειολήπτες επιστολές με τις οποίες προτείνει οριστική διευθέτηση της οφειλής και η πρόταση προβλέπει «κούρεμα» της κύριας οφειλής μέχρι 60%. Όσες οφειλές ρυθμιστούν θα αφαιρεθούν από το προς πώληση χαρτοφυλάκιο. Ήδη από το 1,9 δισ. ευρώ κάτω από 1 δισ. ευρώ είναι στον ισολογισμό της τράπεζας και τα υπόλοιπα έχουν διαγραφεί λογιστικά.

Ακολουθεί η Πειραιώς
Τη σκυτάλη θα πάρει η Τράπεζα Πειραιώς με τη μεταβίβαση δύο ξεχωριστών χαρτοφυλακίων, ύψους 1,5 δισ. ευρώ το καθένα. Πρόκειται για το χαρτοφυλάκιο «Arktos», στο οποίο περιλαμβάνονται δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, και το χαρτοφυλάκιο «Amoeba» με επιχειρηματικά δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις.

Τη διαδικασία έχει αναλάβει η Morgan Stanley και οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα κληθούν να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές μέχρι τις 5 Μαρτίου.


Σχολιάστε εδώ