Παραγράφονται όλες οι εκκρεμείς φορολογικές <br>υποθέσεις από το 2011 και πριν!

Παραγράφονται όλες οι εκκρεμείς φορολογικές
υποθέσεις από το 2011 και πριν!

Απελευθερώθηκαν χιλιάδες φορολογούμενοι που κρατούνταν έως τώρα όμηροι

-Ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής υπέγραψε τη σχετική εγκύκλιο μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Kράτους

 

Τέλος στην ομηρία στην οποία βρίσκονται χρόνια χιλιάδες φορολογούμενοι, επειδή για υποθέσεις που υποτίθεται ότι ελέγχονται εδώ και καμιά δεκαριά χρόνια ακόμη δεν έχει βγει το πόρισμα, έβαλε με την υπ’ αριθ. 6ΒΩΘ46ΜΠ3Ζ-ΑΒΩ/1-12-2017 εγκύκλιο, που εξέδωσε την περασμένη Παρασκευή, ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλής, σε εκτέλεση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας και της γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Στην εγκύκλιο, η οποία κυκλοφόρησε αργά το απόγευμα της Παρασκευής, αναφέρεται ότι «είναι εφαρμοστέες πράξεις προσδιορισμού φόρου και προστίμων σε εκκρεμείς υποθέσεις ελέγχου που αφορούν στις χρήσεις των ετών 2012 και 2013 και όχι σε προγενέστερες του έτους 2012».


 Αυτό σημαίνει οριστικό κλείσιμο χιλιάδων ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων, από τη στιγμή που με βάση τις αποφάσεις του ΣτΕ το Δημόσιο δεν έχει τη δυνατότητα να επεκτείνει τον χρόνο παραγραφής σε βάθος 20ετίας.


Τη δυνατότητα αυτή για 20ετή παραγραφή έχει το Δημόσιο για υποθέσεις μετά το 2012. Πρακτικά, η απόφαση σημαίνει ότι η Εφορία δεν μπορεί να ανοίξει μια υπόθεση του 2011 ή προγενέστερη κάνοντας χρήση των διατάξεων περί 20ετούς παραγραφής.

Κατόπιν αυτού μπαίνουν οριστικά στο αρχείο όλες οι λίστες (Λαγκάρντ, Μπόργιανς, κ.ά.), μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής και offshore εταιρειών, ενώ μένει χωρίς αποτέλεσμα το άνοιγμα χιλιάδων λογαριασμών. Και φυσικά όλη η ευθύνη ανήκει στους επικεφαλής των ελεγκτικών μηχανισμών, που λειτουργούσαν με το ραχάτι, κρατώντας ομήρους δεκάδες χιλιάδες φορολογου­μένους.


Σχολιάστε εδώ