Ποιες ήταν οι δύσκολες στιγμές, Πρόεδρε, <br>που βρέθηκες απέναντι στο Σύνταγμα;

Ποιες ήταν οι δύσκολες στιγμές, Πρόεδρε,
που βρέθηκες απέναντι στο Σύνταγμα;

Αποκαλυπτικός ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος για το δίλημμα που αντιμετώπισε όταν ήρθε αντιμέτωπος με το Σύνταγμα σε δύσκολες στιγμές, που έπρεπε να πάρει κρίσιμες αποφάσεις, στα συνταγματικά όρια, κατά την ομιλία του στην αναγόρευσή του σε επίτιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ήταν μια εξομολόγηση που για πρώτη φορά έκανε δημόσια. «Χρειάστηκε να ασκήσω τα καθήκοντά μου ‘‘ακροβατώντας’’ κατά κάποιον τρόπο στα όρια του Συντάγματος –γιατί έτσι τα έφεραν οι καιροί– ως προς το ποιος είναι ο ρυθμιστικός ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας», είπε. Και όπως υπογράμμισε: «Κατά κύριο λόγο, η εμπειρία του πανεπιστημίου και εκείνες οι ατέρμονες συζητήσεις με τους συναδέλφους, που πάντα ρωτούσα και πάντα θα ρωτώ –γιατί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν τα ξέρει όλα, και δεν μπορεί να τα ξέρει όλα–, ήταν αυτά που μου επέτρεψαν να ασκήσω τα καθήκοντά μου στα όρια –στην κυριολεξία– του Συντάγματος, αλλά χωρίς να τα υπερβώ».

Και κατέληξε λέγοντας: «Αν δεν υπήρχε αυτή η Παιδεία και αυτή η συνάφεια με τους συναδέλφους εδώ στο πανεπιστήμιο, είτε δεν θα είχα αποτολμήσει να ασκήσω τα καθήκοντά μου έτσι είτε, ενδεχομένως, θα τα είχα ασκήσει υπερβαίνοντας τα συνταγματικά όρια, κάτι το οποίο θα ήταν επί βλάβη και του προεδρικού θεσμού αλλά και των πολιτειακών θεσμών γενικότερα». Και ναι μεν ο Πρόεδρος απέφυγε να προσδιορίσει ποιες ήταν εκείνες οι κρίσιμες στιγμές, όμως είναι «κοινό μυστικό» ότι εκείνη τη νύχτα με το «Όχι» του δημοψηφίσματος η χώρα βρέθηκε να ισορροπεί σε τεντωμένο σκοινί, με άγνωστη την επόμενη μέρα.


Σχολιάστε εδώ