Σε άγρια σύγκρουση ΔΝΤ με Ευρώπη και Αθήνα!

Σε άγρια σύγκρουση ΔΝΤ με Ευρώπη και Αθήνα!

Απαιτεί ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών κατά 10 δισ. ευρώ

Σε τροχιά σύγκρουσης τόσο με τους Ευρωπαίους όσο και με την Αθήνα οδηγεί η απόφαση του ΔΝΤ να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ ο μέχρι πρότινος σχεδιασμός προέβλεπε αποχώρησή του στο τέλος Φεβρουαρίου.

Η απόφαση αυτή της ηγεσίας του Ταμείου συνοδεύεται με σκλήρυνση της στάσης του, καθώς σύμφωνα με τις πληροφορίες απαιτεί όλα τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί (περικοπές συντάξεων, μείωση του αφορολογήτου) να εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου 2019. Παράλληλα, εγείρει θέμα επάρκειας των ελληνικών τραπεζών και ζητά νέα ανακεφαλαιοποίηση, της τάξεως των 10 δισ.

Η αλλαγή πλεύσης του ΔΝΤ και κυρίως οι απαιτήσεις που προβάλλει έχουν προκαλέσει την έντονη δυσφορία των ευρωπαίων ηγετών. Και ακόμη περισσότερο της ελληνικής κυβέρνησης, που είχε επενδύσει πολλά στην αποχώρηση του Ταμείου από το πρόγραμμα, καθώς θεωρούσε ότι οι Ευρωπαίοι θα ήταν πιο διαλλακτικοί και ευέλικτοι σε ορισμένα μέτρα με υψηλό κοινωνικό κόστος.


 Δεν φεύγω, διαμηνύει


Το ΔΝΤ διατύπωσε εκ νέου τη θέση του για σημαντική ελάφρυνση του χρέους, με το επιχείρημα ότι αν δεν γίνει αυτό η Ελλάδα δεν θα καταφέρει ποτέ να επαναφέρει τα οικονομικά της σε μια ομαλή πορεία.

«Η Ελλάδα πρέπει να ολοκληρώσει πλήρως το τρέχον πρόγραμμα για να συζητηθεί θέμα ελάφρυνσης του χρέους», τόνισε ο νέος επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο. Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στους «θεσμούς» («τρόικα») Ντέκλαν Κοστέλο, μιλώντας σε επενδυτικό φόρουμ για την Ελλάδα στη Νέα Υόρκη, επισήμανε ότι οι μεταρρυθμίσεις στη χώρα μας δεν τελειώνουν με το τρίτο πρόγραμμα.

«Είναι προφανές ότι η βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη προϋποθέτει τη διατήρηση της εφαρμογής των δομικών μεταρρυθμίσεων για πολλά ακόμη χρόνια σε τομείς όπως το φορολογικό σύστημα, ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης και του δικαστικού σώματος», πρόσθεσε.


«Παραμύθι» χαρακτήρισε ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης τα περί εξόδου της χώρας από τα Μνημόνια τον Αύγουστο του 2018.

«Είναι παραμύθι γιατί υπάρχει ο κανονισμός 472 του 2013 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αναφέρει ότι τα κράτη παραμένουν υπό εποπτεία εφόσον δεν έχουν αποπληρώσει το 75% των χρεών τους. Κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί και ωσότου αυτό γίνει η χώρα θα βρίσκεται υπό εποπτεία», σημείωσε.


Σχολιάστε εδώ