Η Ντιναμό Κιέβου θα είναι η αντίπαλος της ΑΕΚ…

Η Ντιναμό Κιέβου θα είναι η αντίπαλος της ΑΕΚ…

Η Ντιναμό Κιέβου θα είναι η αντίπαλος της ΑΕΚ στη φάση των 32 του Europa League 2017-18. Ο πρώτος αγώνας θα γίνει στις 15 Φεβρουαρίου στο ΟΑΚΑ και η ρεβάνς στις 22 του ίδιου μήνα στο Στάδιο Ολιμπίνσκι της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Το πρώτο σχόλιο του Μανόλο Χιμένεθ μετά την κλήρωση της ΑΕΚ με την Ντιναμό Κιέβου στους 32 του UEFA Europa League:

«Η αλήθεια είναι ότι η Ντιναμό Κιέβου δεν είναι ένας αντίπαλος που θα επιθυμούσα, κυρίως γιατί έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας με την οποία κληρωθήκαμε το καλοκαίρι στον προκριματικό του Champions League. Μπορεί να μην έχει την ίδια φήμη με ομάδες όπως η Αρσεναλ ή η Ατλέτικο Μαδρίτης αλλά έχει την ίδια δύναμη και την ίδια ποιότητα. 

Οι ουκρανικές ομάδες έχουν υψηλό μπάτζετ, καλούς ποδοσφαιριστές και είναι δύσκολο να παίξεις στο Κίεβο τον Φεβρουάριο. Από την άλλη πλευρά αυτή είναι η κλήρωση που μας έτυχε και εμείς καλούμαστε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για την πρόκριση. 

Το σίγουρο είναι ότι στη διάρκεια της διακοπής του πρωταθλήματός τους θα ενισχυθούν, θα ανασυνταχθούν και θα επιλέξουν για προετοιμασία κάποια χώρα με ήπιο κλίμα, όπως η Ισπανία ή η Τουρκία. Από την άλλη πλευρά εμείς είμαστε εδώ και έχουμε τα δικά μας όπλα για να τους πολεμήσουμε και να κάνουμε ό,τι το καλύτερο. 
Η κλήρωση δεν διαφοροποιεί τα δικά μας σχέδια και τον προγραμματισμό μας. Εμείς συνεχίζουμε το δρόμο μας»


Αυτή είναι η Ντιναμό Κιέβου

Για πρώτη φορά στην ιστορία της η ΑΕΚ θα αντιμετωπίσει στην Ευρώπη ομάδα από την Ουκρανία και αυτή είναι η πιο παραδοσιακή ποδοσφαιρική δύναμη της χώρας, η Ντιναμό Κιέβου.

Ονομασία: FC Dynamo Kyiv
Έτος ίδρυσης: 1927
Χώρα/Πόλη: Κίεβο/Ουκρανία
Τίτλοι: 13 Πρωταθλήματα Σοβιετικής Ενωσης/15 Πρωταθλήματα Ουκρανίας, 9 Κύπελλα Σοβιετικής Ενωσης/11 Κύπελλα Ουκρανίας, 3 Super Cup Σοβιετικής Ενωσης/6 Super Cup Ουκρανίας, 2 Κύπελλα Κυπελλούχων (1975, 1986), 1 UEFA Super Cup (1975)
Γήπεδο/Χωρητικότητα: NSC Olimpiyskiy/70.050
Προπονητής: Αλιαξάντρ Κάτσκεβιτς (Λευκορώσος)

Στην τρέχουσα σεζόν
Μετά την κατάκτηση της δεύτερης θέσης στη σεζόν 2016-17 με 46 βαθμούς έναντι 60 της πρωταθλήτριας Σαχτάρ Ντόνετσκ και την ήττα στον τελικό του Κυπέλλου Ουκρανίας με 1-0 από τη Σαχτάρ, η Ντιναμό μπήκε στη σεζόν 2017-18 με στόχο την ανάκτηση των σκήπτρων στη χώρα της. Μετά από 19 αγωνιστικές, η πάλαι ποτέ κυρίαρχος του ουκρανικού ποδοσφαίρου είναι τρεις βαθμούς πίσω από τη Σαχτάρ (42-39) αλλά με έναν αγώνα λιγότερο. Επίσης έχει ήδη προκριθεί στα ημιτελικά του Κυπέλλου. Αυτή τη στιγμή το πρωτάθλημα Ουκρανίας είναι σε χειμερινή διακοπή και ο επόμενος αγώνας της Ντιναμό είναι εντός έδρας με την Ολιμπίκ Ντόνετσκ στις 18 Φεβρουαρίου, δηλαδή ανάμεσα στους δύο αγώνες με την ΑΕΚ.

Από τα ονόματα της ομάδας ξεχωρίζουν οι Ουκρανοί διεθνείς Μικόλα Μόροζιουκ, Αρτέμ Κράβετς και ο ελληνικής καταγωγής Εβγκέν Καχερίντι, ο Ούγγρος αμυντικός Τάμας Κάνταρ και το δίδυμο της επίθεσης Ντιομερσί Μποκανί (Κονγκολέζος) και Σάντος Μοράες (Βραζιλιάνος).

Στο Europa League
Στην Ευρώπη, μετά τον αποκλεισμό της στον Γ’ Προκριματικό του Champions League από την ελβετική Γιουνγκ Μπόις (3-1, 0-2) ακολούθησε η συμμετοχή της Ντιναμό Κιέβου στα play off του Europa League και η πρόκρισή της επί της Μαρίτιμο με 0-0 εκτός και 3-1 στο Κίεβο. Τερμάτισε πρώτη στον Β’ όμιλο του Europa League με 13 βαθμούς (15-9 γκολ), με δεύτερη την Παρτιζάν (8 β.) τρίτη τη Γιουνγκ Μπόις (6 β.) και τέταρτη τη Σκεντέρμπεου.

Στην Ευρώπη
Η Ντιναμό είναι διαχρονικά η πιο μεγάλη δύναμη στο ουκρανικό ποδόσφαιρο, αλλά ήταν κυρίαρχος και σε αρκετές περιόδους στην εποχή της Σοβιετικής Ένωσης και του ενιαίου σοβιετικού πρωταθλήματος. Ήταν η πρώτη ομάδα της χώρας που έφτανε σε τελικούς και κατακτούσε τρόπαια, όπως τα Κύπελλα Κυπελλούχων Ευρώπης του 1975 και του 1986, ενώ έχει φτάσει επανειλημμένα σε ημιτελικά (Κύπελλο Πρωταθλητριών 1976-77 και 1986-87, Champions League 1998-99 και Κύπελλο ΟΥΕΦΑ 2008-09) και προημιτελικά (Κυπελλούχων 1965-66, Πρωταθλητριών 1972-73, ΟΥΕΦΑ 1981-82, Πρωταθλητριών 1982-83, Champions League 1997-98 και Europa League 2010-11 και 2014-15).

ΠΗΓΗ: www.aekfc.gr

 

 


Σχολιάστε εδώ