Γιατί μπουκώνει η μύτη μας;

Γιατί μπουκώνει η μύτη μας;

Της
ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΠΑΤΑΡΙΔΟΥ
Χειρουργού ΩΡΛ, Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ


Ποιος δεν θυμάται, αλήθεια, πόσο δυσάρεστη κατάσταση είναι να μην μπορείς να πάρεις ελεύθερα αναπνοή από τη μύτη και να χορτάσεις αέρα; Με λίγα λόγια, είναι σαν να σου κλείνουν ασφυκτικά το πρόσωπο με ένα μαξιλάρι και νιώθεις ότι θα σκάσεις. Σύμφωνα με μελέτες, αυτό συμβαίνει γιατί η αναπνοή από το στόμα, όταν η μύτη είναι βουλωμένη, δεν μπορεί να κάνει έναν άνθρωπο να νιώσει ότι «χορταίνει» αέρα, επειδή το στόμα δεν κάνει τις ίδιες λειτουργίες με τη μύτη. Το στόμα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον ρόλο της μύτης ως κύριου οργάνου αναπνοής. Βέβαια, όταν αυτό συμβαίνει για 2-4 μέρες, όπως όταν κάποιος πάθει μία ίωση του ανώτερου αναπνευστικού ή εκτεθεί σε ερεθιστικούς παράγοντες (ψύχος, αέρας, υγρασία, σκόνη κ.ά.), τότε είναι πολύ πιο εύκολο να το αντιμετωπίσει. Όταν όμως μιλάμε για μια συχνή κατάσταση μέσα στη διάρκεια του χρόνου, τότε σωστό και απαραίτητο είναι να ψάξουμε την αιτία της βουλωμένης μύτης.

Ποιοι άλλοι παράγοντες μπορεί να αποτελέσουν αιτία

• Αν έχει προηγηθεί επέμβαση ή τραύμα στην περιοχή της μύτης.

• Αν υπάρχει ιατρικό ιστορικό από άλλες παθήσεις, όπως άσθμα, δυσανεξία στην ασπιρίνη, κυστική ίνωση, φυματίωση, λέμφωμα, μυκητιασική λοίμωξη.

• Η χρήση φαρμάκων, αλκοόλ, καπνού και άλλων ουσιών.

• Το επάγγελμα του ασθενούς.

• Η ηλικία του ασθενούς. Στα μικρά παιδιά συχνά πρέπει να σκεφτούμε τα ξένα σώματα. Στην εφηβεία, στη φάση του εμμηνορυσιακού κύκλου και στο τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, λόγω των υψηλών επιπέδων οιστρογόνων, προκαλείται αγγειοδιαστολή και μπούκωμα στη μύτη.

Ποια είναι τα πιο συχνά συμπτώματα
Το εντυπωσιακό είναι ότι όταν η μύτη είναι βουλωμένη για μακρό χρονικό διάστημα, ο ασθενής μπορεί να μην αναφέρει το μπούκωμα ως κύριο πρόβλημα, γιατί έχει εξοικειωθεί με αυτό, αλλά να πάει στον γιατρό παραπονούμενος για πονοκέφαλο, κούραση, στεγνό λαιμό, βήχα ή προβλήματα στα αφτιά.

Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την μπουκωμένη μύτη
Αν πρόκειται για ένα μπούκωμα που προέκυψε λόγω μιας ιογενούς λοίμωξης, όλα θα λυθούν εύκολα αν κάνουμε πολλές πλύσεις την ημέρα με φυσιολογικό ορό, παίρνουμε βιταμίνη C, αποφεύγουμε τη χρήση καπνού και αλκοόλ.

Πολύ ανακουφιστική είναι η χρήση αγγειοσυσπαστικού σπρέι το βράδυ για 3-4 μέρες, όχι όμως σε τακτική βάση για το μόνιμο μπούκωμα, γιατί οδηγεί σε μια σοβαρή παρενέργεια, τη φαρμακευτική ρινίτιδα.

Επιπλέον, η καλή υγιεινή των χεριών, η σωστή διατροφή, η σωματική άσκηση και οπωσδήποτε η αποφυγή κλειστών χώρων συγχρωτισμού για να αποφύγουμε την επιπλοκή της ιώσεως και άρα μεγαλύτερες ταλαιπωρίες που θα προκύψουν από αυτήν.


Σχολιάστε εδώ