Το λεγόμενο «κοινωνικό μέρισμα»
και ο αποκλεισμός των πολυτέκνων

Tου
ΒΑΣΙΛΗ ΘΕΟΤΟΚΑΤΟΥ
Επιτίμου Δικηγόρου – προέδρου της ΑΣΠΕ


Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ανακοίνωσε περιχαρής τη διανομή του λεγόμενου «κοινωνικού μερίσματος», ύψους 720 εκατ. ευρώ, σε 3,4 εκατομμύρια πολίτες. Το εν λόγω ποσό του μερίσματος θα κυμαίνεται από 250 ευρώ έως 900 ευρώ και θα δοθεί βάσει εισοδηματικών, περιουσιακών και οικογενειακής καταστάσεως κριτηρίων. Η απλή διαίρεση των 720 εκατ. διά των 3,4 εκατ. μας δείχνει ότι αναλογεί στον καθέναν από αυτούς τους πολίτες μόλις το ποσό των 212 ευρώ! Τώρα, με ποιον τρόπο θα δοθούν σε άλλους 900, 600, 400, 250 ευρώ, κ.λπ., από τα 3,4 εκατ. πολιτών, αυτό μόνον οι σοφοί εγκέφαλοι των κυβερνώντων θα μπορούσαν να εξηγήσουν.

Με τον δημοσιευθέντα, όμως, ν. 4501/22-11-2017 αλλά και την υπ’ αριθμ. 285835/24-11-2017 ΚΥΑ, οι σύντροφοι των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, πιστοί στην αντιπολυτεκνική, αντιδημογραφική και αντιοικογενειακή πολιτική τους, απέκλεισαν τους πολυτέκνους από τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος! Έτσι, στην παρ. 2 περ. γ’ του άρθρου 1 του παραπάνω νόμου και στα περιουσιακά κριτήρια ρητώς διαλαμβάνουν: «Εξαιρούνται από τη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος νοικοκυριά, τα μέλη των οποίων, βάσει της τελευταίας εκκαθαρισμένης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, εμπίπτουν στις διατάξεις του φόρου πολυτελείας…».

Τα ίδια επαναλαμβάνει και η διάταξη του άρθρου 2 παρ. 2 περ. γ’ της παραπάνω ΚΥΑ. Δείτε τώρα την απάντηση στον κυβερνητικό βουλευτή κ. Κ. Κατσίκη, στις 12-1-2016, στη Βουλή, για τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης που είχε θεσπίσει η προηγουμένη κυβέρνηση (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) σε βάρος των πολυτέκνων, λόγω κατοχής ΙΧΕ αυτοκινήτου άνω των 1928 κ.ε., από τον τότε αναπληρωτή υπουργό των Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη: «Νιώθω πραγματικά αμηχανία να απαντήσω σε αυτήν την ερώτηση, γιατί είναι ένα από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα αδικίας του ελληνικού φορολογικού συστήματος απέναντι στους πολίτες, για δύο κυρίως λόγους. Αντί να δίνουμε κίνητρα στους πολύτεκνους και να τους ενισχύουμε μέσω του φορολογικού συστήματος για τα σημαντικά προβλήματα που έχουν και για τη σημαντική συνεισφορά τους στην ελληνική κοινωνία, δυστυχώς, τους επιβαρύνουμε… το έτος 2013 το πλήθος των δηλώσεων με αριθμό προστατευόμενων τέκνων πάνω από τέσσερα και φόρο πολυτελούς διαβίωσης για κατοχή αυτοκινήτων άνω των 1.928 κ.ε. ήταν 3.940. Το έτος 2014 ήταν 3.077. Αντίστοιχα, ο συνολικός αναλογών φόρος πολυτελούς διαβίωσης για κατοχή τέτοιων αυτοκινήτων το 2013 ήταν 2.101.826 ευρώ και το 2014 ήταν 1.673.923 ευρώ. Από εκτίμηση υπηρεσιακών παραγόντων, η μείωση αυτή οφείλεται στο ότι πολλοί πολύτεκνοι ανα­γκάσθηκαν να καταθέσουν τις πινακίδες τους, στερώντας από τις οικογένειες τους ένα βασικό εργαλείο μετακίνησης… Μιλάμε για μια κατάσταση όπου ο άλλος πάει να καλύψει μια βασική του ανάγκη και έχουν αναγκασθεί και έχουν καταθέσει τις πινακίδες, χάνοντας το Δημόσιο πολύτιμα έσοδα από ΦΠΑ, από βενζίνη, φόρο εισοδήματος στα συνεργεία αυτοκινήτων και μια σειρά από άλλες τέτοιες κατηγορίες… Πραγματικά, προσπαθούμε μέσα στο 2016 να πάμε σε αλλαγές σε όλες τις φορολογίες που θα κάνουν πιο δίκαιο… το φορολογικό σύστημα. Με αυτήν την έννοια, εξετάζουμε και τέτοιες αλλαγές… Αυτές οι αλλαγές πρέπει να γίνουν όταν βρεθούν εκείνα τα ισοδύναμα μέτρα, ώστε να μπορέσουν να αντικαταστήσουν αυτά τα έσοδα, ή όταν βρούμε άλλες πηγές φορολογίας».

Δηλαδή, ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αναγνώριζε τη χαρακτηριστική αδικία που γίνεται σε βάρος των πολυτέκνων, για τους οποίους μάλιστα ομολογούσε τη σημαντική συνεισφορά τους στην ελληνική κοινωνία, στη συνέχεια αναζητούσε ισοδύναμα του ποσού των 1.673.923 ευρώ (!) για να καταργήσει τις επαίσχυντες διατάξεις της επιβολής φόρου πολυτελούς διαβίωσης σε βάρος των πολυτέκνων! Έτσι, δεν βρίσκει ισοδύναμα για το παραπάνω ποσό.

Ούτε βέβαια μπορεί να αφαιρέσει από το ποσό των 720 εκατ. ευρώ το παραπάνω ποσό των 1.673.923 ευρώ και να καταργήσει τον απαράδεκτο φόρο. Θέλει μάλιστα να εμφανίζεται ότι κόπτεται δήθεν για τη φτωχολογιά και ακόμη θέλει να εμφανίζεται ότι δήθεν ενδιαφέρεται και για το Δημογραφικό και την υπογεννητικότητα που μαστίζει τη χώρα μας, συστήνοντας μάλιστα και διακομματική επιτροπή για τη μελέτη του! Τα παραπάνω και μόνον αρκούν για να καταλάβει ο κάθε νοήμων πολίτης αυτής της πατρίδος πώς κυβερνάται αυτή η πατρίδα, την ώρα που έχει εισέλθει στο τέλος της ιστορίας της, με τους θανάτους να έχουν φθάσει (έως 13-11-2017) στους 108.469 και οι γεννήσεις να είναι μόλις 78.230.

Έχουμε δηλαδή υπεροχή των θανάτων κατά 30.239, για πρώτη φορά από το 1921, που υπάρχουν στοιχεία. Μπροστά στον εφιάλτη, η πολιτική ηγεσία απολαμβάνει τα αγαθά της εξουσίας!


Σχολιάστε εδώ