22 μυστικά για την υγεία των ποδιών σας

22 μυστικά για την υγεία των ποδιών σας

Γνωρίζετε ότι κατά μέσο όρο ένας άνθρωπος κάνει 8.000 με 10.000 βήματα την ημέρα και κατά τη συνολική διάρκεια της ζωής του τέσσερις φορές το γύρο της γης; Κι όμως η υγεία των ποδιών μας, αυτού του τόσο σημαντικού μέρους του ανθρωπίνου σώματος, συχνά παραβλέπεται.

Η τακτική εξέταση και η σωστή φροντίδα των ποδιών είναι απαραίτητη, ώστε να κρατηθούν σε διαρκή κίνηση. Η Στέλλα Βαρελά, διευθύντρια του Κέντρου Ποδιού (http://www.kentropodiou.gr), μας δίνει τις παρακάτω συμβουλές που θα μας βοηθήσουν να έχουμε πόδια γεμάτα υγεία:

1.Μην αγνοείτε τον οποιοδήποτε πόνο στα πόδια. Aν ο πόνος είναι επίμονος, επισκεφθείτε άμεσα τον ποδολόγο σας.

2. Να ελέγχετε τα πόδια σας συχνά, δίνοντας προσοχή σε αλλαγές στο χρώμα του δέρματος ή στη θερμοκρασία των ποδιών. Αν δείτε σημάδια αλλαγής χρώματος στα νύχια, ίσως να υποβόσκει κάποια μυκητίαση. Να είστε προσεκτικοί για τυχόν σκισίματα στο δέρμα ή πληγές. Το ξεφλούδισμα των πελμάτων μπορεί να είναι σημάδι μυκητίασης.

3. Χρησιμοποιήστε ειδική ελαφρόπετρα, κατάλληλη για τις φτέρνες, στην κάτω πλευρά ή στα πλάγια πέλματα του ποδιού.

4. Να πλένετε τα πόδια σας καθημερινά και ιδιαίτερα ανάμεσα στα δάκτυλα. Να είστε επίσης σχολαστικοί με το στέγνωμα τους. Η περιοχή ανάμεσα στα δάχτυλα πρέπει πάντα να είναι πάντα πολύ στεγνή.

5. Χαρίστε στα πόδια σας ένα ευεργετικό ποδόλουτρο σε χλιαρό νερό όχι για περισσότερο από πέντε – δέκα λεπτά. Εάν αφήσετε τα πόδια σας περισσότερο στο νερό, το απαραίτητο λίπος από το δέρμα αφαιρείται και προκαλείται ελαφρά ξηροδερμία.

6. Μην χρησιμοποιείτε πολύ ζεστό νερό, διότι αυτό υποβοηθά τις φλεγμονές και προκαλεί περισσότερο φούσκωμα.

7. Ενυδατώστε καθημερινά τα πόδια σας με ειδική κρέμα που μαλακώνει τις σκληρύνσεις και διατηρεί τη φυσική ελαστικότητα του δέρματος.

8. Να κόβετε τα νύχια σας ίσια και όχι πάρα πολύ κοντά. Αν κόβετε τις γωνιές χωρίς να βλέπετε που τελειώνει το νύχι, μπορεί να προκαλέσετε το συχνό πρόβλημα της εισχώρησης νυχιού στο δέρμα.

9. Βάλτε πάγο αν υποψιάζεστε οποιοδήποτε ράγισμα ή σπάσιμο στα νύχια σας και επισκεφθείτε άμεσα κάποιον ειδικό ποδολόγο.

10. Μην αφαιρείτε τις φουσκάλες, αλλά προστατέψτε τις με ένα λεπτό στρώμα σφουγγαριού ή καλύψτε τις με προστατευτικό επίθεμα με σιλικόνη ή αντιβιοτική αλοιφή για προστασία από λοίμωξη και παράλληλα για επίσπευση της επούλωσης.

