Ξηλώνονται δύο τραπεζίτες

Ξηλώνονται δύο τραπεζίτες

• Έξαλλο το Μαξίμου με τον Στουρνάρα – Λειτουργεί ως πολιορκητικός κριός του οικονομικού και πολιτικού κατεστημένου, λένε
• Θεωρούν τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος βαρίδι για τη χώρα και ότι τορπιλίζει το αφήγημα του Τσίπρα για καθαρή έξοδο

Αποχαιρέτα την, την Αλεξάνδρεια… Αυτή θα είναι η συνέχεια της σκληρής επίθεσης που έκανε στους τραπεζίτες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη σύσκεψη που έγινε την περασμένη Δευτέρα στο Μαξίμου, με κύριο… πιάτο την… προστασία που προσφέρουν στους μεγαλομπαταχτσήδες και στους μεγαλοοφειλέτες κρατώντας στα συρτάρια τους τα δάνειά τους και στέλνοντας σε πλειστηριασμό δάνεια που αφορούν τη λαϊκή κατοικία, παρότι προστατεύεται νομοθετικά.
Για εκείνους που γνωρίζουν το παρασκήνιο η έκρηξη αυτή κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν…

Κατ’ αρχάς, στόχο είχε να στραφεί η οργή της κοινωνίας και των φτωχότερων στρωμάτων, που φοβούνται ότι θα χάσουν το σπίτι τους γιατί δεν έχουν λεφτά να πληρώσουν για το δάνειο που έχουν πάρει, κατά των τραπεζιτών, αφήνοντας σαφέστατα να εννοηθεί ότι παίζουν τα παιχνίδια τους, ενώ ταυτόχρονα προετοιμάζει το έδαφος για αλλαγές στις διοικήσεις κάποιων τραπεζών. Στόχος, να περάσει όλο το τραπεζικό σύστημα στον πλήρη έλεγχο της κυβέρνησης, κάτι που βεβαίως δεν είναι πρωτότυπο. Και τα δύο κόμματα που είχαν κυβερνήσει, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, είχαν δράσει ανάλογα…

Σύμφωνα με καλές πληροφορίες, στις προθέσεις –για να μην πούμε αποφάσεις– του πρωθυπουργού είναι η αλλαγή του Νο1 στην Εθνική Τράπεζα και στην Alpha Bank. Στην Εθνική διευθύνων σύμβουλος είναι ο κ. Λεωνίδας Φραγκιαδάκης και στην Alpha Bank ο κ. Δημήτρης Μαντζούνης, με τους οποίους λέγεται ότι δεν υπάρχει καλό επίπεδο συνεννόησης…

Για την Πειραιώς δεν υπάρχουν σύννεφα. Αντίθετα, το κλίμα είναι πολύ θετικό. Ως προς τη Eurobank, όπου διευθύνων σύμβουλος είναι ο κ. Φωκίων Καραβίας, δεν υπάρχει περιθώριο κυβερνητικής παρέμβασης, από τη στιγμή που εκεί αφεντικό είναι ο γνωστός σε διεθνές επίπεδο παίκτης – επενδυτής Πρεμ Γουάτσα, ο οποίος κατέχει το 30% της τράπεζας, κάτι που σημαίνει ότι πολύ δύσκολα μπορεί κανείς να του βάλει χέρι. Να σημειώσουμε ότι πρόεδρος του ΔΣ της Eurobank είναι ο Νίκος Καραμούζης.

Κόκκινο πανί ο Στουρνάρας
Πού το πάει ο Στουρνάρας; Ποιος είναι ο τελικός στόχος του τραπεζίτη; Τα ερωτήματα αυτά έρχονται και επανέρχονται με έμφαση στο Μαξίμου μετά και την τελευταία παρέμβαση του Γιάννη Στουρνάρα, μέσω της ενδιάμεσης έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδος, ο οποίος ζητάει προληπτικό πρόγραμμα στήριξης μετά τον Αύγουστο του 2018, τορπιλίζοντας έτσι το αφήγημα του Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησης για καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εκτίμηση που διαμορφώνεται στο Μαξίμου μετά τη νέα ηχηρή παρέμβαση του κ. Στουρνάρα είναι πως «ο τραπεζίτης θέλει να έχει και πολιτικό συντονιστικό ρόλο και κυρίως λόγο και ρόλο στις εξελίξεις μετά την έξοδο από τα Μνημόνια αλλά και μετά τις εκλογές, ιδίως σε περίπτωση που δεν θα υπάρχει αυτοδυναμία».

