ΗΠΑ: Περικοπές $285 εκατ. στον ΟΗΕ

ΗΠΑ: Περικοπές $285 εκατ. στον ΟΗΕ

Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σημαντικές περικοπές στις υποχρεώσεις του στον προϋπολογισμό των Ηνωμένων Εθνών για το 2018-19 σε αυτό που θα ερμηνευθεί ως μια περαιτέρω εκτόνωση της πίεσης από τη διοίκηση του Trump που προσπαθεί να αποκρύψει τη λήψη αποφάσεων στο διεθνή οργανισμό για τη θέλησή του.

Επίσης θα πραγματοποιηθεί ενας απροσδιόριστος αριθμός μειώσεων στις λειτουργίες διαχείρισης και στήριξης του ΟΗΕ.

 US is responsible for 22% of the UN’s annual operating budget

Χαρακτηριστικά η Νίκι Χάλεϋ, πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ δήλωσε:

«Δεν θα επιτρέψουμε πλέον να εκμεταλλευτούν τη γενναιοδωρία του αμερικανικού λαού», προσθέτοντας ότι η “αναποτελεσματικότητα και η υπερβολική εξάντληση” του οργανισμού ήταν γνωστή.

Σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, οι ΗΠΑ είναι υπεύθυνες για το 22% του ετήσιου επιχειρησιακού προϋπολογισμού του οργανισμού, δηλαδή περίπου 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2017-18 και το 28,5% του κόστους των επιχειρήσεων διατήρησης της ειρήνης, υπολογιζόμενες σε 6,8 δισεκατομμύρια δολάρια την ίδια περίοδο.

Στη δήλωση της, η Χέλι εξέφρασε την ικανοποιησή της από τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων για τον προϋπολογισμό και ότι η αποστολή των ΗΠΑ θα συνεχίσει να “εξετάζει τρόπους για την αύξηση της αποτελεσματικότητας του ΟΗΕ προστατεύοντας παράλληλα τα συμφέροντά μας”.

Ο δε πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει: «Αφήστε τους να ψηφίσουν εναντίον μας. Θα γλυτώσουμε πολλά. Δεν μας νοιάζει. Τώρα δεν είναι όπως παλιά, που ψήφιζαν εναντίον σου και μετά τους πλήρωνες εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια… Δεν θα επιτρέψουμε πλέον να μας εκμεταλλεύονται.

ΠΗΓΗ: www.theguardian.com


Σχολιάστε εδώ