Πώς θα έρθει, Αλέξη, η ανάπτυξη όταν…

Του Μάκη Κουρή


-Κάθε μέρα κυνηγούν τον φορολογούμενο με κατασχέσεις, δεσμεύσεις λογαριασμών, πολύχρονες φυλακίσεις και πλειστηριασμούς, όταν δεκάρα δεν μπαίνει στο Ταμείο, τα λουκέτα πολλαπλασιάζονται και πάνω από το 50% των εργαζομένων είναι μερικής απασχόλησης…

Ακόμα και με το μικροσκόπιο να ψάξει κανείς, δεν θα βρει Έλληνα που να μην κάνει τον σταυρό του και με τα δυο του χέρια στο άκουσμα ότι αύριο το πρωί θα του χτυπήσει την πόρτα και θα του χαμογελάσει η Ανάπτυξη, ότι τελειώνει ο Γολγοθάς και ξημερώνει το Μεγάλο Σάββατο, η Ανάσταση… Στο άκουσμα ότι παίρνει σάρκα και οστά η καθημερινή διαβεβαίωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι η Ανάπτυξη μπήκε στις ράγες και πλέον το τρένο τρέχει προς την επόμενη μέρα. Οι αριθμοί βεβαιώνουν ότι έχουμε στα χέρια μας το εισιτήριο… Μόνο που, Αλέξη, πίσω από τους αριθμούς υπάρχουν άνθρωποι, που στον ορίζοντα βλέπουν να παραμένουν μόνο μαύρα σύννεφα. Και, δυστυχώς, δεν πρόκειται για οφθαλμαπάτη. Πώς να ξημερώσει η Ανάπτυξη στην πράξη και όχι στα λόγια, κύριε πρωθυπουργέ…

• …όταν τον Οκτώβριο αυξήθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές κατά 1,2 δισ. ευρώ και το δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου το σύνολο των οφειλών προς το Δημόσιο ανήλθε σε 10,44 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι δεν έχουν λεφτά να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, γιατί δουλειά δεν υπάρχει. Ήδη παλιές και νέες οφειλές έφτασαν στα 100 δισεκατομμύρια ευρώ! Και οι 4.170.000 φορολογούμενοι που χρωστάνε στο Δημόσιο δεν έγιναν ξαφνικά κακοπληρωτές…

• …όταν οι οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία έχουν ξεπεράσει τα 24 δισ. ευρώ – άλλη μια απόδειξη ότι το ταμείο είναι άδειο.

• …όταν τα λουκέτα δεν έχουν σταματημό.

• …όταν κάθε μέρα γίνονται 1.000 κατασχέσεις για χρέη πάνω από 500 ευρώ στην Εφορία, ενώ από την αρχή του έτους οι κατασχέσεις έχουν ξεπεράσει τις 180.000 και έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης (δεσμεύσεις λογαριασμών κ.ά.) σε 1.014.000 φορολογουμένους.

• …όταν οι πλειστηριασμοί είναι στην ημερήσια διάταξη, και εκεί οι εξελίξεις μπορεί να είναι τραγικές, γιατί όταν χάνεις το σπίτι σου η ζωή σου δεν δεσμεύεται από κανέναν.

• …όταν η εργασία έχει γίνει είδος εν… ανεπαρκεία και πάνω από το 50% των… τυχερών που έχουν βρει κάποια δουλειά είναι… μερικώς απασχολούμενοι, που σημαίνει ότι στο σπίτι μπαίνει μισό μεροκάματο. Και αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς, το επιβεβαιώνουν τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη».

• …όταν το 72% των εργοδοτών δεν σχεδιάζει προσλήψεις για το α΄ τρίμηνο του 2018, σύμφωνα με την έρευνα προοπτικών απασχόλησης της ManpowerGroup.

• …όταν το Δημόσιο έχει φθάσει στο σημείο να χρωστάει στον ιδιωτικό τομέα κοντά στα 5 δισ. ευρώ, ακόμη και στις 9.500 σχολικές καθαρίστριες, που έχουν να πληρωθούν από την αρχή του σχολικού έτους – μήνες, δηλαδή.

• …όταν η κυβέρνηση φθάνει στο σημείο να δίνει 700 εκατ. ευρώ κοινωνικό μέρισμα σε πάνω από 1.000.000 οικογένειες για να κάνουν Χριστούγεννα, τι άλλη απόδειξη χρειάζεται, κύριε πρωθυπουργέ, για το ότι η Ανάπτυξη δεν έχει, δυστυχώς, χτυπήσει την πόρτα κανενός ελληνικού νοικοκυριού;
Κι αν δεν γυρίσει ο ήλιος με τα δικά μας χέρια, μην περιμένουμε ότι κανένας από τους εταίρους μας θα μας λυπηθεί. Αντίθετα, θέλουν να μας έχουν στη… δούλεψή τους. Βλέπεις, ζηλεύουν το… οικόπεδο.
Ανάπτυξη θα έρθει μόνο με μελετημένο σχέδιο και με αξιοποίηση των μεγάλων πλεονεκτημάτων που έχει αυτός ο ευλογημένος τόπος. Φτάνει να συνεννοηθούμε μεταξύ μας… Και να μη βγάζουμε μόνοι μας τα μάτια μας. Ο νέος χρόνος, το 2018, μπορεί να είναι η εκκίνηση…

ΥΓ.: Ότι τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα το επισημαίνει ο καθηγητής Οικονομικών, σύμβουλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου κ. Π. Πετράκης, ο οποίος αναφερόμενος στα στοιχεία του προϋπολογισμού τονίζει ότι με «βάση τα σημερινά δεδομένα κι εφόσον πάνε όλα καλά, θα πρέπει να φθάσουμε στο 2029 προκειμένου το κατά κεφαλήν ΑΕΠ να έχει επανέλθει στα επίπεδα του 2009!».


Σχολιάστε εδώ