Συνέδριο χωρίς όραμα…

Συνέδριο χωρίς όραμα…

Να τονώσει το ηθικό των Νεοδημοκρατών, που βλέπουν την παράταξη να σέρνεται στις δημοσκοπήσεις και να μην μπορεί να επωφεληθεί από τη φθορά της κυβέρνησης, θα επιχειρήσει ο Κυρ. Μητσοτάκης στη διάρκεια του διήμερου Συνεδρίου Αρχών και Θέσεων.

«Είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε και να αλλάξουμε τη χώρα», θα είναι το κε­ντρικό σύνθημά του, απευθυνόμενος στους εκατοντάδες συνέδρους και κατ’ επέκταση στους γαλάζιους ψηφοφόρους. Την ίδια στιγμή, κορυφαία στελέχη, προφανώς σε συνεννόηση μαζί του, τα τελευταία 24ωρα επανέφεραν στον πολιτικό διάλογο το σενάριο των πρόωρων εκλογών. Ο στόχος ενιαίος: Η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συσπείρωση των ψηφοφόρων της παράταξης (βρίσκεται ήδη σε πολύ υψηλά ποσοστά), αλλά κυρίως η ενεργοποίηση όσων στις εκλογές του 2015 γύρισαν την πλάτη στη Νέα Δημοκρατία και είτε ψήφισαν άλλα κόμματα είτε -η μεγάλη πλειοψηφία τους- προτίμησαν να καθίσουν στον καναπέ και να μην προσέλθουν στις κάλπες.


 Κολλημένη η ΝΔ στις δημοσκοπήσεις, σε 6 μήνες πήρε 1%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 3,5%!


Το δημοσκοπικό τέλμα στο οποίο φαίνεται να έχει περιέλθει καιρό τώρα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτυπώθηκε και στα ευρήματα της πανελλαδικής έρευνας της MRB. Από τον περασμένο Ιούνιο μέχρι τώρα, τον Δεκέμβριο, η Νέα Δημοκρατία αύξησε το ποσοστό της κατά… μία μόνο (!) μονάδα, από 29,7% σε 30,7%. Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε από το 17,8% στο 21,3%, σημειώνοντας έτσι αύξηση της τάξης των 3,5 μονάδων.

Το διήμερο Συνέδριο ξεκίνησε -εν μέσω επιφυλάξεων ως προς το αποτέλεσμά του- χθες το πρωί και θα ολοκληρωθεί σήμερα, λίγο μετά το μεσημέρι, με τη βασική ομιλία του Κυρ. Μητσοτάκη. Πέραν αυτού, το ενδιαφέρον ήταν επικεντρωμένο στην παρέμβαση του Αντ. Σαμαρά, ο οποίος πρόκειται να ανέβει στο βήμα σήμερα λίγο πριν τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας. Πληροφορίες ανέφεραν ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα κάνει αναφορά στα πεπραγμένα της κυβέρνησης 2012-2014, θα ασκήσει σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και θα δώσει έμφαση στον ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει η Νέα Δημοκρατία στα πολιτικά πράγματα της χώρας.

Στο Συνέδριο δεν πρόκειται -φυσικά- να λάβει τον λόγο ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, καθώς επίσης και ο πρώην πρόεδρος Β. Μεϊμαράκης. Διιστάμενες ήταν οι πληροφορίες ως προς το αν θα μιλήσει ή όχι η Ντ. Μπακογιάννη, ενώ υπάρχει ακόμη ο απόηχος από την απόφαση του κ. Μητσοτάκη να την αποκλείσει από κάθε κυβερνητικό ή άλλο αξίωμα στο μέλλον. Χθες ήταν προγραμματισμένο να μιλήσουν οι δύο αντιπρόεδροι, Κ. Χατζηδάκης και Αδ. Γεωργιάδης, ενώ σήμερα ο επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος. Ένα επιπλέον γεγονός που αναμενόταν να προκαλέσει συζητήσεις ήταν ο βαθμός εκπροσώπησης των άλλων κομμάτων στο Συνέδριο. Δεδομένη ήταν η παρουσία της Φ. Γεννηματά από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και του Στ. Θεοδωράκη από το Ποτάμι, γεγονός που δημιουργούσε συνειρμούς για το μέλλον (κυβερνητική συνεργασία μετά τις εκλογές). Κάτι που εναγωνίως προσπαθεί να καλλιεργήσει ο κ. Μητσοτάκης, όσο βλέπει ότι παραμένει μακριά ο στόχος της αυτοδυναμίας.

Επιφυλάξεις ως προς το αποτέλεσμα του Συνεδρίου εκφράσθηκαν τις προηγούμενες ημέρες από αρκετά στελέχη. Οι λόγοι πολλοί, ένας εξ αυτών τα ετερόκλητα πρόσωπα που θα πάρουν μέρος στις θεματικές ενότητες. Χαρακτηριστικά σημειώνεται ότι στην ενότητα «Υπηρεσίες για τον Πολίτη: Από το τέλμα στην ποιότητα» επρόκειτο να λάβουν τον λόγο, μεταξύ άλλων, ο συγγραφέας-φιλόσοφος Στ. Ράμφος κι ο καθηγητής Γενετικής Ιστορίας Μ. Δερμιτζάκης. Στην ενότητα «Νέα Γενιά: Από την Ελλάδα των επιδομάτων στην Ελλάδα των ευκαιριών» θα μιλήσει ο ηθοποιός-σκηνοθέτης Κ. Μαρκουλάκης κ.λπ.


Σχολιάστε εδώ