3ο European Economic Forum: «Η Ελληνική Οικονομία σε Σταυροδρόμι: Ευκαιρίες και Απειλές»

3ο European Economic Forum: «Η Ελληνική Οικονομία σε Σταυροδρόμι: Ευκαιρίες και Απειλές»

Με μεγάλη επιτυχία και υψηλή συμμετοχή ολοκληρώθηκε το 3 ο European Economic Forum με θέμα «Η Ελληνική Οικονομία σε Σταυροδρόμι: Ευκαιρίες και Απειλές» και διοργανωτή το Ινστιτούτο Έρευνας & Κατάρτισης Ευρωπαϊκών Θεμάτων – IRTEA. Η εκδήλωση έλαβε χώρα την Τρίτη, 9 Ιανουαρίου 2018 στο ξενοδοχείο Hilton στο πλαίσιο του Money Show 2018.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο δημοσιογράφος του Alpha 989 & Alpha TV και συντονιστής της εκδήλωσης κος. Βαγγέλης Δουράκης ενώ με τη παρουσία τους πλαισίωσαν την εκδήλωση οι αξιότιμοι ομιλητές μας: κος. Χρήστος Σταϊκούρας, Βουλευτής της ΝΔ και πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Ελλάδος 2012- 2015, Επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Οικονομικού Πανεπιστήμιου Αθηνών, κος. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Βουλευτής Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρώην Υφυπουργός Ανάπτυξης και
Ανταγωνιστικότητας, κος. Άγγελος Κότιος, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς και Καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών Διευθυντής του εργαστηρίου Διεθνών και Ευρωπαϊκών Πολιτικών και Προγραμμάτων Ανάπτυξης και η κα. Δόγα Αλεξάνδρα, Προϊσταμένη του Αυτοτελούς Τμήματος Προγραμματισμού και Αξιολόγησης Συμπράξεις Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) της Ειδικής Γραμματείας ΣΔΙΤ.

Αρχικά, το λόγο είχαν οι κύριοι Βουλευτές, οι οποίοι με συνείδηση αναγνώρισαν λάθη του παρελθόντος και παρουσίασαν πλάνα και στρατηγικές για νέες ευκαιρίες Ανάπτυξης στην Ελλάδα. Ο κος. Σταϊκούρας, ως πρώτος εισηγητής εξέφρασε τη σημασία ύπαρξης ενός ρεαλιστικού σχεδίου εξυγίανσης του δημοσιονομικού τομέα με διαρθρωτικές αλλαγές στον τομέα της οικονομίας, ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας και έμφαση στην εξωστρέφεια. Έπειτα ο κος. Κωνσταντινόπουλος παρουσίασε το πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ, ένα αναπτυξιακό σχέδιο που ως κεντρικό άξονα θα έχει την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και τις ιδιωτικές επενδύσεις με έμφαση στην προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων από το εξωτερικό, ενώ παράλληλα τόνισε τη σημασία της συμμετοχής των νέων στη νέα οικονομική και πολιτική πραγματικότητα, τους οποίους και κάλεσε με χαρά να συμμετάσχουν εκ των έσω.

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο αξιότιμος Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, κος. Κότιος, ο οποίος με την εξαιρετικά τεκμηριωμένη ομιλία του καθήλωσε το κοινό. Ο κ. Κότιος τόνισε πως η χαμηλή ανταγωνιστικότητα είναι το μείζον θέμα αλλά και το κλειδί για την «έξοδο από το σταυροδρόμι». Δεν παρέλειψε βέβαια να αναφερθεί στο ασφαλιστικό κυρίως πρόβλημα της χώρας, το οποίο αποτελεί αιτία εκτροχιασμού της οικονομίας είτε βραχυπρόθεσμα είτε μακροπρόθεσμα. Στη συνέχεια παρουσιάζοντας στοιχεία από μελέτες Διεθνών οργανισμών αλλά και του ίδιου του εργαστηρίου του, εξήγησε τους λόγους της χαμηλής ανταγωνιστικότητας και τις συνέπειες της εσωστρέφειας που χαρακτηρίζει την Ελληνική Οικονομία σχεδόν σε όλους τους τομείς. Τέλος, εξέφρασε τις ανησυχίες του για μια θετική μετα- Μνημονιακή πορεία της Ελλάδας, καθότι οι παθογένειες του παρελθόντος δεν δείχνουν να έχουν εξαλειφθεί.

Έπειτα, η κα. Δόγα, ως εκπρόσωπος ΣΔΙΤ σκιαγράφησε το σημαντικά οφέλη που έχουν για την κοινωνία και την οικονομία οι Συμπράξεις Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα.
Αξιοσημείωτα παραδοτέα έργα αποτελούν η κατασκευή σχολείων ευρωπαϊκών προδιαγραφών ανά την Ελλάδα με ΣΔΙΤ αλλά και έργα ΣΔΙΤ απορριμμάτων σε πολλές Περιφέρεις. Η ομιλία της κας Δόγα υπογράμμισε γενικότερα τη σημασία των «συμμαχιών» και της υιοθέτησης νέων ευέλικτων αναπτυξιακών μοντέλων σε κρίσιμες περιόδους. Το πετυχημένο μοντέλο των ΣΔΙΤ επενδύσεων πρέπει να συνεχιστεί και να πολλαπλασιαστεί.
Τέλος, ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση με ζωηρή συμμετοχή του κοινού.
Εύστοχες ερωτήσεις, τοποθετήσεις, αλλά και ανησυχίες που ακούστηκαν στην αίθουσα από τους συμμετέχοντες με την απόλυτη προσοχή και ανταπόκριση όλων των ομιλητών.


Σχολιάστε εδώ