Όλεθρος για τον Τύπο τα Μνημόνια

Όλεθρος για τον Τύπο τα Μνημόνια

Αποκλειστικό
Λουκέτο σε 23 εφημερίδες, πτωχεύσεις και 60% μείωση αποδοχών την 8ετία της οικονομικής κατάρρευσης

Σαρωτικά είναι τα στοιχεία για τις επιπτώσεις της κρίσης στον χώρο των ΜΜΕ στην Ελλάδα, όπως περιγράφονται στο επίσημο υπόμνημα που κατέθεσε στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ στην πρόσφατη συνάντησή τους, που έγινε στο πλαίσιο της υπόσχεσης του υπουργού για ενίσχυση του Τύπου στη χώρα μας στα πρότυπα των ευρωπαϊκών χωρών. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, στη συζήτηση τέθηκε με οξύ τρόπο το γεγονός ότι οι εκδότες και λοιποί ιδιοκτήτες ΜΜΕ αρνούνται να συζητήσουν την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας, κάτι που τέθηκε ως προϋπόθεση από την Ένωση Συντακτών για οποιαδήποτε ενίσχυση των εκδοτών.

Από την πλευρά της ΕΣΗΕΑ δόθηκε υπόμνημα στον Νίκο Παππά, στο οποίο περιγράφεται με στοιχεία το μεγάλο κραχ των ΜΜΕ από το 2009 έως και το 2017, έτος κατά το οποίο οδηγήθηκαν σε πτώχευση τα δύο μεγαλύτερα εκδοτικά συγκροτήματα, Πήγασος και ΔΟΛ. Συγκεκριμένα:

– Από το 2009 έως και το 2010 έκλεισαν 4 εφημερίδες: «Απογευματινή», «Χώρα», «Σφήνα» και «Ελεύθερος Τύπος», που επανεκδόθηκε υπό άλλη ιδιοκτησία.

– Από το 2011 έως και το 2012 έβαλαν λουκέτο άλλες 12 εφημερίδες: «Ελευθεροτυπία», «Αδέσμευτος Τύπος», «Αυριανή», «Ελεύθερος», «Εξπρές», «Ισοτιμία», «Εξέδρα των Σπορ», «Κιτρινόμαυρη Ώρα», «Score Live», «Financial Box», «Φίλαθλος» και «Σύμβουλος».

– Από το 2013 έως και το 2014 σταμάτησε η έκδοση 7 ακόμη εντύπων: «Κέρδος», «Παρασκευή και 13», «Νίκη», «Ελλάδα Αύριο», «Derby News», «Newsbomb», ενώ ανεστάλη και η καθημερινή έκδοση της «Βραδυνής».

– Το 2017 είναι το έτος της κατάρρευσης των μεγάλων συγκροτημάτων αλλά και της εξαφάνισης του έντυπου Τύπου στη Θεσσαλονίκη («Μακεδονία», «Θεσσαλονίκη»), ενώ έκλεισαν οι εφημερίδες «Έθνος», «Έθνος της Κυριακής», «Ημερησία» και «Ημερησία Σαββατοκύριακου». Οι τρεις πρώτοι τίτλοι επανήλθαν στην κυκλοφορία από την Dimera, σε συνεργασία με την 24Media.

Από το 2009 μέχρι και σήμερα οι αποδοχές των εργαζομένων, όσων δηλαδή έχουν παραμείνει στον χώρο του Τύπου, έχουν υποστεί μείωση κατά 60%. Χιλιάδες θέσεις εργασίας έχουν χαθεί, ενώ στα περισσότερα έντυπα κυριαρχεί η πληρωμή έναντι. Στους καταλόγους της ΕΣΗΕΑ υπάρχουν καταγεγραμμένοι 669 άνεργοι, εκ των οποίων οι 370 προέρχονται από εφημερίδες. Ακόμη, 323 δημοσιογράφοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας. Οι άνεργοι, βέβαια, στην πραγματικότητα είναι πολύ περισσότεροι, καθώς πολλοί από αυτούς που έχασαν τη δουλειά τους δεν κατάφεραν να απορροφηθούν στα ΜΜΕ που συνεχίζουν να λειτουργούν σήμερα.

Στο υπόμνημα της ΕΣΗΕΑ κατατέθηκε και το καθεστώς των άμεσων κρατικών ενισχύσεων που ισχύει στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, όπως επισημάνθηκε και στη συνάντηση, καμία κρατική ενίσχυση προς τον Τύπο δεν μπορεί να δοθεί μονομερώς και αποσπασματικά, αν δεν συνοδευτεί παράλληλα με υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας και συμφωνία για μίνιμουμ θέσεις εργασίας.


Σχολιάστε εδώ