Από την… πίσω πόρτα παραδίδει η κυβέρνηση στους ιδιώτες την καθαριότητα των ΟΤΑ

Από την… πίσω πόρτα παραδίδει η κυβέρνηση στους ιδιώτες την καθαριότητα των ΟΤΑ

Η αρχή έγινε από τους Δήμους Λαμίας και Θερμαϊκού

-Tονίζει στο «Π» ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Β. Γκιτάκος
-Γιατί καθυστερεί η προκήρυξη για τις 9.000 θέσεις μόνιμου προσωπικού;

Η απειλή της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών καθαριότητας των δήμων έρχεται και πάλι στο προσκήνιο, καθώς μπήκαμε στον Γενάρη, ενώ στις 31 Μάρτη λήγει η παράταση των συμβασιούχων του κλάδου σ’ όλους τους ΟΤΑ και η κυβέρνηση ακόμα δεν έχει προχωρήσει στην ανακοίνωση του διαγωνισμού για την κάλυψη των 9.000 περίπου θέσεων με μόνιμο προσωπικό, με βάση τον νόμο Σκουρλέτη.

Αυτό σημαίνει πως αν στο τέλος Μάρτη δεν έχουν καλυφθεί οι θέσεις με μόνιμο προσωπικό, οι συμβασιούχοι θα αποχωρήσουν, ο τομέας καθαριότητας των ΟΤΑ θα μείνει χωρίς προσωπικό και για να μη… βρωμίσουν οι πόλεις οι δήμαρχοι θα υποχρεωθούν να πάρουν ιδιωτικά συνεργεία. Όπως εξήγησε στο «Π» ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Βασίλης Γκιτάκος, «ακόμα και τώρα η κυβέρνηση μπορεί να διασφαλίσει τον δημόσιο χαρακτήρα του κλάδου καθαριότητας και ανταποδοτικών υπηρεσιών των ΟΤΑ, αρκεί να καταργήσει το άρθρο 61 του ν. 3972/2011 και το άρθρο 43 του ν. 4257/2014, που αφήνουν παράθυρα για χρησιμοποίηση ιδιωτικών εργολάβων.

Ακριβώς αυτά τα άρθρα εκμεταλλεύθηκαν οι δήμαρχοι Λαμίας και Θερμαϊκού Θεσσαλονίκης και προχώρησαν στην ανάθεση της υπηρεσίας καθαριότητας σε ιδιώτες, αφού πρώτα φρόντισαν να μην προχωρήσουν σε πρόσληψη επαρκούς προσωπικού συμβασιούχων, ακριβώς για να υπάρχουν κενά που να δικαιολογούν την καταφυγή τους στους ιδιώτες.

Δηλαδή, όταν με βάση τον νόμο Σκουρλέτη θα μπορούσαν να πάρουν συμβασιούχους μέχρι να γίνουν οι προσλήψεις των μονίμων, δεν το έκαναν και άφησαν σκόπιμα κενό στην καθαριότητα».

Ο κ. Γκιτάκος αποκάλυψε επίσης ότι η κυβέρνηση με διάφορους τρόπους επιδιώκει να απονευρώσει ακόμα και τον νόμο Σκουρλέτη, που έφερε και ψήφισε η ίδια στη Βουλή, με διάφορα… τερ­τίπια.


Σχολιάστε εδώ