Στον στόχο “Καλυψώ” το Saipem 12000

Στον στόχο “Καλυψώ” το Saipem 12000

Στον στόχο «Καλυψώ» φτάνει γύρω στις 11:00 το βράδυ της Τρίτης, το γεωτρύπανο Saipem 12000 και ξεκινούν οι ετοιμασίες για τη γεώτρηση στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ. Χθες το απόγευμα, το πλωτό γεωτρύπανο αύξησε την ταχύτητα πλεύσης του από 8,2 σε 11,2 κόμβους και εισήλθε στην περιοχή ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατευθυνόμενο από νότια, από την αιγυπτιακή ΑΟΖ προς το σημείο της γεώτρησης. 

Γύρω στις 5:00 η ώρα το απόγευμα, ξεκίνησαν με διαφορά μισής ώρας από το λιμάνι Λεμεσού προς το σημείο της γεώτρησης και δύο από τα βοηθητικά σκάφη υποστήριξης του Saipem 12000, με προγραμματισμό το γεωτρύπανο και βοηθητικά σκάφη να συναντηθούν στο σημείο της γεώτρησης λίγο πριν τα μεσάνυκτα, για να ξεκινήσει ο εφοδιασμός του Saipem 12000 και οι προετοιμασίες για τη γεώτρηση, που στην πράξη προβλέπεται να ξεκινήσει πριν το τέλος της εβδομάδας. Τα δύο βοηθητικά σκάφη που κατευθύνθηκαν στο τεμάχιο 6, θέτοντας και επίσημα ως προορισμό στα ψηφιακά τους συστήματα τον «Καλυψώ», ήταν τα δύο υπό ιταλική σημαία σκάφη υποστήριξης υπεράκτιων δραστηριοτήτων υδρογονανθράκων, τα Vos Purpose και Vos Prudence. Τρίτο σκάφος υποστήριξης της γεώτρησης, το υπό σημαία Σιγκαπούρης Vos Chablis αναμένεται να ξεκινήσει να επιχειρεί με την έναρξη της γεωτρητικής διαδικασίας.

Την ίδια ακριβώς ώρα που ξεκινούσαν τα πλοία υποστήριξης, ξεκίνησε με προορισμό την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και το σεισμογραφικό Barbaros, το οποίο αναμένεται να εμφανιστεί σε περιοχές της Κύπρου με σκοπό την πρόκληση εντυπώσεων εντός της σημερινής μέρας.

Σε κάποιο στάδιο της εισόδου του γεωτρύπανου στην περιοχή ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας εμφανίστηκε σε μεγάλη απόσταση τουρκικό πολεμικό σκάφος χωρίς όμως καμία επαφή, προσέγγιση ή προσπάθεια παρεμπόδισης.

  Πέτρος Θεοχαρίδης

Σχολιάστε εδώ