Νέα θεραπεία βελτιώνει
την πνευμονική λειτουργία στη Χρόνια
Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια

Μελέτη της GSK καταδεικνύει ανωτερότητα της θεραπείας ουμεκλιδίνιου/βιλαντερόλης έναντι της θεραπείας τιοτρόπιου/ ολοδατερόλης στη βελτίωση της πνευμονικής λειτουργίας στη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).

Όπως επισήμανε σε σχετική εκδήλωση ενημέρωσης ο καθηγητής Πνευμονολογίας & Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών κ. Βασιλακόπουλος «η ΧΑΠ είναι μία αναπνευστική νόσος που περιλαμβάνει τη χρόνια βρογχίτιδα, το εμφύσημα ή και τα δύο. Χαρακτηρίζεται από απόφραξη της ροής αέρα που παρεμποδίζει τη φυσιολογική αναπνοή. Το κάπνισμα αποτελεί τον κύριο παράγοντα πρόκλησης της ΧΑΠ. Παγκοσμίως έχουν ήδη διαγνωστεί με τη νόσο 210 εκατ. άνθρωποι, ενώ το 50% των πασχόντων ασθενών με ΧΑΠ παραμένει αδιάγνωστο. Τα επιδημιολογικά δεδομένα γύρω από την ΧΑΠ δεν είναι ενθαρρυντικά, καθώς προβλέπουν ότι η νόσος θα αποτελέσει την 3η αιτία θανάτου παγκοσμίως μέχρι το 2030, ενώ το 15% – 50% των καπνιστών, συμπεριλαμβανομένων και των Ελλήνων, αναμένεται να νοσήσουν με ΧΑΠ μέσα στα επόμενα χρόνια. Οι περισσότεροι άνθρωποι που πάσχουν από ΧΑΠ είναι πάνω από 40 ετών κατά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Στην ίδια εκδήλωση η Τζούλια Βασιλειάδου, Medical Director GSK Ελλάδος, τόνισε μεταξύ άλλων τη σημαίνουσα σημασία της πρώτης επιτυχημένης άμεσης συγκριτικής μελέτης δυο άπαξ ημερησίως θεραπειών στην κατηγορία της διπλής βρογχοδιαστολής, αναλύοντας τα αποτελέσματα της μελέτης, τα οποία κατέδειξαν ανωτερότητα της θεραπείας συνδυασμού ουμεκλιδίνιου/βιλαντερόλης στη βελτίωση της αναπνευστικής λειτουργίας έναντι του θεραπευτικού συνδυασμού τιοτροπίου / ολοδατερόλης.

Επιπροσθέτως ανέφερε ότι «ο πρωτοποριακός σχεδιασμός της μελέτης απάλειψε τις κλινικές διαφορές μεταξύ των ασθενών καθώς έδωσε σε όλους τη δυνατότητα να εκτεθούν και στις δυο θεραπείες, ενώ παράλληλα έδωσε το βήμα στους ασθενείς να εκφράσουν την προτίμησή τους για την εισπνευστική συσκευή του ουμεκλιδινίου/βιλαντερόλης έναντι της εισπνευστικής συσκευής του τιοτροπίου/ολοδατερόλης».

Τα κύρια σημεία της μελέτης
1. Η πρώτη επιτυχημένη άμεση σύγκριση στην κατηγορία της διπλής βρογχοδιαστολής (LAMA/LABA) διενεργήθηκε μεταξύ του σταθερού συνδυασμού ουμεκλιδινίου/βιλαντερόλης και του τιοτροπίου/ολοδατερόλης. Στη μελέτη συγκρίθηκαν ευθέως οι δύο άπαξ ημερησίως χορηγούμενες θεραπείες και ο συνδυασμός ουμεκλιδίνιου/βιλαντερόλης απέδειξε ανωτερότητα στη βελτίωση της αναπνευστικής λειτουργίας από την έναρξη της μελέτης.

2. Εκτός από την ανωτερότητα στην αναπνευστική λειτουργία (βελτίωση κατά 40% περισσότερο σε σύγκριση με το τιοτρόπιο/ολοδατερόλη) ο συνδυασμός ουμεκλιδίνιου/βιλαντερόλης απέδειξε διπλάσια πιθανότητα να επιτευχθεί κλινικά σημαντική βελτίωση (>100ml) στην αναπνευστική λειτουργία του ασθενούς.

3. Εκτιμήθηκε επίσης η ευκολία στη χρήση της συσκευής όπου οι ασθενείς έδειξαν σημαντικά μεγαλύτερη προτίμηση για τη συσκευή του ουμεκλιδινίου/βιλαντερόλης σε σύγκριση με τη συσκευή του τιοτροπίου/ολοδατερόλης.

4. Οι δύο σταθεροί συνδυασμοί είχαν παρόμοιο προφίλ ασφάλειας.

5. Το αποτέλεσμα αυτής της μελέτης αποδεικνύει πως υπάρχει σαφής διαβάθμιση στην αποτελεσματικότητα των θεραπειών διπλής βρογχοδιαστολής και δίνει απάντηση σε ένα από τα βασικά ερωτήματα των γιατρών σχετικά με το μέγιστο όφελος που μπορούν να αποκομίσουν οι ασθενείς με ΧΑΠ.


Σχολιάστε εδώ