Πολύ μεγάλα «χαράτσια» για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Πολύ μεγάλα «χαράτσια» για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Τριπλό «χαράτσι» θα κληθούν να πληρώσουν 1,4 εκατομμύρια ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες με την είσοδο του 2018, καθώς τους ακολουθούν και οι υποχρεώσεις του 2017, λόγω των γνωστών και σημαντικών οργανωτικών προβλημάτων από την πρόχειρη ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων. Ειδικότερα, οι επιπλέον επιβαρύνσεις για το 2018 θα είναι:

1. Από τις ασφαλιστικές εισφορές, που θα υπολογίζονται επί του καθαρού εισοδήματος του προηγούμενου έτους (2017), με έκπτωση 15%, χωρίς να αφαιρούνται οι καταβληθείσες εισφορές.

2. Από τις ασφαλιστικές εισφορές που κατέβαλαν μέχρι σήμερα υπέρ σύνταξης και ασθενείας (26,95%) θα επιβαρυνθούν με ένα επιπλέον ποσοστό της τάξεως του 11% για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ, και μάλιστα αναδρομικώς από 1/1/2017, καθώς η εν λόγω επιβάρυνση δεν έχει ενσωματωθεί ακόμη έως και σήμερα στα ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί από το υπουργείο Εργασίας εάν το συγκεκριμένο αναδρομικό «χαράτσι» θα καταβληθεί εφάπαξ ή σε δόσεις.

3. Οι κατηγορίες των ασφαλισμένων, όπως οι μηχανικοί, οι γιατροί, οι δικηγόροι και οι αγρότες, που είχαν πάρει διαδοχικές παρατάσεις στην καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών του 2016 μέχρι τις 31/1/2018, θα πρέπει να τις καταβάλουν μαζί με τις τρέχουσες εισφορές.


Σχολιάστε εδώ