3 τρόποι για να φτιάξετε τη διάθεσή σας!

3 τρόποι για να φτιάξετε τη διάθεσή σας!

Του
ΓΙΑΝΝΗ ΧΡΥΣΟΥ
Κλινικού Διαιτολόγου & Διατροφολόγου


Μπορεί κάποιες φορές η θετική διάθεση απέναντι στα πράγματα να μας φαίνεται βουνό! Το άγχος, η νευρικότητα και οι απαιτητικοί ρυθμοί της καθημερινότητας συχνά μας δυσκολεύουν. Οι μελέτες όμως των τελευταίων ετών δείχνουν ότι με συστηματικές αλλαγές στον τρόπο ζωής, μπορούμε να προλάβουμε την εμφάνιση αρνητικών συμπτωμάτων που σχετίζονται με τη διάθεσή μας ή ακόμα και να μειώσουμε την έντασή τους, εάν έχουν ήδη εμφανιστεί. Δείτε παρακάτω τρεις τρόπους που θα σας βοηθήσουν να αλλάξετε την καθημερινότητά σας προς το καλύτερο και να επιτύχετε θετικότερη διάθεση, ακόμη κι όταν αυτό φαντάζει δύσκολο!

1. Αλλαγές στη διατροφή
Τα ερευνητικά αποτελέσματα για την πρόσληψη και αντιμετώπιση της κακής διάθεσης προβάλλουν ξεκάθαρα τον ρόλο της τακτικής πρόσληψης ενέργειας και την επαρκή λήψη ω-3 λιπαρών οξέων στην καθημερινή διατροφή. Για την απαιτούμενη ενέργεια θα πρέπει να καταναλώνετε ημερησίως τρία κυρίως γεύματα, τα οποία να μην είναι δύσπεπτα ή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά. Αντί γι’ αυτά, επιλέξτε τρόφιμα πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες και ω-3 λιπαρά οξέα. Επίσης, μεγάλη είναι και η σημασία της κατανάλωσης των σωστών σνακ ενδιάμεσα από τα γεύματα. Τρόφιμα όπως το ταχίνι και ο χαλβάς σε ποσότητα μερίδας, οι ξηροί καρποί με έμφαση στα καρύδια και τα αμύγδαλα, τα δημητριακά με σιτάρι και βρώμη ολικής άλεσης και το πολύσπορο ψωμί ολικής άλεσης θα σας προσφέρουν την απαιτούμενη ενέργεια που χρειάζεστε για να βγείτε ασπροπρόσωποι καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Το ταχίνι, ειδικά, είναι πηγή ψευδαργύρου και μαζί με τον χαλβά είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες συμμετέχουν στη διαδικασία παραγωγής ενέργειας δρώντας ως συνένζυμα στον μεταβολισμό των υδατανθράκων. Ένα δυνατό boost ενέργειας από το σουσάμι κατευθείαν στον οργανισμό μας!

2. Ήπια αύξηση της φυσικής δραστηριότητας
Η άσκηση, εκτός από τη βελτίωση της φυσικής μας κατάστασης, μας βοηθά ιδιαίτερα, ψυχικά και πνευματικά. Έρευνες δείχνουν ότι η γυμναστική συνδέεται με την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης, την τόνωση και την καλή διάθεση. Η ήπια φυσική δραστηριότητα, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει ακόμη και ένα καθημερινό βάδισμα για 20-30 λεπτά, εκτός των ωρών εργασίας, θα συμβάλλει στην καλύτερη μυϊκή, καρδιακή και εγκεφαλική λειτουργία.

Επιλέξτε τη γυμναστική που σας ευχαριστεί και ξεκινήστε άμεσα και καθημερινά! Μην ξεχνάτε να καταναλώνετε κάποιο φρούτο ή φυσικό χυμό και τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνη και υδατάνθρακες για την αναπλήρωση του γλυκογόνου μετά την άσκηση. Ιδανικές επιλογές: Ένα γιαούρτι, ψωμί με ταχίνι ή μία μερίδα χαλβά.

3. Τεχνικές χαλάρωσης
Μην ξεχνάτε τη χαλάρωσή σας. Εντάξτε στην καθημερινότητά σας τεχνικές χαλάρωσης που θα σας επιτρέψουν να αποβάλλετε το άγχος και να απαλλαγείτε από το στρες που επηρεάζει τη διάθεσή σας. Οι διαφραγματικές αναπνοές, η απόσπαση προσοχής και ο έλεγχος της σκέψης είναι οι πιο διαδεδομένες τεχνικές χαλάρωσης. Παράλληλα, ένα χαλαρωτικό μπάνιο, μία βόλτα στο πάρκο, η αγαπημένη σας μουσική, ένα αφέψημα όπως το χαμομήλι ή το μελισσόχορτο θα σας εντυπωσιάσουν με την αλλαγή που θα επιφέρουν στην καθημερινότητά σας, στην ηρεμία που θα σας προσφέρουν και τελικά στη βελτιωμένη σας διάθεση.


Σχολιάστε εδώ