Εκτιμούν, επίσης, πως ο κ. Στουρνάρας λειτουργεί ως πολιτικός κριός του οικονομικού και πολιτικού κατεστημένου στην Ελλάδα και εκμεταλλευόμενος τον ρόλο και την ασυλία του ως κεντρικού τραπεζίτη, που έχει αμέριστη στήριξη από την ΕΚΤ, είναι αυτός που κάνει το μεγάλο και αποφασιστικό βήμα, την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πείθει, να «πετροβολήσει» την κυβέρνηση και να συσπειρώσει όλες τις δυνάμεις που την αντιμάχονται. Το Μαξίμου, από την άλλη, ανέβασε σε ισχυρούς τους τόνους της κριτικής προς τον κ. Στουρνάρα με αφορμή όσα είπε περί προληπτικού προγράμματος στήριξης της Ελλάδας μετά τον Αύγουστο του 2018, χαρακτηρίζοντάς τον αποτυχημένο.

«Επειδή ένας αποτυχημένος υπουργός Οικονομικών, τότε, και μια αποτυχημένη κυβέρνηση είχαν θέσει ως βέλτιστη εκδοχή όχι την έξοδο στις αγορές με ευνοϊκά επιτόκια αλλά τη γραμμή στήριξης, δεν σημαίνει ότι μια πετυχημένη κυβέρνηση δεν θα τα καταφέρει πολύ καλύτερα. Ήδη όλες οι ενδείξεις αυτό αποδεικνύουν», διεμήνυσε το Μέγαρο Μαξίμου, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στις αιτιάσεις του Γιάννη Στουρνάρα.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η γραμμή στήριξης, ως μηχανισμός υποβοηθητικός για την περίοδο μετά την έξοδο από τα Μνημόνια, δεν αποτελεί επιλογή για τον Αλέξη Τσίπρα. Μάλιστα, κατά την άποψη των συνεργατών του πρωθυπουργού, η πετυχημένη σημερινή κυβέρνηση -όπως χαρακτηρίζουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ / ΑΝΕΛ- θα τα καταφέρει πολύ καλύτερα από την κυβέρνηση Σαμαρά και θα οδηγήσει τη χώρα στις αγορές και μάλιστα με ευνοϊκά επιτόκια.

Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος συνέστησε την ένταξη της χώρας σε προληπτικό πρόγραμμα στήριξης εκτιμώντας ότι η ύπαρξη ενός τέτοιου προληπτικού πλαισίου στήριξης μπορεί να δράσει υποστηρικτικά για την ελληνική οικονομία, μειώνοντας το κόστος δανεισμού, καθώς θα παρέχει ασφάλεια σχετικά με την πρόσβαση του Ελληνικού Δημοσίου σε χρηματοδότηση μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. Κατά τον κ. Στουρνάρα, ένα προληπτικό πρόγραμμα στήριξης θα τονώσει την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών στις μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, διότι αυτοί θα γνωρίζουν ότι η οικονομική πολιτική είναι και θα παραμείνει συνετή, αποκλείοντας την επανεμφάνιση των ανισορροπιών.
Ωστόσο παραμένει ερωτηματικό τι στάση θα τηρήσει η ΕΚΤ στη νέα σύγκρουση της κυβέρνησης με τον Γιάννη Στουρνάρα. Ως γνωστόν, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος είναι ανεξάρτητος και υπάγεται στο Ευρωσύστημα και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.


Σχολιάστε εδώ