Τέλη λειτουργίας και για τη συνδρομητική τηλεόραση μέσω internet

Τέλη λειτουργίας και για τη συνδρομητική τηλεόραση μέσω internet

Στο δημόσιο ταμείο και στο ΕΣΡ θα πρέπει να πάει η Vodafone για τη μετάδοση του τηλεοπτικού της προγράμματος και στη συνέχεια η Wind. Η υπογραφή της απόφασης για τον καταλογισμό τελών από τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη εντάσσει και τη «γραμμική μετάδοση» τηλεοπτικού προγράμματος (μέσω internet) στις δραστηριότητες για τις οποίες καταβάλλονται τέλη. Μέχρι σήμερα για τη λήψη άδειας δορυφορικής συνδρομητικής τηλεόρασης ετήσιο τέλος πλήρωναν μόνο η Forthnet (Nova) και η OTE AE (Cosmote TV).


 Στο δημόσιο ταμείο Vodafone και Wind


Η κυβέρνηση επεκτείνει και στο internet την αρχή που ισχύει για τις συχνότητες και τη μετάδοση μέσω δορυφόρου: «Το τσάμπα πέθανε». Η δέσμευση του υπουργού Νίκου Παππά πως θα πληρώσουν όλοι πρέπει να είναι μια από τις λίγες που δείχνει να υλοποιεί η κυβέρνηση. Οι τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας θα πληρώσουν για τις άδειες, όπως και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί, που θα πληρώσουν μικρότερο τίμημα, ενώ πλέον στο παιχνίδι των πληρωμών εκτός από τους φορείς συνδρομητικής τηλεόρασης μπαίνουν και οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες (Vodafone, Wind, Cyta) και το ερώτημα είναι τι θα συμβεί με το Netflix.


 Τι θα συμβεί με το Netflix;


Το ποσό που θα πρέπει να πληρώσουν οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών είναι 44.021 ευρώ για κάθε 24 ώρες του συνολικού, σε ημερήσια βάση, χρόνου μετάδοσης τηλεοπτικού προγράμματος, καθώς και 8.804 ευρώ για τον αντίστοιχο χρόνο ραδιοφωνικού προγράμματος. Το σχετικό ποσό καταλογίζεται με πράξη του ΕΣΡ, η οποία εκδίδεται σε αποκλειστική προθεσμία ενός μηνός από τη χορήγηση του περιεχομένου των τηλεοπτικών σταθμών. Δηλαδή, στην περίπτωση των Vodafone TV και Cyta TV, που ήδη μεταδίδουν πρόγραμμα, το ΕΣΡ θα πρέπει να προχωρήσει στην έκδοση των αποφάσεων καταλογισμού τιμήματος, ενώ και η Wind θα πρέπει πριν εκπέμψει να περάσει το κατώφλι του ΕΣΡ. Στη συνέχεια υπάρχει ένα ετήσιο τέλος, που ανεβαίνει κλιμακωτά και ξεκινάει από το 0,5% επί των ακαθάριστων εσόδων των δύο πρώτων χρόνων λειτουργίας και φτάνει έως και το 3%.

Ο καταλογισμός γίνεται από τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής και ο πάροχος πρέπει να καταθέσει στο ΕΣΡ ισολογισμό έναν μήνα μετά τη δημοσίευσή του και οικονομικά στοιχεία πιστοποιημένα από ορκωτό ελεγκτή.


Σχολιάστε εδώ