Μισό δισ. ευρώ τον χρόνο εισπράττουν τα υποθηκοφυλακεία

Μισό δισ. ευρώ τον χρόνο εισπράττουν τα υποθηκοφυλακεία

Το έγκυρο οικονομικό site Euro2day.gr φιλοξένησε την άποψη του οικονομολόγου Κώστα Μαρκάζου σχετικά με την ίδρυση του Ελληνικού Κτηματολογίου.

Μεταξύ άλλων, αναφέρει πως «οι 230 άμισθοι υποθηκοφύλακες είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτό που έλεγχαν -με μεγάλη επιτυχία- ήταν η τσέπη τους. Εισέπρατταν μεγάλες ποσοστιαίες αμοιβές (χωρίς κανένα πλαφόν), πλουτίζοντας αδικαιολόγητα (εις βάρος της οικονομίας). Επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων (όσες κατάφεραν να γίνουν) επιβαρύνθηκαν σημαντικά και οι επενδυτές προφανώς μετακύλησαν το κόστος στον ανύποπτο καταναλωτή. Υπήρξαν ακόμα και μεταγραφές συμβάσεων, όπως αυτοκινητοδρόμων, όπου οι αμοιβές μεταγραφής ανέρχονταν σε εκατομμύρια ευρώ (!) και ‘‘ενσωματώθηκαν’’ στα διόδια».


 «Ελάχιστα παρακρατούμε», λένε οι άμισθοι υποθηκοφύλακες


Οι άμισθοι υποθηκοφύλακες σήκωσαν το γάντι και διά του προέδρου τους, Γιάννη Άνδραλη απάντησαν πως παρακρατούν ελάχιστο τμήμα των ποσών που εισπράττουν, ενώ παράλληλα αναλαμβάνουν πλήρη αστική ευθύνη (αποκλειόμενης κάθε ευθύνης του Δημοσίου) και την κάλυψη κάθε λειτουργικού εξόδου των γραφείων τους. Σημειώνει δε πως τα 400-500 εκατ. ευρώ ετησίως, που εισέπρατταν μέχρι σήμερα, πλέον θα τα διαχειρίζεται σχεδόν ανεξέλεγκτα το Ελληνικό Κτηματολόγιο.

Ο Κώστας Μαρκάζος ανταπάντησε ότι «δεν είναι καλή δικαιολογία να συνεχίσει να εισπράττει κάποιος αμοιβές, προεξοφλώντας ότι όλοι οι άλλοι είναι απατεώνες» και πως «την έλλειψη Κτηματολογίου την πληρώσαμε ακριβότερα από τα 500 εκατ. ευρώ που εισέπρατταν ετησίως τα υποθηκοφυλακεία».


Σχολιάστε εδώ