Σε αδιέξοδο ο Ζάεφ, καταφεύγει σε εκλογές!

Σε αδιέξοδο ο Ζάεφ, καταφεύγει σε εκλογές!

Με στόχο να πάρει μεγαλύτερο ποσοστό, με κίνητρο ότι εγώ μπορώ να βάλω τα Σκόπια στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ

Διέξοδο στις πρόωρες εκλογές θα αναζητήσει ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ στην περίπτωση που –όπως διαφαίνεται– αποτύχει να εξασφαλίσει τη συναίνεση των πολιτικών κομμάτων. Προκειμένου στη συνέχεια, ενισχυμένος πολιτικά και με την ψήφο του λαού, να προχωρήσει στις αναγκαίες αλλαγές που αποτελούν προϋπόθεση για την τελική συμφωνία με την Ελλάδα. Πιθανότερος χρόνος διεξαγωγής των εκλογών είναι το δίμηνο Απριλίου – Μαΐου.

Χθες ήταν προγραμματισμένο να συνέλθει το Συμβούλιο Αρχηγών και ενδεχόμενο «ναυάγιο» στις συνομιλίες θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου και θα δρομολογήσει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. Διά στόματος του αντιπροέδρου του, το εθνικιστικό κόμμα VMRO έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε τίποτα, ούτε σε αλλαγές στο Σύνταγμα, ούτε καν στις αλλαγές των ονομάτων για το αεροδρόμιο και την εθνική οδό.


Πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα της προσφυγής στις κάλπες συζήτησε ο Ζ. Ζάεφ με τον Αλ. Τσίπρα στην πρόσφατη συνάντησή τους στο Νταβός, όπου ο έλληνας πρωθυπουργός φέρεται να τον προέτρεψε να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση για να βγει από το αδιέξοδο.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους, που διήρκεσε 2,5 ώρες, ο κ. Ζάεφ εκμυστηρεύτηκε στον κ. Τσίπρα ότι θα αντιμετωπίσει σοβαρές δυσκολίες στην προσπάθειά του να προωθήσει τις αναγκαίες αλλαγές. Δεδομένου ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν διαθέτει την απαραίτητη πλειοψηφία των 2/3 της Βουλής, ενώ και η λύση του δημοψηφίσματος υπό τις παρούσες συνθήκες θα εξελισσόταν πιθανότατα σε μπούμερανγκ.

Πρόθεση, λοιπόν, του σκοπιανού πρωθυπουργού είναι να προσφύγει στη λαϊκή εντολή, με στόχο όχι απλώς να κερδίσει τις εκλογές αλλά και να βγει σημαντικά ενισχυμένος, ώστε στη συνέχεια να προχωρήσει στις απαιτούμενες αλλαγές. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου θα εστιάσει στο ότι είναι ο μόνος που μπορεί –μέσω μιας συμφωνίας με την Ελλάδα– να οδηγήσει τα Σκόπια στις τάξεις του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε αντίθεση, δηλαδή, με τις άλλες δυνάμεις, που με την πολιτική τους «μπλοκάρουν» κάθε είδους συμφωνία και κρατάνε τη χώρα έξω από τους διεθνείς οργανισμούς. Ο Ζ. Ζάεφ εκτιμά ότι αυτό μπορεί να είναι το «ισχυρό όπλο» του, που θα του δώσει μια ευρεία και καθαρή νίκη στις εκλογές.

Δεδομένου ότι η αναμέτρηση αυτή θα διεξαχθεί σε κλίμα σκληρής πόλωσης, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα αντιδράσει ο λαός των Σκοπίων. Αν, δηλαδή, θα κάνει την υπέρβαση, δίνοντας στον Ζ. Ζάεφ το «πράσινο φως» για τις επώδυνες, πλην αναγκαίες για τις προοπτικές της χώρας αλλαγές. Ή, αντίθετα, θα παραμείνει περιχαρακωμένος πίσω από πάγιες αντιλήψεις και ιδέες, με τις οποίες άλλωστε γαλουχήθηκε για περισσότερα από 20 χρόνια.


Σχολιάστε εδώ