«Πράσινο» από Eurogroup για τα 6,7 δις αλλά μετά την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων

«Πράσινο» από Eurogroup για τα 6,7 δις αλλά μετά την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων

Συμπληρωματική αξιολόγηση για ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και ιδιωτικοποιήσεις

Η Ευρωομάδα εκφράζει την ικανοποίησή της για την εφαρμογή σχεδόν όλων των συμφωνημένων προαπαιτούμεων για την 3η αξιολόγηση του 3ου ελληνικού προγράμματος, μετά τη συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού σχετικά με τη δέσμη μέτρων που υποβλήθηκε στο eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε πριν λίγο το σώμα των 19 Υπουργών στις Βρυξέλλες.

Ο Πρόεδρος Μάριο Τσεντένο έκανε λόγο για εξαιρετική συνεργασία με τις ελληνικές αρχές επί του θέματος. Επεσήμανε ωστόσο πως η συνέχιση της καλής εφαρμογής των συμφωνηθέντων και μετά το τέλος του προγράμματος είναι καθοριστικής σημασίας.

Παρόμοια ήταν και η αναφορά του Επιτρόπου Μοσκοβισί, ο οποίος εμφανίστηκε βέβαιος για τη συνέχιση της καλής συνεργασίας και την ολοκλήρωση των ανοιχτών θεμάτων. Επιπλέον έκανε για μια ακόμη φορά λόγο για εντυπωσιακή αλλαγή κλίματος.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται επισήμως στο κείμενο, “οι ελληνικές αρχές έχουν εγκρίνει τον κρατικό προϋπολογισμό του 2018, ο οποίος συμμορφώνεται με τον συμφωνηθέντα στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑΕΠ”. Επιπλέον, η έκθεση συμμόρφωσης των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων δείχνει ότι οι ελληνικές αρχές έχουν υπερβεί τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί τα τελευταία τρία χρόνια (2015-2017).

Σύμφωνα με την απόφαση οι ελληνικές αρχές συνέχισαν επίσης την ενίσχυση της είσπραξης των φόρων μέσω της Ανεξάρτητης Αρχής Δημόσιων Εσόδων και βελτίωσαν τη δικαιοσύνη και την αποτελεσματικότητα του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας – μεταρρύθμιση στην οποία αναφέρθηκε ονομαστικά και ο Επίτροπος Μοσκοβισί.

“Το επιχειρηματικό περιβάλλον βελτιώθηκε με περαιτέρω ενέργειες που αποσκοπούν στο άνοιγμα των νομοθετικά κατοχυρωμένων επαγγελμάτων, στη βελτίωση του συστήματος αδειοδότησης των επενδύσεων, στην άρση κανονισμών που περιορίζουν αδικαιολόγητα τον ανταγωνισμό στις αγορές προϊόντων καθώς και στο άνοιγμα των ενεργειακών αγορών”, αναφέρεται αναλυτικά στην απόφαση του Eurogroup.” Επιπλέον καταγράφεται ότι “η πρόοδος στο πλαίσιο της υποστήριξης της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων επιτεύχθηκε με περαιτέρω ενέργειες σχετικά με την αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος εξωδικαστικής προπόνησης και την έναρξη ηλεκτρονικών δημοπρασιών”.

Το eurogroup επαναβεβαιώνει τη σημασία μιας “φιλόδοξης συνολικής στρατηγικής ανάπτυξης” με ισχυρή κυριότητα από τις ελληνικές αρχές. Οι αρχές καλούνται να την ολοκληρώσουν σε συνεργασία με τα θεσμικά όργανα πολύ πριν από το τέλος του προγράμματος, αναφέρεται στην απόφαση για την περίοδο μετά την 20η Αυγούστου.

Επιπλέον η Ευρωομάδα καλεί τις ελληνικές αρχές να ολοκληρώσουν επειγόντως τις εκκρεμείς προγενέστερες δράσεις.

ΟΛΟΚΛΗΡΟ το άρθρο: www.real.gr


Σχολιάστε εδώ