Στο 1 τρισ. δολ. ο συνολικός πλούτος στην Ελλάδα!

Στο 1 τρισ. δολ. ο συνολικός πλούτος στην Ελλάδα!

Τελικά, λεφτά υπάρχουν, και μάλιστα πολλά…

-Μέσα σε έναν χρόνο, αυξήθηκε κατά 60 δισ. δολ.
-Την ίδια ώρα, τα νοικοκυριά εμφανίζουν αρνητική αποταμίευση 11,6 δισ. ευρώ!

Στα οκτώ χρόνια της κρίσης, που έχει σαρώσει ζωές και έχει φέρει δεκάδες χιλιάδες λουκέτα, την ώρα που βγαίνουν στο σφυρί τα σπίτια των οφειλετών και κατάσχονται τα ψίχουλα που έχουν στην τράπεζα για οφειλές στην Εφο­ρία και στα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ πολλοί συμπολίτες μας συνωστίζονται στα συσσίτια μήπως και βρουν κάτι φαγώσιμο, υπάρχουν Έλληνες των οποίων ο πλούτος αυξήθηκε! Και δεν πρόκειται για λόγια του αέρα ή αόριστες εκτιμήσεις αλλά για στοιχεία που καταγράφονται στη φετινή έκθεση της Credit Suisse.


 Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, ο συνολικός πλούτος στην Ελλάδα ανήλθε πέρυσι (2016) σε 947
δισεκατομμύρια δολάρια και φέτος σε 1,007 τρισεκατομμύριο δολάρια, που σημαίνει ότι μέσα σε έναν χρόνο αυξήθηκε κατά 60 δισεκατομμύρια δολάρια!


Φυσικά, το μεγαλύτερο ποσοστό του πλούτου αυτού δεν το κατέχουν τίποτε με­ροκαματιάρηδες, υπάλληλοι και μαγαζάτορες της μεσαίας τάξης. Ανήκει στους μεγαλοεπιχειρηματίες,
μεγαλοκατασκευαστές, εφοπλιστές, τραπεζί- τες κ.λπ. Απόδειξη, το ότι τα νοικοκυριά αυτά τα οκτώ χρόνια του Γολγοθά είναι αυτά που πρωτίστως πληρώ- νουν τη νύφη, όπως επιβεβαιώνουν και τα σχετικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Και ένα από αυτά αποκαλύπτει την καθίζηση της αποταμίευσης των ελληνικών νοικοκυριών, που το δεύτερο τρίμηνο του 2017 μειώθηκε κατά 11,6 δισ. ευρώ, χρήματα τα οποία διατέθηκαν για την κάλυψη των αναγκών τους. Όπως σημειώνεται, αρνητική αποταμίευση σημαίνει ότι η δαπάνη των νοικοκυριών για ιδιωτική κατανάλωση είναι μεγα- λύτερη από το διαθέσιμο εισόδημά τους. Και για πρώτη φορά στη χώρα μας η αποταμίευση περνάει σε μείον σε σχέση με το 2013.

Να σημειωθεί ότι με βάση και την ανάλυση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ από το Τμήμα Οικονομικών Μελετών της Eurobank, η Ελλάδα με 9,7% κατατάσσεται στην τελευταία θέση, με σημαντική διαφορά όχι μόνο από τις χώρες με υψηλά ποσοστά αποταμίευσης, όπως η Σουηδία με 30,3%, η Μάλτα με 30,2%, η Ολλανδία με 29,4%, η Δανία με 28,88% και η Γερμανία με 27,4%, αλλά και από την Ιρλανδία, που είχε αντίστοιχο Μνημόνιο, η οποία είναι πρώτη σε αποταμίευση με 35,55%, ενώ ακόμη και η Πορτογαλία είναι πάνω από την Ελλάδα με 16%!


Σχολιάστε εδώ