Μέχρι και 70% θα φτάσουν οι μειώσεις…

Μέχρι και 70% θα φτάσουν οι μειώσεις…

Οι επικουρικές συντάξεις για τους ασφαλισμένους μετά το 1993 θα έχουν μειώσεις ακόμη και 40%, ενώ για αυτούς που ασφαλίστηκαν πριν από το 1993 (παλιούς ασφαλισμένους) μπορούν να φτάσουν και το 70%.

Ο νέος μαθηματικός τύπος του υπουργείου Εργασίας βγάζει επικουρικές συντάξεις-φιλοδώρημα, όπως δηλώνουν και τα αρμόδια στελέχη του Επικουρικού Ταμείου Ασφάλισης (ΕΤΕΑΕΠ). Για τους ασφαλισμένους πριν από το 1993 η μείωση θα φθάσει το 70%, αφού θα περιλαμβάνει και τα οικογενειακά επιδόματα. Οι μειώσεις έχουν ως μέτρο σύγκρισης τα ποσά που λάμβαναν οι συνταξιούχοι του φορέα το έτος 2014. Τις μεγαλύτερες μειώσεις θα έχουν οι χαμηλόμισθοι του ιδιωτικού τομέα, που μπορεί να λάβουν συντάξεις ακόμη και 40 ευρώ, ενώ η μέση επικουρική σύνταξη θα κυμαίνεται μεταξύ 140-160 ευρώ.

Οι πολύ χαμηλές επικουρικές συντάξεις οφείλονται στους ακόλουθους λόγους:

1) Στον νέο τρόπο υπολογισμού.
2) Στον χαμηλότερο μέσο μισθό από το 2002 έως το 2014.
3) Στην κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων.
4) Στη μερική απασχόληση, που πλέον παίρνει διαστάσεις χιονοστιβάδας στην αγορά εργασίας.

Σημειωτέον ότι ακόμη και αυτές οι επικουρικές συντάξεις-φιλοδώρημα θα αργήσουν να καταβληθούν, μιας και το υπουργείο Εργασίας καθυστέρησε πάρα πολύ να εκδώσει τη σχετική εγκύκλιο αλλά και ο νέος μαθηματικός τύπος υπολογισμού είναι τόσο περίπλοκος, που, σύμφωνα με τους ειδικούς, απαιτούνται ακόμη και δύο μέρες για την έκδοση μιας συνταξιοδοτικής απόφασης.


Σχολιάστε εδώ