Σε σαρωτικό ανασχηματισμό πάει ο Τσίπρας

Σε σαρωτικό ανασχηματισμό πάει ο Τσίπρας

Αλλαγές παντού…

Το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης θα σημάνει την αντίστροφη μέτρηση για τον σαρωτικό ανασχηματισμό της κυβέρνησης που σχεδιάζει ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, με τις πληροφορίες να τον τοποθετούν για το τέλος Ιανουαρίου. Οι ευρείας κλίμακας αλλαγές θα αφορούν σχεδόν όλα τα υπουργεία, ενώ η «μεγάλη σφαγή» θα γίνει σε επίπεδο υφυπουργών.

Ο ανασχηματισμός κρίνεται όχι απλώς αναγκαίος αλλά και επιβεβλημένος, προκειμένου η κυβέρνηση να ανακτήσει τη δυναμική των προηγούμενων μηνών και να δώσει τη μάχη για την αναστροφή του αρνητικού κλίματος που έχει διαμορφωθεί στην κοινωνία ως συνέπεια της ακολουθούμενης πολιτικής.
Πρόθεση του κ. Τσίπρα είναι να συνθέσει ένα κυβερνητικό σχήμα που θα φτάσει μέχρι τις επόμενες εκλογές. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός έχει ήδη στα χέρια του εισηγήσεις από στενούς του συνεργάτες, υπουργούς και μη, για πρόσωπα. Αυτά που είναι ανάγκη να φύγουν και αυτά που πρέπει να έρθουν στη θέση τους.


 Θα αγγίξει και τον Τσακαλώτο;


Αδιευκρίνιστο είναι το αν οι αλλαγές που θα γίνουν θα αγγίξουν και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτο. Αν και ο τελευταίος ανήκει στην ομάδα των «53», οι σχέσεις του με τον πρωθυπουργό παραμένουν καλές, ενώ στα «υπέρ» υπολογίζεται το ότι υπερασπίζεται με σθένος ακόμη και αντιδημοφιλή μέτρα που είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει η κυβέρνηση (π.χ., πλειστηριασμοί). Υπάρχουν, ωστόσο, στελέχη πέριξ του κ. Τσίπρα που υποστηρίζουν ότι με το κλείσιμο της αξιολόγησης πρέπει στο υπουργείο Οικονομικών να τοποθετηθεί ένα νέο πρόσωπο. Ούτως ώστε να σταλεί ένα διαφορετικό μήνυμα προς τον ελληνικό λαό, καθότι ο κ. Τσακαλώτος έχει ταυτιστεί με σειρά αποφάσεων που προκάλεσαν κοινωνικές αντιδράσεις.

Παρά τα όσα έχουν συμβεί τους τελευταίους μήνες (Σαουδική Αραβία, μεσάζοντες κ.ά.), θεωρείται απίθανο οι αλλαγές να αγγίξουν το υπουργείο Άμυνας. Το σενάριο που διακινείται από ορισμένους ότι, μετά από συμφωνία με τον κ. Τσίπρα, ο Π. Καμμένος θα δεχτεί να μετακινηθεί σε άλλο υπουργικό πόστο, προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση, συγκεντρώνει ελάχιστες, αν όχι μηδενικές πιθανότητες. Υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα και εκκρεμότητες και ως εκ τούτου πρέπει να παραμείνει στη θέση του προκειμένου να υπερασπιστεί τα πεπραγμένα του από τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι σήμερα.


Σχολιάστε εδώ