11. Για την ασφαλή αφαίρεση των κάλων εμπιστευτείτε τον ποδολόγο σας. Είναι ασφαλέστερο ειδικά για τους διαβητικούς και άλλες ευπαθείς ομάδες. Ο ρόλος του ποδολόγου είναι να συντηρεί το δέρμα υγιές στα σημεία όπου υπάρχει προδιάθεση να δημιουργηθούν συμπτώματα υψηλής πίεσης και να μειώσει τις αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν τις πιέσεις αυτές.

12. Να αποφεύγετε τα καυστικά υγρά για τους κάλους, διότι είναι πολύ επικίνδυνα (απαγορεύονται στο διαβητικό πόδι).

13. Σε προχωρημένες καταστάσεις εξεταστείτε με πελματογράφο για την καταγραφή πιέσεων και την κατασκευή ορθοπεδικού βοηθήματος, προκειμένου να εξισορροπηθούν οι πιέσεις.

14. Μην παραμελήσετε τις σκληρύνσεις σας και τις αφήσετε να δημιουργήσουν εσωτερικό αιμάτωμα.

15. Περιποιηθείτε τα πόδια σας, όπως περιποιείστε το υπόλοιπο σώμα σας.

16. Επιλέξτε άνετα παπούτσια που θα ταιριάζουν απόλυτα στο σχήμα του ποδιού σας. Πρέπει να είναι φτιαγμένα από μαλακό δέρμα έτσι, ώστε να μην εξασκούνται πιέσεις σε προεξέχοντα σημεία. Αποφεύγετε παπούτσια τα οποία δεν σας είναι άνετα από την στιγμή της αγοράς τους. Είναι πολύ σπάνιο τα παπούτσια, τα οποία αρχικά στενεύουν, να «ανοίξουν» με τον καιρό.

17. Προτιμάτε παπούτσια με χαμηλά τακούνια. Επιλέγετε φαρδιά τακούνια που διανέμουν σωστά το βάρος.

18. Χρησιμοποιήστε αντιπιεστικά προϊόντα, που ανακουφίζουν τα πόδια σας από την πίεση και τριβή των παπουτσιών (ειδικούς πάτους κ.ά.).

19. Σιγουρευτείτε ότι τα παπούτσια σας σάς ταιριάζουν απόλυτα και γενικώς να αγοράζετε παπούτσια προς το τέλος της μέρας, διότι γενικά τα πόδια τείνουν να είναι ελαφρώς μεγαλύτερα αυτές τις ώρες. Να ζητάτε να σας μετρούν το μέγεθος των ποδιών σας και αν τα πόδια σας είναι διαφορετικά στο μέγεθος να αγοράζετε το μεγαλύτερο. Να έχετε υπόψη ότι τα παπούτσια χρειάζονται λίγο χρόνο για να συνηθίσουν και αυτά τα πόδια σας.

20. Να αλλάζετε παπούτσια συχνά. Να μην φοράτε πάντοτε τα ίδια. Όταν ταξιδεύετε να έχετε μαζί περισσότερα από ένα ζευγάρι.

21. Να προσέχετε τα παπούτσια σας και να κάνετε τις επιδιορθώσεις που χρειάζονται. Τα παπούτσια που εσωτερικά είναι φθαρμένα, είναι δυνατό να επηρεάσουν όλο σας το βάδισμα και τις πιέσεις που εξασκούνται στα πόδια και να προκαλέσουν πόνους σε όλο το σώμα.

22. Μην δεχθείτε ποτέ να γίνει η περιποίηση των ποδιών σας από άτομα που χρησιμοποιούν εργαλεία χωρίς αυτά να αποστειρώνονται στους ειδικούς κλίβανους αποστείρωσης. Οι μυκητιάσεις αποτελούν μάστιγα και ελλοχεύουν τεράστιους κινδύνους.


Σχολιάστε εδώ