Δώρο στον Ερντογάν η εκλογή των μουφτήδων

Δώρο στον Ερντογάν η εκλογή των μουφτήδων

Παρά τις ενστάσεις του υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά

Με έναν πρωτοφανή τρόπο, η κυβέρνηση, μια βδομάδα μετά την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα και τις αξιώσεις που εκείνος προέβαλε για τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, ανοίγει τον δρόμο για τη θρησκευτική αυτονομία της, με τις όποιες παρενέργειες μπορεί να συνεπάγεται αυτή. Ο απόλυτα αιφνιδιαστικός τρόπος με τον οποίο άνοιξε το θέμα η κυβέρνηση, με προπομπό τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου και με ευθεία επιβεβαίωση, στη συνέχεια, του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, αποτελεί μια εξαιρετικά μεγάλη ανατροπή στις πάγιες ελληνικές θέσεις για το θέμα των μουφτήδων στη Θράκη.


 Περίεργος ο ρόλος του υπουργού Παιδείας Κ. Γαβρόγλου


Το θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας παίρνει πλέον σοβαρές διαστάσεις, καθώς για πρώτη φορά ελληνική κυβέρνηση ανοίγει το κρίσιμο αυτό ζήτημα δημόσια και μάλιστα στον απόηχο των δηλώσεων και των παρεμβάσεων του Ερντογάν μία μόλις βδομάδα νωρίτερα. Αν και ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι το ζήτημα των μουφτήδων και των ψευδομουφτήδων είναι στο τραπέζι και συζητείται, χωρίς όμως να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες, ο υπουργός Παιδείας πήγε λίγο παραπέρα, μιλώντας για εκλεκτορικό σώμα, ανάλογο με αυτό που εκλέγει τον Πατριάρχη. Ο κ. Γαβρόγλου, απ’ ό,τι φαίνεται, χειρίζεται αποκλειστικά το θέμα με την αλλαγή του τρόπου ορισμού των μουφτήδων (δηλαδή με εκλογή τους, κάτι που δεν συμβαίνει πουθενά στον κόσμο).

Η εμπλοκή του κ. Γαβρόγλου, ο οποίος προφανέστατα έχει την κάλυψη του πρωθυπουργού, ουσιαστικά δημιουργεί παρενέργειες στο υπουργείο Εξωτερικών για το θέμα της μειονότητας, καθώς άπτεται λεπτών θεμάτων της εθνικής εξωτερικής πολιτικής. Μάλιστα στο υπουργείο Εξωτερικών δεν έκρυβαν τον προβληματισμό τους για την εμπλοκή του κ. Γαβρόγλου στις συνομιλίες με τον Χακάν Τσαβούσογλου (όταν επισκέφθηκε ως προπομπός του Ερντογάν την Αθήνα και τη Θράκη) και τη συνάντησή του με τον τούρκο αντιπρόεδρο.

Ο κ. Γαβρόγλου πλέον θεωρείται όχι απλά προπομπός όλων των πρωτοβουλιών και κινήσεων για το θέμα των μουφτήδων αλλά ουσιαστικά είναι ο άνθρωπος που φαίνεται να κινεί τα νήματα, προφανώς με έγκριση του πρωθυπουργού, γύρω από το κρίσιμο αυτό εθνικό θέμα, παρακάμπτοντας ουσιαστικά τον υπουργό Εξωτερικών και όλους τους αρμόδιους διπλωματικούς παράγοντες που χρόνια ασχολούνται με το θέμα.

Ο κ. Κοτζιάς δεν κρύβει τον προβληματισμό του για όλες αυτές τις πρωτοβουλίες, διαμηνύοντας πως τέτοια θέματα δεν συζητούνται με την Τουρκία, ενώ, μέχρι να βγει δημόσια ο πρωθυπουργός και να πάρει θέση, συνομιλητές του υπουργού Εξωτερικών χαρακτήριζαν ως «προσωπικές» τις απόψεις Γαβρόγλου.

Πρέπει να σημειωθεί ότι μεγάλη δυσφορία και αντιδράσεις για το θέμα της μειονότητας υπήρξαν και προ καιρού, όταν ήλθε στη Βουλή προς ψήφιση η τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης για την «Τουρκική» Ένωση Ξάνθης. Οι μαζικές αντιδράσεις τότε κάμφθηκαν ύστερα από πιέσεις σε βουλευτές αλλά και την επαναδιατύπωση της τροπολογίας, για την οποία δούλεψαν, προκειμένου να βελτιωθεί και να υπάρχουν κάποιες ρήτρες περί σεβασμού των διεθνών συνθηκών, πρωτίστως ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς αλλά και ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος. Κατά πολλούς, η εμπλοκή του υπουργού Εξωτερικών στη βελτίωση της αρχικής τροπολογίας του κ. Κοντονή ήταν αυτή που «καθησύχασε» κάποιους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι στο τέλος την ψήφισαν. Πολλοί βουλευτές είναι ήδη στο πόδι, εκτιμώντας πως «δεν μπορούμε να παίζουμε με τη φωτιά», ενώ κάποιοι σημείωναν χαρακτηριστικά πως «για μια χούφτα ψήφους από ορισμένους κύκλους της μειονότητας, δεν μπορούμε να αναιρούμε πάγιες θέσεις και να δημιουργούμε θολό τοπίο».

Αναστάτωση υπάρχει και στους κόλπους των Ανεξάρτητων Ελλήνων για την προωθούμενη αλλαγή στον τρόπο ορισμού μουφτήδων… Είναι χαρακτηριστική η αντίδραση του Δημήτρη Καμμένου, ο οποίος χαρακτήρισε επικίνδυνες και αντεθνικές τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, προσθέτοντας ότι ο υπουργός Παιδείας υιοθετεί πλήρως τις θέσεις του Ερντογάν στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Πολιτικοί και διπλωματικοί κύκλοι επισημαίνουν πως οποιαδήποτε κίνηση για εκλογή μουφτήδων οδηγεί σε θρησκευτική αυτονόμηση της μειονότητας, ανοίγοντας τον δρόμο για να θεμελιωθούν στη συνέχεια αξιώσεις περί εθνικής μειονότητας και να δημιουργηθούν σοβαρές τριβές με τον χριστιανικό πληθυσμό της περιοχής.


Σχολιάστε εδώ