Πετεινοί, Όρνιθες και Αβγά

Πετεινοί, Όρνιθες και Αβγά

Πετεινοί, Όρνιθες και Αβγά ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ

Συγγραφέας:
Γ.Α. ΡΗΓΑΤΟΣ


Εδώ και 4.000 χρόνια, οι όρνιθες και οι πετεινοί κατέχουν κεντρική θέση στην ανθρώπινη καθημερινότητα, αλλά και στον ελληνικό πολιτισμό, λαϊκό και λόγιο. Η τελετουργική ανταλλαγή των αβγών, η κατανάλωση του κρέατος της κότας, το λάλημα του πετεινού, και το πέρασμά τους από τον Αριστοφάνη ώς τη λαϊκή νεοελληνική παράδοση και τη μετέπειτα διηγηματογραφία, δείχνουν κοινή πορεία στον πολιτισμό μας, στη γλώσσα, στη ζωή και στην τέχνη.

Το παρόν έργο αρχίζει από την προέλευση των λέξεων που σχετίζονται με τις όρνιθες, για να απλώσει κατόπιν γύρω τους ολόκληρο τον πλούτο των παροιμιών, των αρχαίων και νέων ιστοριών, των δεισιδαιμονιών, αλλά και τον ρόλο τους σε διάφορα δρώμενα.

Πρόκειται για μια πολύτιμη συμβολή στη λαογραφία, της οποίας το θέμα –ακριβώς επειδή είναι  τόσο  συγκεκριμένο– έχει τη χάρη να φωτίζει συνολικότερα αγκαλιάζοντας πάμπολλες πτυχές της ελληνικότητας.
Το έργο προλογίζεται από τον Καθηγητή Μ.Γ. Μερακλή.


Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Γεράσιμος Α. Ρηγάτος εργάστηκε σε νοσοκομεία επί 40 χρόνια, 26 από τα οποία ως διευθυντής Παθολόγος-Ογκολόγος. Είναι υφηγητής-άμισθος επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ασχολήθηκε με τη συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση μέσα από τις επιστημονικές εταιρείες και τον ιατρικό τύπο. Εκτός από το επιστημονικό, έχει πλούσιο και σημαντικό συγγραφικό έργο στους τομείς της Ιστορίας, της Λαογραφίας και του Πολιτισμού της Ιατρικής, καθώς και στην Πεζογραφία. Στα πιο πάνω αντικείμενα αναφέρονται 43 από τα 68 συνολικά βιβλία του. Για το συγγραφικό του έργο έχει τιμηθεί με τον τίτλο του Επίτιμου Προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρών Λογοτεχνών. Τιμήθηκε επίσης με υποτροφία από το Πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Princeton, με βραβείο Α΄ τάξεως από την Ακαδημία Αθηνών, με το χρυσό μετάλλιο «Γρηγ. Ξενόπουλος» της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, με ειδικά αφιερώματα λογοτεχνικών περιοδικών κ.λπ. Κορυφαία διάκριση ήταν η εκλογή του ως επίτιμου διδάκτορα του Παιδαγωγικού Τμήματος Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Αθηνών.


ΒΗΤΑ Ιατρικές Εκδόσεις

Κατηγορία: Ελληνική Λογοτεχνία, Λαογραφία
ISBN: 978-960-452-242-2


Σχολιάστε εδώ
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!