Δεν ήταν καθόλου εύκολη η νύχτα της παραμονής της επίσκεψης του Ερντογάν

Δεν ήταν καθόλου εύκολη η νύχτα της παραμονής της επίσκεψης του Ερντογάν

Λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση της συνέντευξης που είχε δώσει ο Πρό­εδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στον ΣΚΑΪ, στον Αλέξη Παπαχελά, με την οποία έθετε θέμα αναθεώρησης της Συν­θήκης της Λωζάννης, και όχι μόνο, σήμανε… συναγερμός στο Προεδρικό Μέγαρο και στο Μαξίμου. Η ατμόσφαιρα ήταν τεταμένη και το ερώτημα που κυριαρχούσε ήταν για ποιον λόγο παραβίαζε ο Ερντογάν την α­τζέντα που είχε συμφωνηθεί από κοινού ως προς τα διμερή θέματα που θα συζητούνταν, ώστε να αποφευχθούν οι υψηλοί τόνοι και να καλλιεργηθεί ένα κλίμα προσέγγισης των διαφορών, τις οποίες επικαλείται η Άγκυρα κυρίως.


 Στο τραπέζι είχε πέσει πρόταση για ματαίωσή της και κλήθηκε μεσάνυχτα ο τούρκος πρέσβης στο Προεδρικό


Αποφασίστηκε να κληθεί επειγόντως στο Προεδρικό ο πρέσβης της Τουρκίας, στον οποίο έγινε διάβημα και ειπώθηκε ότι θα έπρεπε να πάρει πίσω ο Ερντογάν τα περί Λωζάννης και τα σημεία που αποτελούσαν πρόκληση για την ελληνική πλευρά, με τον τρόπο που ο ίδιος θα επέλεγε, διαφορετικά θα υπήρχε θέμα πραγματοποίησης της επίσκεψης.

Ακολούθησαν συζητήσεις και τηλεφωνικές επαφές με την Άγκυρα και τελικά επικράτησε η άποψη ότι ήταν πολύ αργά για να ακυρωθεί η επίσκεψη, με το σκεπτικό ότι με την όξυνση που θα δημιουργείτο οι ελληνοτουρκικές σχέσεις θα έφταναν σε ακραίο σημείο.

Κατέστη, πάντως, απόλυτα σαφές στον τούρκο πρέσβη ότι στα περί επικαιροποίησης της Συνθήκης της Λωζάννης θα απαντούσε ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος υποδεχόμενος τον Ερντογάν στο Προεδρικό Μέγαρο, όπως και έγινε.


Σχολιάστε εδώ