Και από κοντά το Σκοπιανό

Και από κοντά το Σκοπιανό

Διαβάσαμε τη δεύτερη, αν δεν κάνουμε λάθος, δήλωση της εκπροσώπου της ΝΔ Μαρίας Σπυράκη για το Σκοπιανό, μιας και είναι σαφές ότι η ΝΔ επενδύει πολιτικά στη διαφοροποίηση του Πάνου Καμμένου στο ζήτημα της ονομασίας, εκτιμώντας ότι τελικά θα κλονίσει την κυβέρνηση. Όμως, ενώ η κ. Σπυράκη αναφέρεται στην καθαρή θέση της ΝΔ, όπως διατυπώθηκε στο Βουκουρέστι πριν από δέκα χρόνια από τον Κ. Καραμανλή, παραλείπει μια σημαντική διάσταση της θέσης αυτής: Η κ. Σπυράκη αναφέρεται σε σύνθετη ονομασία για χρήση erga omnes, αλλά ο Κ. Καραμανλής αναφερόταν σε σύνθετη ονομασία «με γεωγραφικό προσδιορισμό» και όχι απλά σε μια σύνθετη ονομασία.

Έχει ενδιαφέρον πάντως ότι ο κ. Κοτζιάς σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, όταν ρωτήθηκε για το εάν βρίσκεται στο τραπέζι το «Νέα Μακεδονία», απέφυγε να απαντήσει λέγοντας ότι στην πρώτη συνάντηση του κ. Νίμιτς με τους διαπραγματευτές δεν έγινε καμιά συζήτηση για συγκεκριμένο όνομα. Αποκάλυψε ακόμη ότι οι Σκοπιανοί σε ανύποπτο χρόνο είχαν επανέλθει στις γνωστές… ιδέες για προσθήκη του επιθετικού προσδιορισμού στο… «Δημοκρατία» και όχι στο «Μακεδονία»…

Το θέμα πάντως μπαίνει σε επικίνδυνες ατραπούς, καθώς οι Σκοπιανοί θέλουν να εγκριθεί η συμφωνία με δημοψήφισμα, συνεπώς θα τελεί η όλη συμφωνία υπό αίρεση και αυτό θα δυσκολεύει την κυβέρνηση να επιχειρήσει να περάσει μια συμφωνία από τη Βουλή, όταν δεν θα είναι ακόμη γνωστό εάν θα εγκριθεί από το εκλογικό σώμα στη γειτονική χώρα.

Εδώ γελάνε…
Θα μας τρελάνουν οι Σκοπιανοί. Ο Πρόεδρος της χώρας επισκέφθηκε τη Βραζιλία. Σε μια από τις επίσημες δεξιώσεις συναντήθηκε με τον ινδό πρεσβευτή, με τον οποίο αντάλλαξαν τις απαραίτητες φιλοφρονήσεις. Όπως ο ίδιος ο ινδός πρέσβης εξομολογήθηκε αμέσως μετά τη συνάντηση, με την είδηση να φτάνει στα ΜΜΕ της ΠΓΔΜ, ο κ. Ιβάνοφ του εξήγησε ότι «η λέξη ‘‘Μακεδονία’’ είναι… ινδική και προέρχεται από το Maa ki Dunija, αλλά με την παράφραση των Ρωμαίων κατέληξε στο ‘‘Μακεδονία’’…». Αν δεν ήταν για γέλια η… επιστημονική ιστορική προσέγγιση του κ. Ιβάνοφ, θα λέγαμε ότι η άποψή του αυτή είναι ένα καλό επιχείρημα για να αποδειχθεί πόσο επιπόλαια αντιμετωπίζουν οι Σκοπιανοί σοβαρά θέματα. Γιατί είναι προφανές ότι οι Μακεδόνες και η Μακεδονία υπήρχαν πολύ πριν τους Ρωμαίους και πριν φυσικά φθάσει ο Μέγας Αλέξανδρος στην Ινδία…


Ήταν να μην κάνει την αρχή ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Μία η υπόθεση πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία, την άλλη η επίσκεψη Ερντογάν, ο κ. Κοτζιάς έχει δώσει πλείστες συνεντεύξεις, αφενός καλύπτοντας πλήρως τον Π. Καμμένο στο θέμα της Σαουδικής Αραβίας, αφήνοντας μάλιστα και αιχμές για τον τρόπο που λειτούργησε η πρεσβεία στο Ριάντ, αλλά και για να εξηγήσει και να δικαιολογήσει την επίσκεψη Ερντογάν σε Αθήνα και Θράκη.


Σχολιάστε εδώ