Παυλόπουλος: Όχι σε όνομα που παραπέμπει σε αλλαγή συνόρων και αλυτρωτισμό

Παυλόπουλος: Όχι σε όνομα που παραπέμπει σε αλλαγή συνόρων και αλυτρωτισμό

Σε ανοιχτή γραμμή με το Μέγαρο Μαξίμου αλλά και το υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος κι ενημερώνεται ενδελεχώς για την πορεία των συζητήσεων για το ζήτημα των Σκοπίων. Συνομιλεί τακτικά με τους κ. Τσίπρα και Κοτζιά ώστε να έχει -ανά πάσα στιγμή- μια σαφή εικόνα για τις διεργασίες που εξελίσσονται στο παρασκήνιο και τις επαφές της κυβέρνησης με την αντίστοιχη της γειτονικής χώρας.

Στη διάρκεια συνάντησης που είχε με στελέχη ελληνοαμερικανικών και αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων ο κ. Παυλόπουλος επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της χώρας και τόνισε ότι η επίλυση του προβλήματος με την ονομασία αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ αλλά και την ευρωπαϊκή προοπτική της.

«Η ονομασία αυτή πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο», υπογράμμισε, «άρα να είναι μια ονομασία που σέβεται πρώτα απ’ όλα την Ιστορία, δεν πρέπει να παραχαράζει την Ιστορία και, δεύτερον, δεν μπορεί να αποπνέει αλυτρωτικές τάσεις. Δεν επιτρέπεται δηλαδή η ονομασία αυτή που θα επιλεγεί να αφήνει ανοιχτά ζητήματα ως προς το status quo των συνόρων». Πρόσθεσε δε χαρακτηριστικά ότι «τα σύνορα αυτά είναι και αυτά θα μείνουν» και πως «δεν μπορεί να επιλεγεί κανένα όνομα που θα παρέπεμπε, έστω και εμμέσως, σε αλλαγή συνόρων».

Συνεχίζοντας ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι το όνομα δεν αρκεί να σέβεται την Ιστορία, πρέπει και να μην παραπέμπει σε άλλες έννοιες που επίσης αποπνέουν αλυτρωτισμό. Ως τέτοιες έννοιες ανέφερε ενδεικτικά το ζήτημα της γλώσσας και της εθνότητας. «Είναι αδιανόητο», σημείωσε, «λόγω του ονόματος, να δημιουργούνται ψευδείς διεκδικήσεις για θέματα γλωσσικά και εθνοτικά».

Καταλήγοντας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε τα Σκόπια να προχωρήσουν στις αλλαγές που είναι αναγκαίες για την επίλυση του προβλήματος. «Αν δεν τις κάνουν, θα είναι αποκλειστικά υπόλογα για τις αντίστοιχες συνέπειες», προειδοποίησε.

Το απόγευμα της Παρασκευής ο κ. Παυλόπουλος δέχθηκε στο γραφείο του τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και το θέμα που κυριάρχησε στη συζήτησή τους ήταν το Σκοπιανό, ενώ στις δηλώσεις του εξήρε τη στάση που τηρεί η Εκκλησία και στο συ­γκεκριμένο ζήτημα. Στάση που -όπως σημείωσε- ευνοεί τη συναίνεση, κάτι που είναι πολύ σημαντικό ιδίως αυτές τις ημέρες. Όσον αφορά το θέμα της σύγκλησης του Συμβουλίου Αρχηγών, από την Προεδρία της Δημοκρατίας επισημαίνουν ότι τέτοιο ζήτημα αυτήν τη στιγμή δεν υφίσταται.

Υπογραμμίζουν δε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει είναι να υπάρχει εκ των προτέρων συμφωνία όλων των κομμάτων, ούτως ώστε να αποφευχθεί ενδεχόμενο ναυάγιο στις συζητήσεις.

 


Σχολιάστε εδώ