Πώς να προλάβετε και να αντιμετωπίσετε το Hangover

Πώς να προλάβετε και να αντιμετωπίσετε το Hangover


Της
ΖΩΗΣ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗ
Κλινικής Διαιτολόγου- Διατροφολόγου
zoidimo@gmail.com


Πολλές φορές στις βραδινές μας εξόδους ή σε κάποιες εορταστικές μέρες, λόγω του χαλαρού κλίματος και της διάθεσης που επικρατεί, «ξεφεύγουμε» λίγο από το επιτρεπτό στην κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, με αποτέλεσμα την επομένη ημέρα να έχουμε κάποια δυσάρεστα συμπτώματα, όπως κακή διάθεση, πονοκέφαλο, ζαλάδα, αδυναμία κ.ά.

Η Συνιστώμενη Ημερήσια Ποσότητα σε αλκοόλ για τους άνδρες είναι δυο ποτά ανά ημέρα και για τις γυναίκες είναι ένα ποτό ανά ημέρα. Αν αυτό ξεπεραστεί κατά πολύ, τότε είναι πιθανό να εμφανιστεί το φαινόμενο του Hangover.

Το Hangover είναι το σύμπτωμα μιας τοξικής προσβολής του συκωτιού. Όταν καταναλώνουμε αλκοόλ, αυτό εισέρχεται στον οργανισμό μας, στη συνέχεια μεταβολίζεται στο συκώτι (αυτό το όργανο λειτουργεί σαν φίλτρο) σε μια τοξική ουσία, την ακεταδεΰλδη. Όταν αυτή συσσωρευτεί στον οργανισμό, τότε προκαλεί διάφορες ανεπιθύμητες παρενέργειες, όπως γαστρεντερικά προβλήματα, πονοκέφαλο, δίψα, δυσφορία, αδυναμία κ.ά. Άμεσος στόχος είναι η γρήγορη απομάκρυνση από τον οργανισμό μας.

Συμβουλές για να το αποφύγετε

  • -Πριν από κάθε έξοδο, φροντίστε να έχετε καταναλώσει ένα γεύμα. Έχοντας το στομάχι γεμάτο, αποφεύγετε τον κίνδυνο της μέθης.
  • -Κατά τη διάρκεια της νύχτας μη ξεχνάτε να πίνετε νερό. Το αλκοόλ αφυδατώνει τον οργανισμό. Πίνοντας νερό παράλληλα με το ποτό σας, καταφέρνετε να μην αφυδατωθείτε πολύ και επίσης μειώνετε τη συγκέντρωση αλκοόλης στον οργανισμό σας.
  • -Να γνωρίζετε τα είδη των ποτών και να κοιτάτε τους αλκοολικούς βαθμούς.
  • -Να έχετε επίγνωση ποια ποτά σας πειράζουν.
  • -Συνίσταται να αποφεύγετε ποτά που περιέχουν αναψυκτικά και γενικά ζάχαρη (margaritas, daiquiris).

Συμβουλές για να το αντιμετωπίσετε

Αν τελικά δεν καταφέρατε να πειθαρχήσετε, ξεπεράσατε το μέτρο στην κατανάλωση του αλκοόλ και ξυπνήσατε με Hangover, πρέπει να κάνετε τα εξής:

  • -Ξεκινήστε την ημέρα σας καταναλώνοντας άφθονα νερά, φρέσκους χυμούς, τσάι με μέλι.
  • -Συστήνεται κατανάλωση φρούτων (μπανάνα, μήλο) για να ξεπεραστεί η ναυτία. Η φρουκτόζη που βρίσκεται στα φρούτα φαίνεται να απομακρύνει την ακεταδεΰλδη από τον οργανισμό.
  • -Αποφύγετε την κατανάλωση λιπαρών και τηγανιτών τροφών, γιατί επιβαρύνουν το πεπτικό σύστημα και τα τυχόν γαστρεντερικά προβλήματα.
  • -Συστήνεται κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων πλούσια σε υδατάνθρακες για να αποκατασταθούν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, που έχουν διαταραχθεί λόγω μέθης (η μέθη προκαλεί υπογλυκαιμία), όπως μακαρονάδα, κοτόσουπα, ρύζι κ.ά.
  • -Η πρόσληψη καφεΐνης έχει αντικρουόμενα αποτελέσματα. Λόγω του ότι έχει διουρητική δράση, επιδεινώνει την ήδη υπάρχουσα αφυδατωμένη κατάσταση. Ωστόσο, πολλοί θεωρούν ότι βοηθάει τον οργανισμό.

 


Σχολιάστε εδώ