Παυλόπουλος: Ο ρόλος της Εκκλησίας ήταν καθοριστικός για την πορεία του έθνους και του λαού μας

Παυλόπουλος: Ο ρόλος της Εκκλησίας ήταν καθοριστικός για την πορεία του έθνους και του λαού μας

Τον καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισε διαχρονικά η Εκκλησία στην πορεία του έθνους και του λαού καθώς και στον αγώνα επιβίωσης που δίνει σήμερα ο ελληνικός λαός εξήρε ο Πρ. Παυλόπουλος, στην αντιφώνησή του κατά τη διάρκεια του γεύματος που παρέθεσε ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, ανήμερα της εορτής του Αγίου Ανδρέα.

«Δεν είναι θέμα πίστης, είναι θέμα ιστορικής αλήθειας», τόνισε, ενώ υπογράμμισε την αποφασιστική συμβολή της Εκκλησίας (μαζί με την οικογένεια) στο ότι η κοινωνική κρίση των τελευταίων ετών (λόγω της οικονομικής κρίσης) δεν πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις, παρά το πρωτόγνωρο στα χρονικά ότι εν καιρώ ειρήνης μια χώρα έχασε το 30% του ΑΕΠ της… «Άλλοι λαοί και άλλες χώρες εξερράγησαν κοινωνικώς με λιγότερες θυσίες. Γιατί συνέβη αυτό στην Ελλάδα; Κι αυτό είναι μια ιστορική αλήθεια που δεν μπορεί να υποτιμάμε. Γιατί στην Ελλάδα λειτουργούν ακόμα δύο θεσμοί, που ίσως δεν λειτουργούν αλλού. Και μιλώ για τον θεσμό της οικογένειας και τον θεσμό της Εκκλησίας», σημείωσε.


«Το έθνος μας, το έθνος των Ελλήνων πορεύθηκε ανά τους αιώνες μαζί με τη χριστιανική διδασκαλία και την Ορθοδοξία»

Σε άλλο σημείο της αντιφώνησής του ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στην προσφορά της Εκκλησίας στο πέρασμα των χρόνων, των αιώνων. «Το έθνος μας, το έθνος των Ελλήνων πορεύθηκε ανά τους αιώνες μαζί με τη χριστιανική διδασκαλία και την Ορθοδοξία», τόνισε και επεσήμανε ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι από την εποχή του Βυζαντίου, και τότε, ουσιαστικά κέντρο του δικού του πολιτισμού ήταν η Ελλάδα». Συνεχίζοντας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στον ρόλο της Εκκλησίας σε μεταγενέστερες εποχές: «Στα μαύρα χρόνια της σκλαβιάς δεν ήταν, άραγε, η Εκκλησία εκείνη που στήριξε το φρόνημα των Ελλήνων, δεν ήταν ο συνδετικός κρίκος του έθνους, μαζί με άλλους βεβαίως;

Ποιος θα μπορούσε να υποτιμήσει αυτόν τον ρόλο, πιστεύει δεν πιστεύει; Και ύστερα, μετά την έκρηξη της Εθνεγερσίας, δεν ήταν η Εκκλησία που πρωτοστάτησε στην Αγία Λαύρα;». Πρόσθεσε δε χαρακτηριστικά: «Σ’ όλους τους αγώνες, στην πορεία, ανεξάρτητα αν υπήρξαν ορισμένες παρεκβάσεις κατά καιρούς, η συνολική αποτίμηση του ρόλου της Εκκλησίας, με όρους αντικειμενικής αλήθειας, είναι αποτίμηση όχι απλώς θετική αλλά καθοριστική για την πορεία του έθνους και του λαού μας».

Φωτό: http://i-m-patron.gr


Σχολιάστε εδώ