Ο κ. Θ. Βερέμης δεν ξέρει τίποτε για τις γενοκτονίες!

Ο κ. Θ. Βερέμης δεν ξέρει τίποτε για τις γενοκτονίες!

Των Αρμενίων, των Εβραίων, των Ρομά και…

Ο κ. Θάνος Βερέμης είναι «διαπρεπής» καθηγητής Νεοελληνικής Ιστορίας του ΕΚΠΑ. Διετέλεσε πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ και πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας. Δεν έχω υπόψη μου τα συγγράμματα του κ. καθηγητή, αλλά από τις συχνές εμφανίσεις του στα τηλεοπτικά κανάλια φαίνεται ότι αγνοεί στοιχειώδη πράγματα. Π.χ., αποφάνθηκε, χωρίς κανέναν δισταγμό, ότι η εξαφάνιση χιλιάδων Ελλήνων της Μικράς Ασίας από τους Νεότουρκους δεν ήταν γενοκτονία. Αντίθετα, τον άκουσα να λέει: «Εγώ γνωρίζω μία μόνο γενοκτονία, αυτήν της Αλώσεως της Τριπόλεως»! Δηλαδή, ο «διαπρεπής» καθηγητής δεν γνωρίζει ότι γενοκτονία διαπράττεται όταν υπάρχει πρόθεση καταστροφής, ολικής ή μερικής, μιας εθνικής ομάδας.

Συγκεκριμένα, στην περίπτωση της εξό­ντωσης του Ελληνισμού της Μ. Ασίας, οι Νεότουρκοι είναι γνωστό ότι επιδίωκαν να αφανίσουν τις μειονότητες, ώστε να αποκτήσουν εθνικό κράτος αποτελούμενο εξ ολοκλήρου από μουσουλμάνους, κάτι το οποίο πέτυχαν. Στην περίπτωση, όμως, της Άλωσης της Τριπόλεως, της πρώτης πολεμικής αναμέτρησης μεταξύ των επαναστατημένων Ελλήνων και των κυρίαρχων Οθωμανών, ουδεμία αρχή υπήρχε η οποία να δώσει κατεύθυνση ώστε να διαπραχθεί γενοκτονία. Ο κ. καθηγητής αναφέρεται προφανώς στον αφανισμό 2.000 κυρίως γυναικόπαιδων από ανεξάρτητους καπεταναίους, οι οποίοι, μεθυσμένοι από την επιτυχία της Άλωσης της Τριπόλεως, διέπραξαν το ειδεχθές αυτό έγκλημα.

Στην Τρίπολη, όμως, υπήρχαν άνω των 30.000 Τούρκων και τμήματα του πληθυσμού αυτού σώθηκαν, όπως οι αλβανοί πολεμιστές, στους οποίους, ύστερα από συμφωνία με τους πολιορκητές, επετράπη να εγκαταλείψουν την πολιορκούμενη πόλη, με τον οπλισμό και τα προσωπικά τους αντικείμενα.

Ο κ. καθηγητής, αφού ασχολείται στο ΕΛΙΑΜΕΠ και με τις γενοκτονίες, έπρεπε να γνωρίζει και πολλές άλλες. Τη Γενοκτονία των Αρμενίων, αίφνης, από τους Νεότουρκους, τη Γενοκτονία των Εβραίων και των Ρομά από τον Χίτλερ και προπαντός τις γενοκτονίες που διέπραξαν οι Ευρωπαίοι στην Αμερική, όπου εξαφάνισαν πολλές φυλές ιθαγενών, αλλά και τις πάμπολλες γενοκτονίες που γίνονται σήμερα. Ο Χένρι Κίσινγκερ στον πόλεμο της Ινδοκίνας, ως σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, είχε δώσει εντολή στα αμερικανικά στρατεύματα να χτυπούν «ό,τι πετάει και ό,τι κινείται».

[Φωτό: https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=15680663]


Σχολιάστε εδώ