Ο ΜΟΛΥΒΕΝΙΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ του ΧΑΝΣ ΚΡΙΣΤΙΑΝ ΑΝΤΕΡΣΕΝ (παιδικό θέατρο)

Ο ΜΟΛΥΒΕΝΙΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ του ΧΑΝΣ ΚΡΙΣΤΙΑΝ ΑΝΤΕΡΣΕΝ (παιδικό θέατρο)

στην Παιδική Σκηνή της Μαριάννας Τόλη

Την χειμερινή περίοδο 2017-2018 παρουσιάζεται Ο ΜΟΛΥΒΕΝΙΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν σε διασκευή, δραματοποίηση και σκηνοθεσία Μαριάννας Τόλη. (Θέατρο Βασιλάκου)

Η παράσταση είναι εμπλουτισμένη με 3D animation που θα καθηλώσει μικρούς και μεγάλους.

Η συγκεκριμένη διασκευή βραβεύτηκε ως η καλύτερη διασκευή Παιδικού Θεατρικού Έργου από την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ τον Νοέμβριο του 2012

Το έργο
Η συγκινητική ιστορία του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν που πραγματεύεται τη δύναμη της αγάπης και της θυσίας, παίρνει καινούργιες διαστάσεις στην μουσικο-θεατρική του διασκευή, αναφερόμενο στα σημαντικά θέματα της προβληματικής εποχής που βιώνουμε μικροί και μεγάλοι. Τα εγκλωβισμένα συναισθήματα των παιδιών, η εμμονή στην τελειότητα, η σκληρότητα και η βία είναι θέματα που αναδιπλώνονται και βρίσκουν την λύση τους μέσα από το γνωστό παραμύθι του μεγάλου συγγραφέα, διασκευασμένο με ένα πρωτότυπο τρόπο. Ένα σύγχρονο ανέβασμα μιας κλασικής ιστορίας που μπορούν να το παρακολουθήσουν όλοι οι μικροί μας φίλοι.

Το παιδικό εισιτήριο ισχύει για παιδία έως 13 ετών
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: https://www.viva.gr

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

Όταν πρωτοδιάβασα τον Μολυβένιο Στρατιώτη του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν μαγεύτηκα. Από όλες τις ιστορίες αγάπης ήταν η πιο συγκινητική. Ένα παραμύθι αγνό, περιεκτικό σε νοήματα, σύνθετο και τόσο ουσιαστικό που αναμφισβήτητα είναι ένα αριστούργημα. Ένοιωσα όμως θλίψη για αυτή την αγάπη του που τελείωσε τόσο άδοξα. Στο πρωτότυπο κείμενο η αγάπη του μολυβένιου στρατιώτη και της μπαλαρίνας είναι τόσο μεγάλη που οι δύο ήρωες δεν μπορούν να ζήσουν ο ένας χωρίς τον άλλον και η μπαλαρίνα θυσιάζεται πέφτοντας στη φωτιά μαζί του. Η έννοια μιας τέτοιας θυσίας όμως είναι πολύπλοκη για τις παιδικές ψυχές, δεν μπορεί να γίνει εύκολα κατανοητή. Κι όμως ο Μολυβένιος Στρατιώτης είναι ένα υπέροχο παραμύθι για παιδιά και η δραματοποίηση του μια υπέροχη εμπειρία φτάνει να μη είχε τόσο λυπητερό τέλος. Συγκρούστηκα αν έπρεπε να μείνω πιστή στον συγγραφέα η να αφήσω το νου να δημιουργήσει καινούργιες δυνατότητες για τους ήρωες της ιστορίας αυτής. Γεννιόμαστε με την ελευθερία να διαλέγουμε τον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα.

Ο άνθρωπος μπορεί με την πίστη και την φαντασία του να αλλάξει ακόμα και τη μοίρα του φτάνει να ρίξει ένα αισιόδοξο βλέμμα γύρω του. Αυτό το βλέμμα ίσως μαγνητίσει ένα θαύμα. Ένα θαύμα που έρχεται από μέσα μας, η άνωθεν η και από τα δύο. Και επειδή πιστεύω στα θαύματα θεώρησα ότι δεν θα πρόδιδα τον συγγραφέα αν άλλαζα το τέλος του παραμυθιού για χάριν των παιδιών. Έτσι προχώρησα σε ένα τέλος με όλες αυτές τις πιθανότητες που φέρνει η δύναμη της αγάπης. Ο Μολυβένιος Στρατιώτης σε αυτή την καινούργια παράσταση μεταμορφώνει όλους τους ήρωες και τους χαρίζει αυτό που τους λείπει. Και κυρίως τους ξαναδίνει πίσω την καρδιά τους που στις μέρες μας χτυπά αδύναμα πίσω από τα κινητά μας και που τόσο την χρειαζόμαστε για να δημιουργούμε τα μικρά προσωπικά μας θαύματα. Με πολύ χιούμορ, ζωντάνια και πολλές εκπλήξεις αφιερώνω αυτή την παράσταση στα παιδιά.

Με αγάπη
Μαριάννα Τόλη


Σχολιάστε εδώ