Πώς θα ξεμπλοκάρουν οι εκκρεμείς αιτήσεις των νέων αγροτών

Πώς θα ξεμπλοκάρουν οι εκκρεμείς αιτήσεις των νέων αγροτών

Αρμόδιες πηγές του ΕΦΚΑ παραδέχονται ότι υπάρχουν πολλές αιτήσεις ασφαλισμένων του πρώην ΟΓΑ, αλλά και νέων ασφαλισμένων, οι οποίες βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

Το ζήτημα αναδείχθηκε το περασμένο καλοκαίρι, όταν, στο πλαίσιο της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, διαπιστώθηκε ότι πολλοί νεοεισερχόμενοι δεν είχαν ενταχθεί στο Μητρώο Αγροτών του ενιαίου ασφαλιστικού φορέα, µε αποτέλεσμα να µην μπορούν να δικαιολογήσουν τον χαρακτηρισμό τους ως αγρότες και να κινδυνεύουν να χάσουν το αφορολόγητο.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΕΦΚΑ, το πρόβλημα υφίσταται στο γεγονός ότι, μέχρι σήμερα, το μεγαλύτερο βάρος έχει δοθεί στην απονομή των συντάξεων αλλά και στο ότι μπορεί ο νέος φορέας να «κληρονόμησε» τις ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές αρμοδιότητες του ΟΓΑ, δεν συνέβη όμως το ίδιο και µε το προσωπικό του.

Έτσι, με τη μεταφορά των υπηρεσιών των αγροτών από τα περιφερειακά υποκαταστήματα του πρώην ΟΓΑ σε εκείνα του πρώην ΙΚΑ, όπως σχεδιάζει η διοίκηση του ΕΦΚΑ, το πρόβλημα µε τις εκκρεμείς αιτήσεις πολλών αγροτών, κυρίως νεοεισερχόμενων, για εγγραφή στον νέο ασφαλιστικό φορέα θα λυθεί.

Υπολογίζεται ότι μέχρι τον Φεβρουάριο του 2018 θα έχει γίνει η ενσωμάτωση των αρχείων του ΟΓΑ στο πληροφοριακό σύστημα του ενιαίου φορέα.

Κατά τα λοιπά, σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο και τον κ. Πετρόπουλο, πρέπει να πανηγυρίζουμε με την ενοποίηση του ΕΦΚΑ, που όλα μέχρι σήμερα δείχνουν ότι έγιναν μόνο στα χαρτιά, επιβεβαιώνο­ντας όσα υποστήριζε εξαρχής το «ΠΑΡΟΝ».

Να πώς έρχεται η ανάπτυξη…

Οι εργαζόμενοι με μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση στην Ελλάδα λαμβάνουν αποδοχές ως 500 ευρώ, ενώ μόνο το 11% εξ αυτών λαμβάνει 501-600 ευρώ. Στον αντίποδα, μισθούς άνω των 3.000 ευρώ εξασφαλίζει το 2,74%.


Σχολιάστε εδώ